SUA dezvoltă deja rachete interzise. Acuză însă Rusia că a făcut acest lucru
SUA a decis să încalce un acord care interzice dezvoltarea de rachete de croazieră deoarece consideră că Moscova a creat şi a desfăşurat deja astfel de arme în poziţii din care pot fi atacate ţinte NATO.
Un oficial american a declarat: „Ideea este că trebuie să trimitem un mesaj ruşilor că vor plăti un preţ pentru încălcarea acestui tratat”.
SUA a acuzat Rusia de încălcarea unui acord de pe vremea Războiului Rece, acord care a fost semnat în 1987, la Casa Albă, de preşedintele american Ronald Reagan şi de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.
Preşedintele rus Vladimir Putin a desfăşurat în mod deliberat arme interzise pentru a ameninţa instalaţiile NATO şi americane, a afirmat armata SUA în urmă cu câteva luni. În acelaşi timp, serviciile americane de informaţii au indicat faptul că Moscova a abandonat în secret acest acord încă din anul 2012.
Republicanii americani au răspuns acestor dezvăluiri făcând presiuni ca fostul preşedinte Barack Obama să îl abordeze pe Putin cu privire la încălcarea acordului.
Tratatul privind Forţele Nucleare de Rază Intermediară (INF) din anul 1987 interzice rachetele balistice şi de croazieră de rază intermediară şi scurtă, cu lansare la sol şi cu rază de acţiune cuprinsă între 500 km şi 5500 km.
Kremlinul a declarat că afirmaţiile făcute cu privire la încălcarea acordului sunt „ştiri false”, după ce s-a raportat că Rusia a construit deja două batalioane de rachete de croazieră interzise. Moscova a respins cererile de a admite că a încălcat acordul, oficialii ruşi negând orice infracţiune.
Acţiunea lui Trump urmăreşte să demonstreze puterea militară a SUA şi să forţeze Rusia să se retragă.
Adresându-se la o conferinţă NATO, secretarul american al Apărării, James Mattis, a dezvăluit eforturile de a determina Rusia să facă un pas înapoi. „Acum credem că ruşii au încălcat acordul INF de mai mulţi ani, şi intenţia noastră este de a determina Rusia să respecte din nou [acordul].”
Un buget de apărare în valoare de 700 miliarde de dolari, adoptat de Senatul SUA, a inclus şi 58 miliarde de dolari pentru a contracara încălcarea acordului INF de către Rusia.
SUA nu va încălca tratatul până când nu testează rachetele interzise.
Ştirile privind INF au apărut după ce Trump i-a cerut lui Putin să intensifice acţiunile pentru a ţine sub control Coreea de Nord şi să prevină cel de-al Treilea Război Mondial.
Trump a afirmat că Rusia „ar putea ajuta cu adevărat” în cazul nord-coreenilor. Preşedintele american a afirmat că Beijingul ajută la rezolvarea situaţiei create de regimul comunist nord-coreean al lui Kim Jong-un, dar că o asistenţă suplimentară din partea ruşilor „va face ca problema să fie soluţionată mult mai repede”.
Înaintea vizitei la Hanoi, Trump l-a descris pe omologul său chinez Xi Jinping ca fiind un „om bun” care „doreşte să facă lucrul corect” în ceea ce priveşte comportamentul provocator al Coreei de Nord.
Citiți și:
SUA şi Rusia îşi flutură armele ultramoderne
SUA este, de fapt, țara unui singur partid, acela al afacerilor de tot felul și al marilor corporații
Adevărata problemă cu Coreea de Nord: armele nucleare ale Phenianului şi reţeaua nucleară internaţională secretă
yogaesoteric
28 februarie 2018