Peştera Krubera – cea mai adâncă peşteră din lume

Peştera Krubera, cunoscută şi sub numele de Peştera Voronya (în limba rusă, „Peştera Ciorii”) este cea mai adâncă peşteră cunoscută de pe Pământ.

Ea este situată în masivul Arabika, unul dintre cei mai mari munţi de calcar carstic din regiunea Caucazului de Vest din Georgia. Masivul conţine mai multe sute de peşteri, care au început să se formeze odată cu creşterea muntelui, în urmă cu mai mult de 5 milioane de ani.

Cinci dintre aceste peşteri au adâncimea mai mare de 1000 de metri; Krubera are 2.197 de metri adâncime şi este singura peşteră cunoscută pe Pământ cu adâncimea mai mare de 2.000 de metri.

Krubera formează un sistem de peşteri cu 16.058 de metri lungime, din care cea mai mare parte o constituie puţurile de mare adâncime, verticale, care sunt interconectate cu pasaje. Peştera începe în partea superioară a muntelui, la o altitudine de 2.256 de metri, cu o intrare îngustă.

Are multe porţiuni în care este foarte îngustă şi a trebuit să fie săpată în multe locuri, pentru a permite trecerea speologilor în siguranţă. În alte locuri, peştera este la fel de mare ca un tunel de metrou.

La adâncimea de 200 de metri, peştera se împarte în două mari ramuri: Kuybyshevskaya (explorată până la adâncimea de 1.293 de metri, în 2008) şi ramura principală (2.197 de metri adâncime). La adâncimea de 1.300 de metri, peştera se împarte în alte numeroase coridoare.

Când speologii au început explorarea peşterii, una dintre greutăţile cu care s-au confruntat a fost dată de tunelurile inundate numite „cămine”, pentru care au avut nevoie de echipament de scufundări. Cel mai adânc dintre aceste bazine a fost explorat până la o adâncime de 52 de metri.

Peştera este acum o destinaţie foarte apreciată pentru expediţii, fiind vizitată de grupuri provenind din numeroase ţări. 

Sursa: amusingplanet.com

Citiţi şi:
Bătrânul Carpaţilor. Stejarul de 900 de ani de la Braşov, unul dintre cei mai spectaculoşi copaci din ţară
Enigmele Mării Negre
Misterul încăperii subterane şi al tunelului care au fost de curând descoperite în Munţii Bucegi


yogaesoteric
13 august 2015

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More