SUA vor să ne ceară conturile de Facebook când solicităm viză

 

Departamentul de Stat al SUA a propus includerea unui nou set de întrebări pentru solicitanţii de viză presupuşi a necesita o verificare suplimentară din motive de securitate naţională, conform unui document guvernamental. Acesta este un nou demers spre „verificarea extremă” cerută agenţiilor federale de preşedintele Donald Trump, informează Reuters.

Criteriile adiţionale se vor aplica unui număr de 65.000 de solicitanţi anual sau unui procent de circa 0,5% din numărul total, conform estimării Departamentului de Stat.

Un set nou de întrebări va fi aplicat „solicitanţilor de viză imigranţi şi non-imigranţi care au fost stabiliţi pentru a fi supuşi unei verificări suplimentare în legătură cu terorismul sau alte situaţii de neeligibilitate pentru viză din considerente de securitate naţională”, se precizează în informarea Departamentului către Registrul Federal.

Acestor persoane li se vor solicita numele de utilizator pe reţelele de socializare şi informaţii biografice din ultimii 15 ani.

Modificările propuse trebuie supuse unei consultări publice înainte de a fi aprobate sau respinse de Biroul pentru Management şi Buget (OMB).

Funcţionarii consulari ar urma să strângă informaţii despre istoricul de călătorie, adresele şi locurile de muncă din ultimii 15 ani pentru un subset de solicitanţi de viză din toată lumea. Ei sunt sfătuiţi de asemenea să colecteze toate numerele paşapoartelor anterioare, precum şi numerele de telefon, adresele de e-mail şi numele de utilizatori ai conturilor de social media din ultimii 5 ani.
Funcţionarii consulari nu vor solicita parolele de utilizator (sic!) ale conturilor de pe reţelele de socializare, precizează documentul.

Departamentul de Stat mai propune ca solicitanţilor să li se poată cere să prezinte date suplimentare de călătorie dacă un funcţionar consular stabileşte că s-au aflat într-o zonă care era „sub controlul operaţional al unei organizaţii teroriste”.

Totuşi, solicitanţilor nu le va fi refuzată în mod automat viza dacă nu reuşesc să pună la dispoziţie toate informaţiile, cu condiţia să poată oferi „explicaţii credibile”.

Secretarul de stat Rex Tillerson a introdus pentru prima oară măsuri similare într-o telegramă din 15 martie 2017 către consulatele americane, în care erau indicate întrebările pe care funcţionarii trebuie să le adreseze pentru a înăspri verificarea solicitanţilor de vize pentru SUA.

Tillerson a fost însă nevoit să retragă aceste directive după doar câteva zile, explicând, într-o altă telegramă consulară, că solicitările nu fuseseră încă aprobate de Biroul pentru Management şi Buget.


Citiți și:

Zece metode subversive, secrete prin care fiinţele umane de pe această planetă sunt cel mai adesea manipulate fără să-şi dea seama… (I)

Big Brother ia proporţii foarte mari în Australia

 

yogaesoteric
19 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More