Statul Islamic, un pistol la tâmpla UE, cu trăgaciul la Washington?


Ehud Barak, fost premier al Statului Israel și fost deținător al portofoliilor Internelor, Externelor și Apărării, a făcut o declarație uluitoare, în luna iunie 2015, într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc, de limba engleză, Russia Today. Potrivit acestuia, ISIS, Statul Islamic, nu ar fi nici pe departe atât de puternic pe cât pare.

„Cred că ISIS a avut succes într-o anumită măsură deoarece nu se confruntă cu un efort concentrat care să distrugă această organizație. În realitate, nu sunt mai mulți de 30 – 40.000 de oameni. Practic, ceea ce au avut de înfruntat la Ramadi și în alte părți din Irak sunt armate care nu vor să lupte. Când o armată nu vrea să lupte, nu ai nevoie de prea multă experiență pentru a învinge. ISIS nu a avut de dat până acum nicio bătălie adevărată”. „Putem învinge ISIS în două zile!”, ne lasă cu gura căscată fostul ministru al redutabilei armate israeliene.

Câteva zile mai târziu, trei atentate teroriste au zguduit trei țări – Franţa, Tunisia şi Kuweit. În urma lor, bilanțul provizoriu a fost cutremurător. În Tunisia au fost uciși 37 de turiști străini și 20 au fost răniți, în Kuweit 25 de șiiți aflați la rugăciune şi-au pierdut viaţa şi peste 200 au fost răniți. Atentatul din Franța, eșuat de la proporțiile plănuite de autor, a avut o singură victimă. În cadrul lui a apărut însă o tragică premieră: prima decapitare jihadistă de pe teritoriul Europei. În 24 de ore, toate cele trei atentate fuseseră revendicate de către Statul Islamic.

Revenind la prima informație, fără doar și poate generalul Ehud Barak știe bine ce vorbește. În afară de funcțiile deținute, arătate mai sus, unele ce pot părea doar politice (totuși, în Israel nu se joacă nimeni cu numiri pe pofta „inimioarei” cuiva, vorba unui clasic!), generalul de parașutiști Barak a fost ani întregi șeful Direcției de Informații Militare, după care a fost șeful Marelui Stat Major. Nu vreau decât să subliniez faptul că generalul poate fi crezut fără clipire, când spune că ISIS „nu este puternic” și că poate fi distrus într-un timp foarte scurt.
Informațiile potrivit cărora SUA ezită să intervină sau să sprijine forțele care se confruntă cu jihadiștii din gruparea Statul Islamic, din motive ce țin de opinia publică americană, sunt contrazise de sondaje: populația este preponderent favorabilă unor asemenea intervenții. Dacă lucrurile stau așa, precum spune generalul Barak, și problema este rezolvabilă în decurs de câteva zile, se nasc legitim o serie de întrebări.


De ce epidemia reprezentată de acțiunile Statului Islamic este lăsată să se transforme în pandemie?

Doar pentru că o asemenea amenințare – iată, după numeroase atentate, în premieră continentul se confruntă cu decapitări, cu atrocități ce nu păreau posibile aici – este în măsură să-i facă pe europeni să accepte bucuroși legi care să le restrângă drepturile și libertățile? Sau, pur și simplu, este o metodă de slăbire a statelor de pe continent, de fapt, a Uniunii Europene?

La sfârşitul lui septembrie 2015, președintele Iohannis a anunțat la Bruxelles că MAI va stabili câți refugiați din calea Statului Islamic va primi România. Vor fi de ordinul miilor, iar asta doar într-o primă etapă, aceea a relocărilor din Grecia și Italia, și nimeni nu va putea să știe cu adevărat cine și ai cui sunt.


Citiţi şi:

Rusia face acuzații grave: SUA cunosc pozițiile Statului Islamic, dar refuză să le bombardeze 
Cum au pus umărul americanii la nașterea monstruosului Stat Islamic 
 

yogaesoteric
19 octombrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More