SUA nu sprijină independenţa Tibetului – John Kerry a calmat apele după vizita lui Dalai Lama la Casa Albă

 

La scurt timp de la vizita lui Dalai Lama la Casa Albă, Ministerul de Externe chinez l-a sunat pe secretarul de stat John Kerry şi i-a cerut ca Statele Unite să nu interfereze în problema Tibetului. Răspunsul a fost clar: americanii nu susţin independenţa regiunii.
 
Statele Unite nu ar trebui să se amestece în treburile interne ale Chinei cu privire la chestiuni legate de Tibet, a fost mesajul transmis sâmbătă, 18 iunie anul curent, într-un apel telefonic, de ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, secretarului de stat american John Kerry.

Potrivit site-ului Ministerului de Externe Chinez, în cadrul discuţiei, John Kerry a reiterat faptul că SUA nu sprijină independenţa Tibetului, pe care îl consideră o parte din China. Cu alte cuvinte, politica SUA pe acest subiect nu s-a schimbat după vizita lui Dalai Lama la Casa Albă din 15 iunie 2016.

Întâlnirea liderului spiritual tibetan exilat – pe care comuniştii chinezi îl acuză că „desfăşoară de mult timp activităţi separatiste anti-China pe scena globală, sub masca religiei” – cu preşedintele american Barack Obama, a stârnit nemulţumirea regimului dictatorial de la Beijing care a avertizat că această întâlnire „va submina încrederea şi cooperarea reciproce” între cele două ţări.

De altfel, întâlnirea a avut loc într-un moment în care tensiunile erau deja semnificative între SUA şi China în contextul pretenţiilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Est. Beijingul presează în mod repetat liderii lumii să nu se întâlnească cu Dalai Lama, pe care îl acuză că urmăreşte să obţină independenţa Tibetului de China. Totuşi, Dalai Lama a declarat că doreşte doar să îi protejeze pe tibetani şi identitatea culturală a regiunii invadate de regimul comunist în anii ʼ50.

De-a lungul anilor, la presiunea regimului de la Beijing, liderii străini au devenit tot mai ezitanţi să-l întâlnească pe Dalai Lama. China a protestat şi a anulat vizite de nivel înalt în Marea Britanie după ce premierul David Cameron s-a întâlnit cu Dalai Lama în 2012. Când liderul spiritual tibetan exilat a vizitat Marea Britanie trei ani mai târziu, în 2015, Cameron l-a evitat. La acea vreme, Dalai Lama a sugerat că gestul premierului britanic se datorează temerilor legate de o eventuală deteriorare a relaţiilor comerciale dintre Londra şi Beijing.

Oficialii americani au continuat să se întâlnească cu Dalai Lama, deşi Casa Albă evită să facă astfel de schimburi în probleme de mare profil. Obama s-a întâlnit cu Dalai Lama de mai multe ori în timpul administraţiei sale în 2014, iar în 2015 cei doi au participat la National Prayer Breakfast în Washington, deşi nu s-au întâlnit individual.

Obama se întâlneşte de regulă cu Dalai Lama în Map Room (Camera Hărţilor) la Casa Albă, şi nu în Biroul Oval, dând o semnificaţie mai puţin oficială întâlnirii. În plus, întâlnirea de obicei nu este filmată, aşadar pozele publicate de Casa Albă sunt singurele imagini ale acestor întâlniri. În 2010, Dalai Lama a fost fotografiat părăsind Casa Albă printr-o ieşire flancată de grămezi de saci de gunoi, gestul declanşând un val de nemulţumiri şi critici deoarece liderul tibetan nu a fost tratat deloc cu respectul cuvenit.

SUA a recunoscut de mult timp Tibetul, pe care soldaţii comunişti chinezi l-au invadat şi ocupat în 1950. În acelaşi timp, Casa Albă a indicat suportul pentru „calea de mijloc” a lui Dalai Lama, care susţine că Tibetul nu ar trebui să fie nici independent şi nici dominat de China, ci să se bucure de autonomia promisă de legea chineză. Dalai Lama susţine că statutul curent al Tibetului nu oferă o protecţie corespunzătoare religiei, culturii şi limbii tibetane.

În ultimii ani, numeroşi tibetani au protestat împotriva conducerii brutale impuse de Beijing, iar într-un gest extrem peste 140 de persoane şi-au dat foc pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra crimelor comise de China în Tibet.

Peste 100.000 de tibetani trăiesc în exil, majoritatea în India, care a fost patria adoptivă a lui Dalai Lama din 1959, când a fugit din Tibet în urma unei revolte eşuate împotriva regimului comunist al lui Mao Zedong. Mao a impus „reforme democratice” în întregul Tibet, confiscând proprietăţile şi supunând mii de oameni la „sesiuni de luptă de clasă”. Unele dintre ele includeau şedinţe de tortură şi omoruri în public, pentru a instaura un regim de teroare. De-a lungul deceniilor de ocupaţie chineză, peste un milion de tibetani au murit ca urmare a genocidului organizat de regimul comunist şi peste 6.000 de mănăstiri au fost jefuite şi rase de pe suprafaţa pământului pe măsură ce China a distrus sistematic civilizaţia antică.

În timp ce propaganda comunistă pretinde că Partidul a „eliberat” în 1950 regiunea himalayană de sub „jugul” unei teocraţii brutale, realitatea arată total diferit. Tibetanii şi grupurile de apărare a drepturilor omului acuză China de abuzuri grave în regiune.

Citiţi şi:

În China s-a pornit prigoana împotriva creştinilor. Sunt interzise crucile pe turnul bisericilor, iar cei ce se împotrivesc sunt arestaţi
Noi dovezi incontestabile care arată că reprimarea acerbă a mișcării Falun Gong a fost transformată în China într-o afacere extrem de profitabilă
Umanismul ipocrit, înşelător şi falsificarea insidioasă a democraţiei

 

yogaesoteric
5 septembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More