Studiile asupra ADN-ului: conștiința şi trupul sunt una. Experienţele se transmit copiilor

 

De mii de ani atât filozofii cât şi oamenii de ştiinţă au încercat să afle dacă spiritul determină materia sau materia determină spiritul. Recent, o nouă ramură a cercetării ştiinţifice aduce o abordare complet diferită a problemei. Relaţia dintre ADN şi materie – corpul uman în mare, poate fi privită în câteva moduri.

1. Materia determină spiritul: ADN-ul ne determină trăsăturile personalităţii, în combinaţie cu anumite influenţe externe sau cu un comportament dobândit, care pare, de fapt, să fie mai mult o funcţie a realităţii fizice din jurul nostru decât o caracteristică a conștiinței noastre.

2. Spiritul determină materia: Personalitatea noastră determină ce funcţii din ADN-ul nostru sunt activate. Modul în care alegem să ne privim pe noi înşine şi lumea din jur ne afectează în mod fizic ADN-ul.

3. Ambele sunt adevărate. Studiile asupra ADN-ului continuă să se îndrepte către închiderea circuitului dintre spirit şi materie – adică dintre conștiința şi trupul nostru.

Epigenetica este un domeniu ştiinţific ce analizează influenţele exteriorului asupra bagajului nostru genetic (epi înseamnă exterior în limba greacă). ADN-ul conţine multe gene (unităţi fizice de bază care transportă instrucţiunile pentru exprimarea caracteristicilor ereditare). Genele care sunt activate, sau să spunem instrucţiunile care sunt de fapt trimise din interiorul ADN-ului, ar putea fi influenţate de un anumit număr de factori – incluzând mediul în care trăim, modul în care percepem mediul, ba chiar şi stilul de viaţă şi experienţele de viaţă ale înaintaşilor noştri recenţi.

Experienţele de viaţă lasă o urmă genetică

Epigeneticienii au descoperit că ceea ce oamenii experimentează în timpul vieţii poate lăsa „cicatrici” genetice, acestea putând fi transmise urmaşilor lor.

Aşa cum a susţinut recent un articol din revista Discover: „Evreii ai căror străbunici au fost alungaţi din shtetl-urile ruseşti; chinezii ai căror străbunici au trecut prin distrugerile provocate de Revoluţia Culturală; tinerii imigranţi din Africa ai căror părinţi au supravieţuit unor masacre; adulţii din toate etniile care au crescut cu părinţi alcoolici sau abuzivi – cu toţii poartă mai mult decât doar amintiri. Experienţele noastre şi alte străbunilor noştri nu dispar niciodată, chiar dacă acestea sunt uitate. Ele devin parte din noi, un reziduu molecular care se agaţă de structura noastră genetică”.

Experienţele pozitive şi negative îşi lasă însemnele lor. Materia influenţează conștiința – factorii externi crează stres sau, dimpotrivă, un sentiment de iubire şi securitate. Dar starea conștiinței acelei persoane afectează de asemenea şi materia – adică genele.

Descendenţii par să fie la mila cicatricilor genetice. Dar acei descendenţi ar putea în schimb să facă anumite alegeri care crează anumite experienţe, pozitive sau negative, care la rândul lor vor lăsa propriile lor urme pe moştenirea genetică a familiei.

Exerciţiile fizice afectează genetica

Tipurile de alimente şi chimicale la care suntem expuşi pot afecta probabilitatea ca anumite gene să fie activate. Institutul Karolinska din Stockholm a studiat dacă exerciţiile fizice ar putea să aibă un astfel de impact.

Cercetătorii au descoperit că exerciţiile cauzează un număr mare de modificări anumitor părţi ale genomului – în principal influenţând metabolismul energiei, răspunsul la insulină şi sănătatea musculară în general.

Malene Lindholm, unul dintre cercetători, a declarat: „Prin pregătire îndelungată – o schimbare a stilului de viaţă care este la îndemâna celor mai mulţi oameni şi care nu este costisitoare financiar – putem să inducem modificări care afectează modul în care ne folosim genele şi, prin acest fapt, obţinem o musculatură mai sănătoasă şi mai funcţională care în cele din urmă poate duce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii.”


Citiți și:

Epigenetica, unde ADN-ul se întâlneşte cu medicina tradiţională

ADN-ul este influenţat de cuvinte şi vibraţii

Sărăcia afectează ADN ul şi chiar creşte riscul de depresie
 

yogaesoteric
22 noiembrie 2017

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More