Studiu mamut realizat în SUA: Nu există o genă a homosexualității

 

Între 75% și 92% din comportamentul homosexual este influențat de exterior, inclusiv de normele sociale.

Nu există o genă a homosexualității, a relevat un studiu mamut făcut în Statele Unite și publicat în revista Science.

Studiul, realizat de o echipă internațională co-condusă de către geneticianul Benjamin Neale de la Institutul Broad din Cambridge, Massachusetts, subliniază că markerii genetici nu pot fi folosiți pentru a prezice comportamentul sexual, precizează sursa citată. În cercetare, echipa a folosit un studiu legat de sănătate realizat pe 500.000 de cetățeni britanici și s-a consultat cu grupuri de susținere a homosexualității.

În urma răspunsurilor oferite de către participanți la întrebarea „Ați avut vreodată relații sexuale cu o persoană de același sex?”, s-au descoperit cinci markeri genetici asociați cu răspunsul „Da” la chestiune. Doi dintre markeri sunt împărtășiți de bărbați și femei, doi sunt specifici bărbaților și unul se găsește doar la femei.

După ce cercetătorii au combinat toate variantele descoperite la nivelul genomului, au estimat că genetica poate explica între 8% și 25% din comportamentul nonheterosexual. Mai precis, 75% până la 92% din acest comportament este explicat de către influențe exterioare, de la expunerea la hormoni în timpul petrecut în pântecele mamei până la influențele sociale din viața de adult.

Dar markerii ADN găsiți la unii dintre subiecţi explică mai puțin de 1% din acest comportament, la fel cum o fac și alte caracteristici comportamentale. Așa că nu există o „genă a homosexualității”, spune Andrea Ganna, membră a echipei de cercetători.

Așa cum s-a descoperit anul trecut, persoanele la care există markerii prezentați mai sus sunt mai predispuse spre experimentare, mai probabili utilizatori de droguri și au un risc mai ridicat pentru boli mentale precum depresia.

Alt aspect interesant arătat de studiu este acela că raportul homosexualilor în populație este între 2% și 10%.

În concluzie, studiul precizează că rămân multe necunoscute legate de apariția homosexualității, inclusiv ponderea influențelor socio-culturale asupra preferințelor sexuale.

Este de remarcat că studiul, deși realizat „cu ajutorul” activiștilor LGBTQ, nu reușește să demonstreze principala teză folosită de aceștia, și anume că „homosexualii se nasc astfel”. Mai mult, autorii studiului încadrează homosexualitatea în aceeaşi categorie cu alte comportamente și arată influența covârșitoare pe care o au factorii externi (mediul, cultura) asupra preferințelor sexuale.

Citiţi şi:

Spulberarea miturilor genetice cu privire la homosexualitate (I)

Top 10 mituri despre homosexuali demontate


 

yogaesoteric
28 septembrie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More