Studiu: Peste 500.000 de copii, elevi și studenți au emigrat din România între 2007 și 2017
Incapacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetățeni contribuie semnificativ la decizia de a migra
Numărul studenților, elevilor și copiilor din grupa de vârstă 0-19 ani care au emigrat din România între 2007 și 2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unei lucrări publicate în Revista Română de Statistică. Dacă îi punem la socoteală și pe cei de până la 21-22 de ani, vârsta studenției, atunci numărul emigranților temporari și definitivi depășește 500.000 din totalul de 2.613.477 persoane contabilizate ca emigranți de către INS în perioada respectivă.
În lucrarea numită Analiza statistică a migraţiei externe după aderarea României la Uniunea Europeană, autorii dr. Ciprian Iftimoaei, lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi și angajat al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, și dr. Ionuţ Cristian Baciu, tot de la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi, au analizat perioada 2007-2017 din punctul de vedere al impactului migrației asupra pieței forței de muncă și demografiei.
Pe vârste, grupa 0-19 ani are peste 484.000 de emigranți, potrivit datelor prezentate de autori. Aceștia susțin că „dacă analizăm structura pe categorii de vârstă a emigranţilor, observăm că ponderea cea mai importantă este reprezentată de persoanele din grupa de vârstă 20-29 ani şi din grupa 30-39 ani. Migraţia ridicată în rândul tinerilor va avea ca efecte apariţia de probleme importante la nivelul pieţei forţei de muncă şi a sistemului de pensii în următorii ani. De asemenea, ia amploare şi fenomenul îmbătrânirii demografice datorită schimbărilor în structură pe grupe de vârstă a populaţiei.”
Autorii analizează și corelația dintre creșterile salariale și migrație. „Astfel, pornind de la un salariu nominal mediu net lunar de 1042 lei în anul 2007, s-a ajuns la 2383 lei în 2017, ceea ce înseamnă o creştere cu 128% faţă de momentul aderării la Uniunea Europeană. Chiar dacă au existat aceste majorări salariale, angajaţii români au în continuare cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, decalajul fiind semnificativ. Dar creşterile salariale nu au avut corespondent şi în evoluţia nivelului de trai al populaţiei. Inflația ridicată, creşterea cheltuielilor cu utilităţile au redus puterea de cumpărare. Însă nu doar câştigul salarial are influenţă asupra migraţiei, ci întregul climat economico-social care se caracterizează printr-o instabilitate accentuată.”
Migrația este un risc care amenință securitatea națională a României
Una dintre concluziile specialiștilor este următoarea: „Faptul că un sfert din angajaţii români sunt săraci, conform EUROSTAT, sau faptul că rata sărăciei relative a rămas la un nivel relativ constant după aderarea României la UE, descrie o situaţie socioeconomică care necesită o intervenţie urgentă din partea decidenţilor în materie de politici publice. Cu alte cuvinte, raportarea la capacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetăţenii unei ţări contribuie semnificativ la decizia de a migra în ţări mult mai dezvoltate economic care oferă satisfacţii financiare şi profesionale mai mari decât în ţara de origine.
În momentul de faţă, migraţia externă a forţei de muncă activă constituie un risc sociodemografic la adresa securităţii naţionale a României, alături de scăderea efectivului populaţiei şi îmbătrânirea demografică. În lipsa unor măsuri active, concrete, pentru reducerea fluxului migraţiei externe, acest fenomen social va avea consecințe socioeconomice şi demografice pe termen mediu şi lung”, încheie autorii.
Citiți și:
Declinul demografic din România s-a accentuat în 2017. Imigrația este prezentată drept unica soluție de sociologul Alfred Bulai
Săracii Europei (I). Unul din zece copii din mediul rural merge la culcare flămând
yogaesoteric
24 ianuarie 2019