„Studiu”: O nouă șansă ‒ excrementele de pinguin pot salva planeta de „încălzirea globală”
Un „studiu” recent publicat în Communications Earth & Environment arată că amoniacul eliberat de guanoul pinguinilor ‒ da, excrementele lor ‒ poate ajuta la formarea norilor care izolează Pământul și împiedică topirea gheții marine, transmite postul globalist Euronews.
Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au petrecut două luni în Peninsula Antarctică măsurând aerul din apropierea unei colonii de 60.000 de pinguini Adélie.
Când vânturile suflau din direcția coloniei, nivelurile de amoniac din atmosferă creșteau de peste 1.000 de ori peste nivelurile de referință.
Amoniacul din guano reacționează cu gazele cu conținut de sulf emise de fitoplanctonul marin, formând particule de aerosol care însămânțează norii.
Acești nori reflectă lumina soarelui și ajută la răcirea suprafeței de dedesubt, un proces care ar putea încetini topirea ghețarilor și retragerea gheții marine.
Pinguinii acționează ca „emițători majori” ai acestui amoniac, explică autorul principal al studiului Matthew Boyer.
„Există o legătură profundă între procesele ecosistemice ‒ fiind vorba de activitatea fitoplanctonului oceanic, precum și de pinguini – și procesele atmosferice care pot avea un impact asupra climei locale”, a declarat el pentru ABC News.
Chiar și după ce pinguinii migrează, guanoul persistent continuă să emită amoniac. Într-un caz, cercetătorii au observat un banc de ceață care a durat trei ore după o creștere a concentrației de aerosoli.
E clar: suntem salvați!
Citiți și:
O nouă sperietoare: Încălzirea globală duce la topirea permafrostului din nord și la eliberarea unor viruşi zombi din trecutul îndepărtat. De aici teribila boală X
Se inversează încălzirea globală? Ghețarii Antarcticii se refac și spulberă mitul CO2
yogaesoteric
4 iunie 2025