Statele au numai interese, nu au niciodată prieteni
Emoţiile în afacerea BND-NSA sunt mari. Pesemne, curând, ar trebui să plece un ministru. Până acum, însă, nu s-a petrecut nimic ieşit din comun pentru lumea serviciilor secrete, este de părere Deutsche Welle.
Americanii cei răi ar trebui să le spună odată germanilor ce joc face Agenţia Naţională Americană pentru Securitate (NSA), dacă şi cum a spionat totul în masă. Acum aproximativ un an, acesta era nucleul dezbaterii din Germania pe tema serviciilor secrete.
Dar germanii mai bine s-ar uita puţin în oglindă, spunea atunci la Berlin Alec Ross – fostul consilier-şef pe probleme de inovaţii al lui Hillary Clinton. În principiu, Serviciul Federal de Informaţii (BND) nu se deosebeşte cu nimic de NSA. Numai bugetul e mai mic. Cunosc practicile BND, susţinea Ross, dar presa germană l-a ignorat pentru că nu prea dădea bine la imagine.
Serviciul secret e serviciu secret – inclusiv BND
Acum subiectul a fost reluat. Între timp însă, societatea germană a învăţat că BND joacă în marea horă a spionajului, în care nu există buni sau răi, ci numai interese. „Prietenii nu se spionează între ei.” Cu această afirmaţie, cancelara Angela Merkel a vrut să ţină frâiele dezbaterii.
Dar între SUA şi Germania nu există niciun contract de prietenie. Germanii n-au ce căuta nici măcar în alianţa Five Eyes (alianţa ţărilor anglo-saxone bazată pe sprijin reciproc în spionaj, n.r.).
Sunt destule aspecte din cauza cărora americanii privesc sceptic spre Europa şi, pe bună dreptate, sunt curioşi. Ce se petrece cu salvarea Greciei? Ce e cu criza ucraineană? Ce cred europenii despre parteneriatul transatlantic (TTIP)? Când vine vorba de comenzi şi afaceri consistente, spionajul nu mai are limite.
În schimb, există un interes comun: lupta contra terorismului. Purtătorul de cuvânt al cabinetului de la Berlin, Steffen Seibert, a spus un lucru interesant – pe care opinia publică nu l-a luat în seamă: în combaterea terorismului, nu există partener mai bun ca SUA. Cumva, a sunat a scuză. Dar măcar a fost o declaraţie sinceră. Guvernul nu face şi alte comentarii. E secret.
Thomas de Maizière – un ţap ispăşitor
Mai departe opinia publică bâjbâie prin ceaţă. Ca până acum. Nu e limpede dacă executivul de la Berlin cunoaşte în detaliu acţiunile BND şi invers. Însă Cancelaria nu trebuie să scape din vedere principalul: cooperarea cu SUA. Fără colaborarea cu americanii, nimic nu merge. Nici măcar sub aspect financiar.
Este şi va rămâne o afacere murdară, căci serviciile secrete nu sunt nişte ferme de ponei. Iar acum să cauţi un ţap ispăşitor, cum tocmai s-a întâmplat cu Thomas de Maizière, nu ajută la nimic. Un potenţial succesor al cancelarei Angela Merkel – spre bucuria ministrului Ursula von der Leyen şi a opoziţiei – ar fi numai un succes pe plan intern. Adevărata confruntare trebuie să fie între Berlin şi Washington. Însă, la acest nivel, de la declanşarea scandalului de spionaj până acum, domneşte tăcerea.
„Watergate pe șantierul BND”
Acesta este titlul unui articol din cotidianul berlinez Tagesspiegel cu referiri la noul necaz cu care se confruntă Serviciul German de Informații Externe. Jocul de cuvinte are un substrat care poate stârni zâmbete: giganticul șantier al noului sediu BND (Bundesnachrichtendienst) din centrul capitalei berlineze a fost inundat de niște necunoscuți. Pe mai multe etaje au fost furate robinetele de apă, ceea ce a provocat pagube de milioane de euro, după ce apa a început să curgă liber și a pătruns pe unde a apucat, compromițând partea electrică și tehnologia de securitate instalată deja. În plus, este vorba de o nouă și masivă lovitură de imagine pentru deja greu încercatul BND.
Costurile de construcție care oricum au depășit cu mult previziunile inițiale vor crește din nou. Este vorba de o suprafață construibilă de 100.000 de metri pătrați. Iniţial proiectul ar fi trebuit să coste 730 de milioane de euro, între timp a fost depășit miliardul. Totuși BND se simte cu musca pe căciulă pentru alte motive decât cele financiare. Pe bună dreptate, oameni de rând și experți s-au mirat cât de slabă a fost securitatea pe ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai bine păzit șantier din Republica Federală.
Furtul nu valorează nimic
În urmă cu patru ani dispăruseră planurile de construcție, ceea ce a constituit o breșă de securitate serioasă. Nu s-a găsit niciodată hoțul, situație care s-ar putea repeta și acum. Nu trebuie să crezi în teoria conspirației ca să îți imaginezi că hoții sunt din rândul persoanelor cu acces pe șantier. În ciuda a sute de camere video și a personalului de pază, au dispărut fără urmă obiectele sanitare pe care oricine le poate cumpăra pe nimic la orice magazin de profil. Pe piața neagră, „prada” nu valorează nimic și nimeni nu și-ar asuma riscul pentru ea.
Responsabilii ar trebui deci să răspundă la multe întrebări critice. Ce ne spune acest „Watergate” berlinez despre starea în care se află această autoritate de informații? „Printre sarcinile BND se numără și apărarea Republicii Federale Germania și a cetățenilor ei de toate amenințările abstracte și concrete care le periclitează siguranța.” Dar cât de potent și credibil este un serviciu secret care nu poate nici măcar să aibă grijă de propriul sediu? Dacă lipsesc robinetele la vedere, înseamnă că lipsesc multe alte lucruri de care încă nu se știe. Dacă, între timp, pe întregul șantier au fost plantate microfoane de interceptare a comunicațiilor?
NSA și GCHQ sunt demult supărate pe BND
La serviciile de informații partenere din SUA și Marea Britanie, pana de la BND a declanșat cu siguranță atât amuzament cât și îngrijorare. NSA și GCHQ sunt demult nemulțumite de felul în care funcționează serviciul omolog din Germania. BND este anchetat de un an de o Comisie parlamentară, care vrea să afle dacă a încălcat legea strângând informații despre cetățenii germani și furnizându-le apoi serviciilor secrete străine.
Curiozitatea comisiei parlamentare germane îi deranjează pe anglo-saxoni. Și chiar dacă BND și guvernul german nu le-au dat acces parlamentarilor la informațiile importante, comisia reușește pas cu pas să facă lumină în această beznă în care lucrează serviciile. De aceea BND este privit ca un risc de securitate de către NSA și GCHQ. Iar faptul că germanii nu au fost în stare să-și păzească de hoți propriul sediu în centrul cartierului guvernamental de la Berlin nu face decât să întărească scepticismul celor care văd cu ochi critici serviciul german de informații externe. Altfel spus, actualul scandal nu face decât să le dea criticilor apă la moară.
Sursa: dw.com
Citiţi şi:
Pactul tacit al Germaniei cu diavolul
Cum spionează americanii Europa şi Naţiunile Unite
Implicarea SUA în fraudarea alegerilor prezidenţiale din Mexic în 2006
yogaesoteric
12 august 2015