Ştiinţa confirmă efectele benefice ale spiralei yoghine yang
Pentru presa română este un veşnic subiect de scandal. Pentru Poliţia română este un pretext să trimită trupe de supraveghere şi oameni sub acoperire. Pentru comunitatea internaţională este o dovadă uluitoare a faptului că putem pune umărul cu toţii la întemeierea unei noi conştiinţei planetare. Este Inovaţia MISA: meditaţia yoghină în spirală, care iese în întâmpinarea celor mai revoluţionare idei ale ştiinţei de frontieră.
de Zoltan Marosy şi Oltea Mutulescu/ YOGA MAGAZIN
Pământul este o creatură multi-sistemică. Ceea ce se petrece cu fiecare dintre noi îl afectează direct. Ceea ce se petrece cu el ne afectează pe fiecare în parte. Este o fiinţă vie, ale cărei pietre, plante, animale, oceane şi pătură de ozon sunt sisteme interdependente într-un gigantic superorganism biologic. Capacitatea acestei planete de a rezista entropiei şi de a-şi autoregla temperatura, proporţia de oxigen, salinitatea oceanelor şi alte elemente necesare pentru menţinerea vieţii arată însă că nu este doar un superorganism biologic, ci are şi conştiinţă. Teologul vizionar Theilhard de Chardin a lansat acum jumătate de secol conceptul de noosferă, care se referă la un fel de cortex cerebral al Pământului.
Oamenii şi animalele sunt neuronii unei reţele în continuă dezvoltare, părţi ale unor minunate sisteme de comunicare. În viziunea aceasta realizarea la nivel planetar înseamnă că o masă critică a unor aspecte conştiente ale Terrei înţelege importanţa absolută a tuturor celorlalte componente ale Pământului şi se uneşte cu ele. Este, de fapt, revelaţia că nu există altul sau alţii, ci un unic „eu” foarte diversificat în interior. Acesta este un proces de proporţii epocale, care se prelungeşte dincolo de timpul vieţii noastre şi care certifică o credinţă magică, regăsită în multe culturi: dacă unui fir de iarbă i se petrece ceva, nici un munte de pe Pământ nu poate rămâne indiferent.
Comunicarea planetară trece barierele fizice
Noosfera este alcătuită din toate fiinţele vii şi în acelaşi timp din „fibrele nervoase” ale întregului sistem media şi ale reţelelor de telecomunicaţii. Acesta este principiul care stă la baza proiectului revoluţionar intitulat Conştiinţa Globală Planetară (CGP), o colaborare internaţională cu sediul la Universitatea Princeton din Statele Unite, coordonată şi iniţiată de Robert Nelson. Ideea a prins viaţă în 1998 datorită unui grup de cercetători din domeniile de frontieră ale fizicii şi psihologiei. În prezent colaborează 75 de savanţi din toată lumea, printre care şi un român, dr. chimist Adrian Pătruţ.
Studiile şi experimentele asupra conştiinţei umane au condus la ideea că la anumite nivele subtile există o comunicare interplanetară mai profundă şi că intenţiile noastre pot reverbera în cele mai neaşteptate puncte geografice, dincolo de barierele spaţiului fizic şi de separările impuse de acesta. O pietricică aruncată în apă dă naştere unor cercuri concentrice din ce în ce mai largi, făcând să vibreze până la urmă întregul lac. În acelaşi fel, conştiinţa umană generează un fel de câmp nonlocal de informaţie semnificativă.
Proiectul Conştiinţa Globală Planetară foloseşte o tehnologie de vârf şi metode precise, menite să înregistreze şi să vizualizeze efecte ale unor evenimente ce pot evoca o conştiinţă a întregii lumi. O reţea vastă de calculatoare, răspândite în foarte multe oraşe de pe toată suprafaţa Pământului, inclusiv în România, în Cluj-Napoca, rulează un program special care generează numere pseudo-aleatoare. În realitate nu există generatoare perfecte de numere aleatoare, deoarece nici un fenomen nu apare întâmplător, ci are întotdeauna o cauză (dacă observatorul nu cunoaşte această cauză poate considera, în mod greşit, că fenomenul este supus hazardului). De fapt, generatoarele de numere pseudo-aleatoare „produc” numere care se repetă la intervale de timp foarte mari. Ordinea şi frecvenţa lor de apariţie sunt totuşi cunoscute: în condiţii normale, numerele generate urmează o anumită curbă predictibilă. Când apare însă un fenomen cu impact foarte puternic asupra unor grupuri foarte mari de oameni (războaie, catastrofe naturale etc.), ceva se schimbă în ambianţa energetică globală., fapt care se va reflecta în numerele generate „cât mai aleatoriu” de respectivul program.
Proiectul de la Princeton îşi propune să evidenţieze modificările locale sau globale din aura planetei noastre, provocate de factori emoţionali deosebit de puternici care impresionează mari comunităţi dintr-un anumit areal geografic sau chiar întreaga umanitate. Cercetătorii au urmărit în cadrul experimentelor atât factori emoţionali pozitivi – momentul Anului Nou, vizita Papei în Israel, diverse meditaţii de grup pentru pacea planetară – cât şi factori emoţionali negativi: războaiele din Golf, prăbuşirea navetei Columbia, câteva cutremure majore, atacurile din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center şi de la Pentagon.
Meditaţia yoghină are impact naţional
Adrian Pătruţ este reprezentantul Societăţii Române de Parapsihologie şi colaborator al proiectului internaţional Conştiinţa Globală Planetară. Împreună cu savanţii străini implicaţi în cercetările de la Princeton a investigat din punct de vedere ştiinţific meditaţia în spirală yang realizată de aproximativ 5000 de practicanţi ai şcolii de yoga MISA, pe 28 august 2003, ziua în care s-a înregistrat hiatusul anual. Ales pentru a pune în evidenţă un fenomen de mare amploare la nivel mental, evenimentul s-a desfăşurat la Costineşti, într-un moment astrologic foarte special, exact când planeta Marte înregistra cea mai mică distanţă faţă de Pământ din ultimii 60.000 de ani, iar un stelium de cinci planete se afla în zodia Fecioarei. Potrivit astronomilor şi astrologilor, această configuraţie de energii cosmice poate genera un impact social de proporţii, activând anumite tendinţe pozitive la nivel de masă.
Deşi serverul românesc care a transmis datele înregistrate calculatoarelor de la Princeton s-a aflat în Cluj-Napoca, la peste 700 de km de litoralul românesc, rezultatele au indicat valori foarte ridicate, semn că meditaţia yoghină care a avut loc în ziua hiatusului a influenţat puternic ambianţa energetică din ţară.
Pentru o analiză cât mai corectă s-au utilizat şi diagrame de probă oferite de profesorul Dick Bierman din Amsterdam.
5000 de oameni în perfectă rezonanţă de grup
Cercetătorii din cadrul proiectului Conştiinţa Globală Planetară au remarcat asemănarea diagramei finale a meditaţiei yoghine în spirală cu reprezentarea grafică a simbolului yin-yang. Deşi nu au oferit încă o explicaţie, savanţii au identificat o cheie de construcţie a diagramei. Analiza acesteia din punct de vedere fractal arată multitudinea de fenomene care au avut loc în cele 108 minute de meditaţie în spirală.
Undele mentale emise de participanţi au fost coerente şi unificate. Conectaţi subtil-empatic, yoghinii români s-au aflat în perfectă rezonanţă de grup, aspect evidenţiat de faptul că diferitele puncte mai importante ale diagramei se succed în mod ritmic şi fractal. Un celebru dicton yoghin spune că ceea ce este în universul mic reflectă ceea ce există la scară macrocosmică. Ştiinţa actuală numeşte aceasta „principiul similarităţii” sau „principiul fractal”. Fizicienii au descoperit, de pildă, că oricât de departe ar studia Universul, oricât de intim ar explora materia, spirala se regăseşte pretutindeni. Spaţiul stelar şi universul infim al atomului sunt deopotrivă definite de fractali şi spirale, elemente prezente şi în diagrama realizată în timpul spiralei.
Efectele energetice ale meditaţiei în spirală au fost evidenţiate prin mai multe diagrame şi rapoarte exacte. Energia yang emisă de şirurile de oameni dispuşi în spirală a structurat energia mentală. Cei care practică yoga cunosc faptul că energia yang, solară, este determinatoare: ea modelează şi controlează. Experimentele ştiinţifice din cadrul proiectului de la Princeton certifică faptul că o masă de oameni care se concentrează la unison pot produce transformări majore în planul fizic. Pe de altă parte concluziile cercetărilor dezmint acuzaţiile mass-media române la adresa adepţilor şcolii de yoga MISA. Aceştia nu numai că nu au „creierul spălat”, dar potrivit rezultatelor experimentului de la Costineşti îşi folosesc forţa mentală pentru a genera mutaţii pozitive pe scară largă. Guvernul american a folosit acelaşi principiu al meditaţiei la unison în celebrul caz al navetei Apollo 13. Populaţia S.U.A a fost solicitată prin mijloacele de informare în masă să se gândească intens la faptul că modulul Apollo 13 va cădea în apă şi nu pe pământ, aşa cum arătau primele calcule. Americanii au crezut, au meditat şi au evitat o catastrofă.
Fractalii diagramei respectă numărul de aur
Modele filosofice ale spiritualităţii antice au corelat matematic toate mărimile şi formele, în funcţie de numărul de aur, definit drept raport divin şi matriţă a întregului Univers. Corpul uman armonios şi chiar structura creierului respectă acest raport, de aceea există studii asupra funcţiilor şi undelor cerebrale care îl iau în calcul.
Cercetătorii din proiectul CGP au descoperit că micile forme fractale evidenţiate în graficele rezultate în timpul măsurătorii precum şi succesiunea momentelor din structura diagramei sunt aşezate strict după numărul de aur, adică 16. Diagrama meditaţiei în spirală desfăşurate în momentul hiatusului din 2003 prezintă o dovadă incontestabilă a legăturii dintre materie şi energia mentală. Este un act oficial care atestă modul de manifestare şi propagare a undelor mentale.
Proiectul Princeton atestă valoarea MISA
Un aspect remarcabil al graficului care prezintă rezultatele înregistrate în timpul spiralei yoghine yang este amploarea deviaţiei de la media statistică, cu mult mai mare decât în oricare alt eveniment monitorizat în cadrul proiectului. Aceasta este o atestare ştiinţifică provenită din surse independente de MISA, referitoare la valoarea excepţională a acestui procedeu yoghin.
Curba statistică are o formă sinusoidală. Imediat după începerea spiralei s-a înregistrat un maxim pozitiv, a urmat o trecere prin zero şi apoi un maxim negativ, iar după încheierea meditaţiei în spirală valorile s-au încadrat din nou în limite normale. Cercetătorii de la Princeton consideră că, din punct de vedere statistic, cele două bucle ale sinusoidei se compensează reciproc dar nu pot oferi o explicaţie plauzibilă pentru faptul că acestea au o amploare ce bate toate recorduirle şi nici nu oferă o interpretare a trecerii prin zero a curbei statistice exact în momentul producerii hiatusului (2:43 ora României).
Rezultatele cercetărilor din cadrul proiectului de la Princeton arată că invenţia lui Şcolii de yoga MISA are un puternic impact pozitiv asupra conştiinţei umane. Meditaţia în spirală yang este în măsură să transforme şi să armonizeze câmpul subtil mental atât al participanţilor cât şi al fiinţelor care se află la mare depărtare de punctul focar al acestei spirale. Rezultatele sunt verificabile, clare, obiective, în acord perfect cu viziune avangardistă a ştiinţelor de frontieră . MISA un pericol public? Savanţii străini au dovezi solide că MISA înseamnă un suflu spiritual proaspăt şi puternic. Iar pe o planetă atât de poluată, e chiar ce ne trebuie…
Articolul „Cercetătorii străini pun ochii pe MISA- Spirala Yang provoacă Occidentul” a apărut în revista Yoga Magazin nr. 51
02 octombrie 2005
yogaesoteric
Also available in: Français