SUA dezvoltă arme biologice în secret
extras din Nexus New Times Magazine, anul III, numărul 11, decembrie 2007- februarie 2008
Cea mai costisitoare şi mai grandioasă schemă de cercetare pentru obţinerea armelor pe bază de germeni patologici se desfăşoară sub preşedinţia Bush într-o vizibilă sfidare a tratatelor internaţionale precum Convenţia de la Geneva din 1925, care interzice folosirea agenţilor biologici şi toxici în domeniul militar.
113 laboratoare universitare, guvernamentale, clinice private angajate în cercetări – care au potenţialul de a fi folosite într-un război biologic – au refuzat să îşi facă publice operaţiunile aşa cum o cer legile federale, acuză o agenţie nonprofit de monitorizare.
Cu toate acestea, în loc să le închidă activitatea, Institutul Naţional pentru Sănătate (NIH) din Bethesda, Maryland – agenţia guvernamentală însărcinată cu supravegherea acestor laboratoare – continuă să le permită să opereze. Aceasta este o poziţie ciudată din partea unei entităţi care se autodescrie ca fiind „câinele de pază al cercetării medicale a naţiunii”.
Din California şi până la New Jersey şi din Boston până la San Antonio, adesea în inima marilor aglomerări urbane, în laboratoarele de cercetare a armelor biologice, finanţate din abundenţă cu aproximativ 20 miliarde de dolari de către administraţia Bush începând cu 2001, foiesc, în sensul cel mai strict, germeni mortali, de la gripa spaniolă la ciumă, antrax, tularemia şi febra din Rift Valley. Se pare că în unele dintre aceste laboratoare securitatea este destul de slabă şi procedurile de siguranţă inadecvate pentru protejarea publicului de expunerea la agenţii patogeni letali.
Conform legislaţiei S.U.A., beneficiarii fondurilor federale pentru cercetare biotehnologică trebuie să se conformeze normelor NIH. Acestea includ publicarea rapoartelor asupra întâlnirilor Comitetului Instituţional de Biosiguranţă (IBC), în care să îşi descrie operaţiunile şi planurile. Însă în multe cazuri, aceste întâlniri nici măcar nu au avut loc.
În alte situaţii, rapoartele pe care le-au prezentat sunt lipsite de substanţă. În esenţă, după cum arată Proiectul Sunshine de monitorizare din Austin, Texas, o organizaţie nonprofit care încearcă să protejeze publicul de riscurile experimentelor biotehnologice, în multe cazuri operaţiunile lor sunt ţinute secrete.
Convenţia cu privire la Armele Biologice şi Toxice din 1972 (BWC), pe care SUA a semnat-o, interzice cercetarea în domeniul armelor biologice de atac. Cu toate acestea, dacă activitatea de cercetare are loc în secret, armele create în acest scop pot fi trecute sub tăcere. În acest sens în anii 1930, armata japoneză şi-a mascat programul secret de dezvoltare a armelor biologice sub forma unui proiect de purificare a apei.
Citiţi şi:
SUA a bombardat intenţionat ambasada chineză din Belgrad
Implicarea SUA în fraudarea alegerilor prezidenţiale din Mexic în 2006
yogaesoteric
2 iulie 2008