Studii pre-niceene: Marcion din Sinope și Testamentum
Pentru foarte mulți creștini din secolul 21, numele Marcion rămâne o variabilă necunoscută pentru că acesta a fost șters din memoria Bisericii. Singurele surse scrise în perioada când biserica marcionistă era răspândită, sunt doar de la adversarii lui Marcion, adică agenții bisericii oficiale. Este important să cunoaștem însă că argumentele contra lui Marcion au fost scrise abia după ce el a murit, deci Marcion neputând să răspundă acuzațiilor anumitor cărturari din biserica oficială.
Marcion a fost un episcop și un om înstărit din Sinope, tatăl lui fiind la rândul lui un episcop, Philologus din Sinope, unul dintre cei 70 de apostoli. Philologus a fost numit episcop chiar de Apostolul Andrei (Romani 16:15).
Se spune că Marcion s-a născut în jurul anului 70 d.Hr. și și-a început misiunea de creștinare în Asia Mică imediat după anul 100 d.Hr. Polycarp ne spune că misiunea lui Marcion este datată mai devreme de 115 d.Hr. De asemenea, misiunea a durat până după 150 d.Hr., el murind în cele din urmă în anul 160 d.Hr, în jurul vârstei de 75 de ani.
Acesta este recunoscut, pe lângă curentului care îi poartă numele, pentru compilarea primii Biblii Creștine, ce conținea Evanghelia lui Iisus Hristos, revelația primită a Apostolului Pavel și cele 11 epistole originale ale Apostolului Pavel. Pentru a face aceasta, Marcion a călătorit în tot Imperiul Roman pentru a aduna din bisericile pre-niceene fondate de Pavel, pentru a colecționa toate scrierile și scrisorile acestuia originale în limba greacă. A fost primul creștin care a reușit să unească toate aceste epistole, împreună cu viața lui Iisus Hristos într-o singură Biblie, care era numită Testamentum.
Conform lui Wolfram Kinzig, Testamentum chiar ar fi fost numele pe care Marcion l-a oferit Bibliei sale, care în română înseamnă Testament. Testamentum a fost alcătuit și scris de Marcion între anii 120 d.Hr și 140 d.Hr, fiind primul canon biblic, înainte cu 300 de ani de canonul standard pe care noi astăzi îl știm impus. Testamentum nu a fost împărțit între „vechi” și „nou”, la fel ca Biblia modernă și a fost chiar extrem de scurt. Distincția între „vechi” și „nou” a început să apară abia pe la anul 170 d.Hr., când Melito de Sardis a conceput acești doi termeni. Testamentum a fost împărțit în două părți: Evanghelia (numită și Evangelicon) și cele 11 epistole ale lui Pavel (numite și Apostolicon).
Imediat după ce Marcion a colectat toate epistolele lui Pavel luate din bisericile fondate de acesta, a început să compare Dumnezeul creștin care este revelat doar prin Iisus Hristos cu zeitatea sălbatică și obsedată de jertfă de sânge, Yahweh, zeul Torei. Marcion a tras concluzia că este vorba de doi zei total diferiți, scriind în detaliu despre această chestiune în cartea sa numită Antithesis. Cartea și descoperirile sale (epistolele) au cauzat o schismă între creștinii primari.
Undeva la sfârșitul anilor 130, Marcion a călătorit la Roma, s-a alăturat Bisericii de la Roma și a făcut o donație generoasă de 200.000 sesterți congregației de acolo. Conflictul cu cei din biserica de la Roma a început să se intensifice și a ajuns să fie numit eretic și excomunicat în anul 144, donația fiindu-i înapoiată. După excomunicarea sa, acesta s-a întors în Asia Mică, unde a continuat să coordoneze numeroase biserici din zonă.
Creștinii marcioniți au fost cei mai mulți și cei mai răspândiți creștini până în secolul 4. În secolul 4, biserica oficială a început să obțină putere politică și împărații care susțineau facțiunea oficială au început să persecute toate credințele din Imperiul Roman, inclusiv pe creștinii marcioniți. Aceștia au continuat să existe înafara Imperiului Roman până în secolul 10, în Siria și în nord-estul Persiei. Creștinii marcioniți considerau că doar Apostolul Pavel a înțeles absolut mesajul lui Hristos, astfel ei considerând doar scrierile sale ca fiind scripturi.
Citiți și:
Descoperire care confirmă scrierile Bibliei: Un secret despre regele David ce poate modifica istoria
Legenda Codex Gigas – «Biblia Diavolului»
yogaesoteric
25 septembrie 2023