Studiu: «Deșeurile ce provin de la materialele plastice din oceane vor depăși cantitatea de pește până în 2050»

 

Într-un raport al Fundației Ellen MacArthur, lansat în ianuarie 2016 la forumul economic din Davos, se trage un semnal de alarmă asupra cantității imense de deșeuri plastice din oceanele planetei, estimate să depășească chiar și masa de pește până în anul 2050.

Producția de mase plastice a crescut de 20 de ori comparativ cu anul 1964, ajungând la 311 milioane tone în 2014. Se estimează că se va dubla din nou în următorii 20 de ani și se va tripla până în 2050. Industria plasticului va consuma peste 20% din întreaga producție de petrol în următorii 35 de ani, de la 5% cât este acum, se afirmă în raport.

Cu toate că există o cerere în creștere pentru plasticele reciclate, doar efectiv 5% din masa plastică este reciclată, 40% ajung în gropile de gunoi iar 30% în ecosistemele sensibile cum sunt oceanele planetei.

O cantitate enormă de mase plastice a ajuns în mări și oceane, și reprezintă deja o cauză a problemelor ecologice, după decenii întregi de indiferență ce continuă și în prezent. Conform raportului, la ora actuală, cca. 8 milioane de tone de plastic se aruncă în oceane la fiecare minut, o cantitate ce va crește de patru ori până în anul 2050 dacă nu se iau măsuri. „Într-un scenariu în care lucrurile nu se schimbă radical, estimăm că în oceane va exista o tonă de plastic pentru fiecare tonă de pește până în anul 2025, și până în anul 2050, mai multă masă de plastic decât cea de pește”, afirmă autorii studiului.

O plasă de plastic ce ajunge în apele mării se poate descompune acolo, în special în apele calde ale oceanelor, dar în acest proces sunt emise chimicale toxice ce sunt consumate de fauna marină, ajungând astfel în lanțul alimentar uman. Încă nu se știe ce se petrece cu reziduurile plastice ce ajung pe fundul oceanelor, sau ce impact au asupra ecosistemelor marine sau asupra biodiversității.

„Plasticul este materialul de bază al economiei moderne, cu calități de neegalat. Pe de altă parte este și materialul ultim de unică folosință. Aceste volume uriașe de deșeuri plastice generează însă costuri enorme. Refolosirea plasticului trebuie să fie regândită din perspectivă economică, să fie transformată într-o resursă valoroasă”, a declarat dr. Martin R Stuchtey, unul din autorii studiului.

Raportul conchide că momentan industria plasticului nu este deloc pregătită să abordeze această problemă.

Prețul scăzut al petrolului are un efect negativ sub acest aspect. La un preț de sub 30$ pe baril nu mai este viabil economic să se recicleze deșeurile de mase plastice comparativ cu folosirea țițeiului crud.


Citiți și:

Adevăruri ascunse, deranjante si nebănuite despre privatizarea apei

Substanţele toxice din mediu afectează nu numai organismul expus ci şi urmaşii fiinţei respective, prin moştenire epigenetică trans-generaţională

 

yogaesoteric
17 februarie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More