Tot mai mulţi lideri europeni se opun Tratatului de la Lisabona

de Mihai Vasilescu

După ce cetăţenii Irlandei au votat, prin referendum, împotriva Tratatului de la Lisabona, firesc ar fi fost ca procesul de ratificare al acestuia să se stopeze. În schimb, atât preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, cât şi preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, au cerut continuarea procesului de ratificare. Cel din urmă a declarat chiar: „Prioritatea noastră este limitarea problemei la irlandezi.”

Din fericire, tot mai mulţi lideri europeni încep să adopte poziţia Irlandei. Cehia a fost prima ţară care a anunţat că Tratatul de la Lisabona intră în contradicţie cu Constituţia sa, astfel că decizia va trebui amânată, până când va fi analizată de Curtea Constituţională. Printre principalii opozanţi ai ratificării tratatului se află şi preşedintele ceh, Vaclav Klaus.

Pe 1 iulie 2008, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a afirmat că ţara sa nu va ratifica Tratatul. Acesta a fost aprobat de Parlament, dar mai este nevoie, conform legislaţiei poloneze, ca preşedintele ţării să aprobe această decizie. „Există o multitudine de indicatori că Tratatul de la Lisabona nu mai există din punct de vedere legal, deoarece una dintre ţările membre ale Uniunii Europene l-a respins,” a declarat consilierul prezidenţial Michal Kaminski, citat de presa internaţională. „Situaţia de acum este similară cu cea din 2005, cînd Constituţia europeană a murit din cauza rezultatelor referendumurilor din Franţa şi Olanda.”
Germania a anunţat că va amâna şi ea ratificarea tratatului. Ca şi omologul său ceh, preşedintele german Horst Koehler, a spus că nu va semna tratatul, până când Curtea Constituţională nu se pronunţă asupra legalităţii documentului.

Opoziţia cetăţenilor faţă de Constituţia europeană, muşamalizată

Aceste situaţii sunt rezultatul faptului că, în realitate, europenii nu doresc această Constituţie. Şi au spus-o deja de foarte multe ori şi suficient de clar. Chiar în decembrie 2007, în timp ce liderii statelor membre discutau despre acest tratat, 200.000 de oameni protestau paşnic pe străzile Lisabonei. Ei  acuzau faptul că nu se ţine cont de punctul lor de vedere şi că cetăţenii Uniunii sunt chemaţi la vot numai atunci când liderii acesteia sunt siguri că ei vor vota aşa cum se doreşte. Cu toate că aceste demonstraţii au fost cele mai mari care au avut loc în capitala Portugaliei în ultimii 20 de ani, presa le-a trecut total sub tăcere.

Thomas Rupp, coordonatorul campaniei pentru Referendumul European, scria cu acest prilej în EU Observer: „Liderii Uniunii, adunaţi la Lisabona, s-au lăudat că au reuşit să depăşească criza instituţională, dar de fapt nu au făcut decât să amplifice criza democraţiei, prin evitarea completă a cetăţenilor. Şi, evident, nu putem conta prea mult că mass-media va face ceva în această privinţă”.

După ce Irlanda şi-a exprimat votul şi oficialii Comisiei Europene au arătat, din nou, că sunt surzi şi orbi faţă de voinţa maselor, s-au iscat ample discuţii chiar în Parlamentul european. Mai mulţi lideri naţionali şi europarlamentari au acuzat conducerea Comunităţii europene de „deficit de democraţie”. La una dintre şedinţe, un grup de europarlamentari s-a îmbrăcat cu tricouri pe care era scris: „Respectaţi votul Irlandei”, „Nu înseamnă nu!” Unul dintre aceştia, Philip Bushill-Matthews, europarlamentar din Marea Britanie a spus: „Dacă procesul de ratificare va continua, înseamnă că liderii UE n-au învăţat nimic, iar politicienii încă mai cred că doar ei ştiu ce este mai bine şi că oamenii se înşeală. Convingerea mea este că popoarele au întotdeauna dreptate.”

Citiţi şi:

Irlanda a votat NU! Constituţia UE a fost respinsă pentru a treia oară de cetăţenii Europei
Oficialii europeni par decişi să nu ţină cont de voinţa locuitorilor Europei

Transformarea Uniunii Europene într-un stat supranaţional., un pas crucial în instaurarea Noii Ordini Mondiale

yogaesoteric
2 iulie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More