STS le-a explicat românilor care vor să călătorească liber în UE cum funcţionează pașaportul covid

Din această vară, circulaţia liberă în spaţiul european va fi condiţionată de un paşaport covid. STS a explicat cum funcţionează aceste certificate digitale verzi.

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.

Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva covid-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea covid-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Veţi descărca o aplicaţie pe telefoane

STS a mai precizat că a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor.

Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul de identitate.

Ce a anunţat STS?

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.

De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de covid-19”, informează STS.

Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021.

Astfel, în luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi; România a fost programată pentru ziua de 21 mai a.c.

STS mai precizează că „a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre.”

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat într-o fază de teste care vizează să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat Comisia Europeană.

Acord provizoriu între Parlamentul și Consiliul European

Negociatorii PE și ai Consiliului au ajuns joi, 20 mai la un acord provizoriu asupra certificatului digital UE covid. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE.

Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind covid va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie.

Sprijin bugetar pentru teste disponibile și la un preț accesibil

Pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile”, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane de euro” în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind covid. De acest suport ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.

Vaccinuri

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen). Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificate de vaccinare emise de alte state membre în conformitate cu procedurile naționale de autorizare de urgență sau cele pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Garanții privind protecția datelor

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, așa cum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

Următoarele etape

Textul convenit va fi acum supus spre aprobare Comisiei pentru libertăți civile pe 26 mai 2021, apoi va fi supus spre aprobarea plenului Parlamentului European și a Consiliului. Dacă va fi confirmat de comisie, textul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară din 7-10 iunie 2021.

Citiţi şi:
Pașaportul Covid împarte populația în cetățeni de mâna întâi – Imuni – și de mâna a doua – Non-Imuni
Pașapoartele de vaccinare – azi discuţii, mâine obligatorii, poimâine cip?

 

yogaesoteric
25 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More