Studiu: Medicamentele Marii Industrii Farmaceutice sunt corelate cu 90% din atacurile armate din școlile americane
Națiunea dependentă de pastile: Creșterea administrării de medicamente pe bază de rețetă medicală
Numărul total al rețetelor primite de toți americanii, inclusiv adulți și copii, a crescut cu 85% în ultimele două decenii, în timp ce populația SUA a crescut cu numai 21%.
Peste 90% din atacurile armate din școlile din SUA din ultimul deceniu au fost legate de medicamentele de tip SSRI fabricate de Marea Industrie Farmaceutică, potrivit unui studiu șocant.
Antidepresivele prescrise pe scară largă, numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau SSRI (de la selective serotonin reuptake inhibitors, în limba engleză), cauzează tendințe suicidare și acte extreme de violență la mulți pacienți care le iau, potrivit dr. David Healy, fondatorul RxISK.org.
Deși nu a existat o confirmare clară a faptului că acest tip de medicamente a jucat un rol în atacul armat din Newtown, Connecticut, SUA (la școala Sandy Hook, în 14 decembrie 2012, când au fost uciși 20 de copii și șase adulți), mass-media au citat membrii familiei și cunoscuții făptașului Adam Lanza spunând că acesta lua medicamente pentru a trata o tulburare neurologică din spectrul autismului, și anume sindromul Asperger.
Într-un e-mail către WND.com, Healy a spus că bănuia că medicamentele pentru tratament psihiatric sunt cauza comportamentului violent al lui Lanza.
Dr. David Healy a declarat că există două argumente generale care pot fi aduse în spirijinul acestei idei. În primul rând, a spus el, „medicamentele psihotrope din orice grup pot declanșa violență, ce poate ajunge inclusiv la crimă.”
„În al doilea rând, susținătorii tratamentului medicamentos pretind atât că boala și nu pastilele provoacă violență, cât și că un număr mare de persoane cu probleme rămân netratate.” Dar Healy a argumentat că, dacă s-ar petrece așa, „nu ar trebui să constatăm că mult peste 90% din atacurile armate în școlile din SUA sunt legate de tratamentul cu medicamente”.
Dr. Peter R. Breggin, un psihiatru instruit de Harvard și fost consultant la Institutul Național de Sănătate Mintală din America, a declarat pentru WND.com că este probabil ca problemele lui Lanza să fi început atunci când acesta „s-a încurcat” cu medicina psihiatrică. Breggin a insistat că de zeci de ani există dovezi științifice copleșitoare care corelează medicamentele pentru tratamentul psihiatric cu violența.
Într-un articol scris în 2003 pentru Ethical Human Sciences and Services, o revistă peer-review destinată studenților și cercetătorilor, Breggin enunță concluzia că medicamentele de tip SSRI ar putea fi un factor al sinuciderii, al violenței și al altor forme de comportament anormal extrem, după cum reiese din rapoarte de caz, studii clinice controlate și studii epidemiologice la copii și adulți.
Începând cu anii ʼ70, Breggin a depus mărturie în peste 100 de procese, dintre care unul în care judecătorul Robert Heinrichs a hotărât că efectele adverse ale ingerării de Prozac de către un adolescent de 16 ani din Winnipeg, Canada, l-au făcut să comită o crimă neprovocată.
Breggin a apărut în fața Comitetului pentru Problemele Veteranilor din Camera Reprezentanților din SUA, în 2010, pentru a-și susține cartea Nebunia medicală: Rolul medicamentelor pentru tratamente psihiatrice în cazurile de violență, sinucidere și crimă (Medication Madness: The Role of Psychiatric Drugs in Cases of Violence, Suicide and Crime).
Breggin a declarat în fața Congresului că cercetările efectuate în domeniul științei medicale demonstrează o relație cauzală între medicamentele antidepresive și sinucidere, violență, manie și alte tulburări comportamentale. El a avertizat Congresul cu privire la riscurile prescrierii acestor medicamente tinerilor din armată care au acces la tot felul de arme.
“Religia” presei centrale
Breggin a afirmat că mass-media centrală „ignoră dovezile științifice care corelează medicamentele psihiatrice de comportamentul violent, deoarece psihiatria este religia mass-media principală și aceasta nu dorește să vadă pericolele medicamentelor prescrise pentru tratament psihiatric”.
„În plus, companiile producătoare de medicamente au, de asemenea, o influență uluitoare prin publicitate, astfel încât să poată trage sforile”, a spus el.
Expertul consideră că ce s-a petrecut în cazul Lanza se potrivește șablonului atacurilor armate în școli din unele dintre cele mai celebre incidente recente, inclusiv împușcăturile din 1999 la Colegiul Columbine din Colorado și masacrul de la Virginia Tech din 2007.
„Adam Lanza are în comun cu mulți dintre tinerii care au comis atacuri armate faptul că ei erau înstrăinați și trăiau în umbră, se confruntau cu multă rușine, umilință și izolare”, a explicat Breggin.
Specialistul consideră că diagnosticul psihiatric este „fără valoare”.
„Știm exact cine sunt”, a spus el. „Ei sunt numiți «ciudații» în extrem. Niciunul nu a fost văzut vreodată cu un prieten apropiat. Sunt înstrăinați de familiile lor și au avut de-a face cu psihiatria.”
Breggin insistă că, în locul tratamentului psihiatric, astfel de copii și tineri au nevoie de „mai multă atenție, mai multă socializare, mai multă grijă, mai multă implicare”.
„Școlile noastre, familiile noastre și comunitățile noastre trebuie să fie conștiente de copiii care sunt retrași și violenți, nu pentru că aceștia vor deveni violenți – aproape că niciunul dintre ei nu va deveni violent – ci pentru că aceștia sunt cu adevărat răniți”, a continuat expertul.
„Îi putem numi răi, îi putem numi bolnavi psihic, dar șablonul este foarte clar”, a continuat Breggin. „Ei sunt foarte inteligenți, foarte retrași, și toți au fișă la psihiatrie, așa că ideea că psihiatria va face ceva bun pentru ei este cu adevărat ridicolă.”
În multe atacuri armate în școli comise de minori, documentele instanțelor nu sunt accesibile publicului, iar amploarea utilizării medicamentelor chimice este necunoscută.
Totuși, într-o serie de cazuri cunoscute, legătura a fost dezvăluită:
– Kip Kinkel fusese pe tratament cu Prozac după care îi fusese prescris Ritalin, când i-a ucis pe mama sa și pe tatăl vitreg, apoi a împușcat 22 de colegi de clasă, omorând doi dintre ei, în 1998;
– Christopher Pittman finaliza tratamente cu Luvox și Paxil când i-a ucis pe bunicii săi paterni în 2001;
– Elizabeth Bush, care a tras cu arma în colegii săi din Williamsport, în 2001, rănindu-l pe unul dintre ei, lua Prozac;
– Jason Hoffman lua tratament cu Effexor și Celexa când a deschis focul la liceul său din El Cajon, California, rănind cinci persoane;
– Shawn Cooper de la Notus, Idaho, urma tratament cu antidepresive când a tras cu pușca asupra elevilor și personalului;
– T.J. Solomon, care lua antidepresive, a rănit șase persoane la liceul său din Conyers, Georgia (SUA);
– Eric Harris lua Luvox când el și colegul său Dylan Klebold au ucis 12 elevi și un profesor și au rănit alte 24 de persoane înainte de a se sinucide, la liceul Columbine din Colorado;
– La Virginia Tech, în 2007, unde au fost ucise 32 de persoane, „medicamente luate pe bază de rețetă medicală pentru tratamentul problemelor psihice au fost găsite printre obiectele aflate în posesia lui Cho” (studentul care a comis crimele), potrivit New York Times.
„Violența și alte comportamente potențial criminale cauzate de pastilele eliberate pe bază de rețetă sunt cele mai bine păstrate secrete ale medicinei”, a afirmat Healy. „Niciodată în domeniul medicinei și al dreptului nu au existat atât de multe evenimente cu atât de multe date ascunse și cu atât de puțină expertiză clar focalizată”.
În anii trecuți, Healy a scris câteva cărți care au devenit best-seller-uri, analizând gradul în care industria farmaceutică a influențat medicii pentru a elibera rețete de medicamente antidepresive pacienților cu probleme psihiatrice. Exemple de cărți scrise de acesta sunt: Să mănânce Prozac: relația nesănătoasă dintre industria farmaceutică și depresie (Let Them Eat Prozac: The Unhealthy Relationship Between the Pharmaceutical Industry and Depression), din 2006 și Apocalipsa produsă de Marea Industrie Farmaceutică (Pharmageddon), din 2012.
Siteul RxISK.org a adăugat o secțiune care permite utilizatorilor să introducă numele unui medicament care se eliberează pe bază de rețetă pentru a afla efectele secundare înregistrate în cele peste patru milioane de rapoarte asupra efectelor adverse cauzate de medicamente, depuse la FDA începând din 2004.
Urma Lanza un tratament medicamentos?
Scriind pentru Slate.com, Emily Willingham a atras atenția asupra demonizării sindromului Asperger, sau a autismului în general, ca fiind cauza violenței lui Lanza. De asemenea, într-un articol publicat de o revistă din New York, intitulat Sindromul Asperger este un tertip pentru a explica masacrul de la Newtown (Asperger’s is a Red Herring to Explain the Newtown Massacre), Adam Martin a scris: „În timp ce națiunea încearcă să înțeleagă cum a fost posibil masacrul de vineri (14 decembrie 2012), unii sunt foarte îngrijorați că această formă a autismului va deveni stigmatizată pe nedrept”.
Cu toate acestea, surse credibile nu au retras afirmațiile lor ce au fost publicate, că Lanza lua tratament cu medicamente psihiatrice, pe bază de rețetă medicală, atunci când a comis atacul armat.
În emisiunea 60 Minutes de la CBS, Mark și Louise Tambascio, prieteni ai mamei atacatorului, Nancy Lanza, au declarat că Adam Lanza lua tratament pentru sindromul Asperger.
„Știu că [Adam Lanza] era sub tratament medical și tot restul, dar ea îl educa acasă pentru că uneori el nu putea face față orelor de la școală”, a declarat Louise Tambascio reporterului CBS, Scott Pelley. „Așa că îl educa pe Adam în acea casă. Și asta era viața ei.”
Comentariului său a urmat un altul al lui Mark Tambascio, explicându-i lui Scott Pelley că „prietenii ne-au spus că [sindromul Asperger] a dominat viața familiei Lanza”.
În plus, Washington Post a relatat că un fost vecin anonim al lui Nancy și Adam Lanza din Newtown își amintea că Adam era „un copil cu adevărat turbulent” care „lua tratament cu pastile”.
Povestea a devenit confuză atunci când o sursă discreditată, care pretindea a fi „unchiul Jonathan” al lui Adam Lanza, a declarat pentru mai multe publicații, inclusiv pentru Sun din Marea Britanie, că Adam a fost tratat cu puternicul medicament anti-psihototic Fanapt.
Ulterior, jurnaliștii nu au găsit rude care să-l fi cunoscut pe “unchiul Jonathan”.
Dincolo de acestea, polițiștii au descoperit că Lanza juca jocuri video violente.
Ziarul Express din Marea Britanie a scris că Lanza avea o „obsesie nesănătoasă pentru jocuri video violente” și că favoritul său era un joc de război fantezist „șocant de violent” numit Dynasty Warriors, despre care „se crede că l-a inspirat să pună în practică cele mai întunecate gânduri”.
Citiți și:
Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator
Majoritatea medicamentelor sunt de fapt otrăvuri periculoase
Un studiu medical ce a fost publicat în celebra revistă BioMed Central, studiu care evidențiază legătura între autism şi vaccinul ROR, a fost retras
yogaesoteric
19 martie 2018