Stonehenge-ul german. Un sit arheologic vechi 4.300 de ani a fost deschis pentru public
Așa-numitul Stonehenge german se află în pădurile din apropierea râului Elba, satul Pömmelte, Germania. Situl de 4.300 de ani, construit în epoca târzie a neoliticului sau în epoca timpurie a bronzului, mai este numit „Woodhenge”, asta deoarece a fost realizat din 1.200 de bușteni de salcâm. Locul a fost descoperit întâmplător, dintr-un avion, în 1991. Woodhenge este compus din șapte cercuri, toate construite din arbori și șanțuri, și cel mai probabil locul a fost folosit pentru observații astronomice și ritualuri de sacrificare umană undeva între secolele 21-23 î.H.
„Această configurație unică a cercurilor este la nivelul lui Stonehenge. O diferență între cele două situri este că în Pömmelte totul a fost făcut din lemn și, prin urmare, multe dintre dovezile care ne puteau oferi mai multe indicii despre cine și pentru ce mai exact au construit acest loc s-au pierdut în timp. Au fost excavate schelete de copii și femei tinere. Aceste persoane au suferit răni care au sugerat că au avut un sfârșit violent, ceea ce ne face să credem că în secolele 21-23 î.Hr, locul a fost folosit pentru ritualuri de sacrificare”, a declarat Spietzer în DW.
Experții au cheltuit 2 milioane de euro pentru reconstrucția sitului și deschiderea acestuia pentru public.
Conform presei germane, echipa arheologică a descoperit rămășițele a 10 femei, adolescenți și copii într-o singură secțiune a sitului. Toate scheletele păreau că au fost aruncate în mod deliberat în acele gropi, iar patru dintre schelete au prezentat dovezi de fractură la nivelul craniului și coaste rupte. Potrivit Institutului Smithsonian, tocmai aceste rămășițe umane fac din Woodhenge, pe lângă faptul că este construit din lemn, să se diferențieze Stonehenge. La Stonehenge a fost descoperit doar un schelet uman. Cel mai probabil acesta a aparținut unui tânăr cu vârstă de 20 de ani, omorât de mai multe săgeți trase de la mică distanță.
Se presupune că situl preistoric din Germania a servit drept centru de putere pentru conducătorii acelor vremuri. Sculpturile găsite în lemn, despre care se crede că simbolizează cosmosul, sugerează că zona a avut importanță mare în ceremoniile religioase și, probabil, a fost un loc de observație astronomică.
Citiți și:
Complexul megalitic de la Stonehenge
Surprinzătoarele asemănări dintre Sarmizegetusa Regia și Stonehenge. Ce secrete ascund oare?
yogaesoteric
13 octombrie 2018
Also available in: Français