Uniunea Europeană va renunţa la cuvinte precum «mankind» şi «manpower»

 

Uniunea Europeană a cedat presiunii valului corectitudinii politice şi va înlocui diverse cuvinte sau expresii care includ „man” (bărbat) sau „men” (bărbaţi) în favoarea unor termeni care sunt neutri din punct de vedere al genului, potrivit Express.co.uk.

UE doreşte să renunţe la cuvinte precum „mankind” (omenire), „man-made” (făcut de om), „manpower” (forţă de muncă) sau „layman” (mirean). Funcţionarii UE şi europarlamentarii aleşi ar trebui în schimb să folosească termeni precum „humanity” (umanitate) şi „staff” (personal), susţine Daily Telegraph, care a precizat că este răspândit un ghid care cere evitarea „utilizării generice a cuvântului man (bărbat)”. Ghidul include liste de termeni neutri din punct de vedere al genului pentru a ajuta oficialii blocului în utilizarea limbii engleze.

Ziarul a relatat că ghidul respinge părerea că noua terminologie ar fi adoptată din cauza corectitudinii politice şi subliniază că recomandările nu reprezintă un set de reguli cu caracter obligatoriu.

Ghidul susţine că angajaţii ar trebui să folosească termenul neutru „political leaders” (lideri politici) în loc de „statesmen” sau „artificial” în loc de „man-made” (creat de om).

„Ar trebui descurajată utilizarea în numeroase limbi a cuvântului «man» într-o gamă largă de expresii idiomatice care se referă atât la bărbaţi cât şi la femei, precum «manpower», «layman», «man-made», «statesmen».”

Ghidul a fost scris de secretariatul Parlamentului European, care speră să evite expresiile sexiste şi să promoveze „incluziunea”.

De asemenea, acesta „urmăreşte evitarea unor expresii care pot fi văzute [de către unele persoane] ca fiind discriminatorii sau care ar implica ideea că un anumit gen sexual sau social reprezintă norma”.

Dr. Lee Rotherham de la think tank-ul Red Cell, a ridiculizat UE pentru că este atât de „neliniştită” cu privire la ofense încât a ales să folosească pe bancnotele sale poduri în loc de persoane.

UE foloseşte toate cele 24 de limbi oficiale ale statelor sale membre pentru discutarea şi soluţionarea diverselor probleme, însă limba engleză este lingua franca dominantă.

În anul 2017, Parlamentul European a publicat pentru europarlamentari un ghid privind hărţuirea sexuală pe fondul mişcării #MeToo.

Citiți și:

IMBECILITATEA UIMITOARE a corectitudinii politice: La Cambridge, cuvintele «geniu», «talent» sau «inteligență» au fost INTERZISE

Ghid nou de adresare, fără «Doamnelor şi domnilor»

 

yogaesoteric
24 ianuarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More