Studiu: produsele chimice toxice au furat 160 de milioane de puncte IQ de la copiii americani și costă SUA miliarde de dolari

 

Noi cercetări șocante indică faptul că nu numai pesticidele, ci și substanțele ignifuge provoacă niveluri fără precedent de leziuni cerebrale ireversibile ale creierului încă din copilărie, iar efectele secundare au costat economia SUA miliarde de dolari.

Cercetări recente de la Universitatea New York arată că eterii polifominați difenilici (PBDE) au fost cel mai mare contribuitor la scăderea inteligenței în rândul copiilor americani, rezultând în total 162 milioane de puncte de IQ pierdute și peste 738.000 de cazuri de dizabilitate intelectuală.

Mulți copii au fost probabil expuși încă din uter – se știe că multe obiecte casnice conțin cel puțin urme ale acestor toxine dăunătoare – și s-a demonstrat că această expunere este dăunătoare sistemului nervos în curs de dezvoltare.

Studiul a examinat efectele expunerii la plumb, mercur, pesticide și eteruri difenil polibromate (cunoscute şi sub denumirea de retardante de flacără sau substanțe ignifuge) în rândul copiilor din SUA între 2001 și 2016.

„Dezvoltarea creierului copiilor este extrem de vulnerabilă”, a afirmat Leo Trasande, medic pediatru și cercetător în sănătate publică din New York. „Dacă influențați, chiar și într-o manieră fină, modul în care creierul unui copil este structurat, aceasta poate avea consecințe permanente și pe viață”.

Conform cercetărilor, expunerea la plumb a costat copiii americani 78 de milioane de puncte IQ, pesticidele 27 de milioane și mercurul 2,5 milioane de puncte.

Produsele retardante de flacără pot fi găsite în mobilierul și aparatura electrică de uz casnic, în timp ce pesticidele pot rămâne pe produsele alimentare, nedeteriorate, o lungă perioadă de timp. Potrivit lui Leonardo Trasande, nu există „niciun nivel sigur de expunere la plumb” sau la alte chimicale periculoase.

Cercetătorii au estimat că fiecare punct de IQ are o valoare de două procente din productivitatea economică a vieții unui american. De exemplu, presupunând o productivitate economică modestă de 1 milion de dolari pe parcursul anilor în care respectivul este salariat, fiecare punct de IQ pierdut ar fi egal cu 20.000 dolari.

„Dacă un copil se întoarce de la școală cu un punct de IQ mai puțin, poate părinții săi ar putea să nu observe. Dar dacă 100.000 de copii se întorc cu un punct IQ mai puțin, întreaga economie observă.”

Într-o afirmație uimitoare, Trasande estimează costul total al acestor puncte de IQ pierdute de America fiind de aproximativ 6 trilioane de dolari, calculat doar între anii 2001 și 2016.

Utilizarea plumbului a fost eliminată treptat încă din anii ’70. Restricțiile privind emisiile de mercur au fost impuse de Agenția Pentru Protecția Mediului din Statele Unite ‒ EPA ‒ centralelor electrice pe cărbune în 2011, deși aceste norme încă nu sunt în totalitate respectate.

EPA a interzis, de asemenea, 37 de pesticide, iar un număr suplimentar de 97 au fost retrase de către producători.
În plus, peste o duzină de state din SUA au restricționat utilizarea substanțelor ignifuge în produsele casnice precum mobilierul, tapițeria, covoarele și jucăriile. Totuși niciuna dintre aceste substanțe toxice nu a fost interzisă la nivel federal, așa încât problema va persista și în perioada următoare.

Citiți și:

Fluorul din apa de la robinet scade IQ-ul copiilor

5 situații care îţi provoacă apoi scăderea IQ-ului

 

yogaesoteric
17 mai 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More