Sucuri de legume


1. Sucul de andive
– este una din sursele cele mai bogate în vitamina A. Combinat cu suc de morcovi, ţelină şi pătrunjel este hrănitor pentru nervii văzului şi pentru sistemul muscular; luat în cantitate de 0,5 l pe zi corectează defectele de vedere, făcând chiar inutilă purtarea ochelarilor. Împreună cu suc de morcov şi ţelină este de ajutor în astm şi guturai. Sucul de andive cu ţelină şi pătrunjel foloseşte în anemie şi tulburări cardiace; luat simplu, ajută secreţia biliară.
 

2. Sucul de cartofi – este indicat în ulcere gastrice şi duodenale sau în diabet; o jumătate de pahar de 4-5 ori pe zi, timp de o lună, pentru ulcere; mici cure de 10 zile, în fiecare lună sau din două în două luni, la diabetici. În combinaţie cu morcovi sau ţelină, în cantităţi egale, este deosebit de bogat în principii revitalizante. 
      
3. Sucul de castravete – dizolvat de acidul uric, depurativ, dezintoxicant. Are un gust nu foarte plăcut, fiind indicat a se consuma în amestec cu sucuri de morcov, struguri, măr, ţelină, etc. Conţine peste 40% K, 10% Na, 7% Ca, 7% Cl. Amestecat cu suc de morcov are efecte benefice în reumatism, când există un exces de acid uric; cu adaos de suc de sfeclă se obţine un efect mai activ contra reumatismului. De asemenea, reglează presiunea sângelui, previne căderea părului, crăparea unghiilor, este indicat în afecţiunile dinţilor şi gingiilor.
 

4. Sucul de ceapă – în cantităţi mici, va fi adăugat în mod util altor sucuri; diabeticii, reumaticii, suferinzii de prostată, cei obosiţi, cei cu endeme vor beneficia în cel mai înalt grad de efectele lui.
 

5. Sucul de creson – conţine sulf, numeroase minerale şi vitamine; are efect anticancerigen şi antidiabetic; indicat în dermatoze şi afecţiunile sistemului pilos. O cură cu suc de creson este o cură de dezintoxicare şi totodată de înfrumuseţare.
 

6. Sucul de hrean ras – nestors, cu adaos de suc de lămâie îndoită cu apă, luat câte o jumătate de linguriţă de două ori pe zi, între mese, ajută foarte bine la dizolvarea mucozităţilor din sinusuri. Trebuie consumat proaspăt.
 

7. Sucul de lăptucă – adăugat celui de morcov şi lucernă, are un efect de întărire a rădăcinii părului: un consum zilnic de 0,5 l din această combinaţie poate ajuta în mare măsură la creşterea părului. Conţine: K, Na, Ca, Mg, Fe, Si şi F. După morcov şi lucernă, ocupă al treilea loc ca valoare nutritivă pentru refacerea celulelor nervoase şi a ţesuturilor; are aproape toate vitaminele.
 

8. Sucul de lucernă – indicat în bolile inimii şi arterelor, în tulburările respiratorii, în infecţii ale sinusurilor şi ale plămânilor, ca şi ale bronhiilor. Este foarte tare pentru a fi consumat simplu, deci trebuie combinat cu suc de morcovi.
 

9. Sucul de mărar – va fi adăugat la alte sucuri pentru proprietăţile sale diuretice, antireumatismale, vermifuge, galactogoge (pentru sporirea secreţiei de lapte).
 

10. Sucul de morcovi – conţine Fe, Ca, P, Mg, necesare elementelor sanguine şi ţesuturilor organice în general, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Iată câteva indicaţii ale acestui suc deosebit de preţios: anemii, ulcere gastrice şi duodenale, colite, enterite, diaree sau, dimpotrivă, constipaţie, afecţiuni hepatobiliare, intoxicaţii, dermatoze.
 


11. Sucul de orz verde
– se pune orzul la înmuiat o zi, după care se seamănă în ghivece, lădiţe, solare, grădini, în serii succesive. Se udă. Când firul ajunge la înălţimea de 15-20 cm, se poate folosi. Se curăţă de rădăcină, se spală în câteva ape, se mărunţeşte. Se înmoaie în apă şi imediat se dă prin maşina de tocat, iar apoi prin centrifugă. Ce se depune pe sita extractorului se înmoaie din nou în apă şi se centrifughează încă o dată. Rezultă un suc verde închis, cu un gust uşor amărui, care se păstrează în sticle astupate, la frigider. Se pot face 1-2 l odată. Pentru consum se iau 50 ml suc concentrat care se diluează cu 50-100 ml suc de mere, sau apă. Se bea la temperatura camerei, cu înghiţituri rare. Se poate prepara şi dintr-o liguriţă de pudră de orz verde la 150-200 ml de apă sau suc de mere.
 
Compoziţia biochimică a orzului verde conferă plantei un efect curativ deosebit, încetinind totodată procesul de îmbătrânire a celulelor. Bogăţia în proteine, vitamine, minerale şi enzime face ca orzul verde să fie eficient în buna funcţionare a organismului. Comparativ cu alte plante, orzul verde conţine:
-de peste 250 ori mai multă vitamina A decât în salată;
-de peste 25 ori mai mult K decât în banane;
-de peste 11 ori mai mult Ca decât în lapte;
-de peste 11 ori mai mult Fe decât în ţelină;
– de peste 7 ori mai multă vitamina C decât în portocale;
-de peste 10 ori mai multă vitamina B1 decât în spanac;
-2000 micrograme SOD (superoxid dismutaza) activ, la o porţie de 2g de pudră de orz verde. SOD este o enzimă proteică activă cu un efect deosebit în vindecarea bolilor, revitalizarea organismului şi în încetinirea procesului de îmbătrânire. Această enzimă intervine în inactivarea radicalilor liberi oxidril, radicali care, atunci când sunt activi, favorizează îmbătrânirea celulelor şi apariţia bolilor. Orzul verde este până în prezent cea mai bogată sursă de SOD cunoscută.
 
Sucul de orz verde este indicat în următoarele boli: anorexie, anemie, stomatite, afecţiuni oculare, boli de stomac, boli hepatice, cancer, colite, pancreatite, boli de inimă, arteroscleroză cerebrală, astm bronşic, gripă, viroze pulmonare, TBC, rinită alergică, dereglări hormonale, diabet, obezitate, retard psiho-motor, neurastenii, insomnii, reumatism, acnee, hemoroizi, hemoragii, afecţiuni ginecologice, avitaminoză, sterilitate, impotenţă sexuală.
 

12. Sucul de păpădie – se foloseşte în curele depurative indicate celor cu suferinţe litiazice, celor cu insuficienţă biliară, celor cu exces de colesterol. Se adaugă în amestecuri.
 

13. Sucul de pătrunjel – are proprietăţi esenţiale în metabolismul oxigenului, în menţinerea funcţionării normale a suprarenalei şi tiroidei, în păstrarea sănătăţii vaselor sanguine, mai ales a capilarelor, este excelent pentru căile genito-urinare, de mare ajutor în cazul pietrelor la rinichi şi fiere; este eficient în afecţiuni ale ochilor: ulceraţii de cornee, cataracte, conjunctivite, afecţiuni ale nervului optic şi, combinat cu morcov, ţelină, andive, a dat rezultate în inerţii ale pupilei. Împreună cu sfeclă, morcov, castravete, luat regulat, şi fără a consuma zaharuri, reglează şi vindecă tulburările menstruale, înlăturând durerile.
 

14. Sucul de ridiche – combinat cu suc de morcov ajută la refacerea mucoaselor; eficacitatea creşte dacă este luat la o oră după sucul de hrean. Are efectul de a linişti şi vindeca mucoasele, eliminând mucusul dizolvat de hrean. Datorită conţinutului de Na, Fe şi Mg, dă rezultate de durată în sinuzite, eliminând necesitatea intervenţiilor chirurgicale. Neagră sau roz, ridichea este un stimulent hepatic şi al vezicii biliare, un antiscorbutic puternic, diuretic, antiseptic pulmonar; este de asemeni folositor în cazuri de reumatism, inapetenţă, lene hepatică, litiaze biliare sau urinare. Se va consuma în combinaţie cu alte sucuri.
 


15. Sucul de roşii
– este recomandat în cazuri de: intoxicaţii, demineralizări, reumatism, arteroscleroză şi pentru prevenirea îmbătrânirii precoce.
 

16. Sucul de sfeclă – este unul dintre cele mai preţioase pentru refacerea globulelor roşii şi a sângelui în general. În special femeilor li se recomandă să consume sucuri de sfeclă cu morcov, minim 0,5l pe zi. Băut simplu, mai mult de un pahar o dată, are efect de purificare, dar dă greaţă şi ameţeală tocmai datorită efectului asupra ficatului; se recomandă deci, iniţial, să se consume mai puţin suc de sfeclă, până ce acţiunea lui de curăţire este tolerată, apoi să se crească porţia la un pahar mare de două ori pe zi. Este indicat celor care suferă de: anemie, demineralizare, tuberculoză, nevroză şi gută. De asemenea, este foarte eficient la menopauză, fiind mult mai eficient decât medicamentele sau hormonii sintetici.
 

17. Sucul de spanac – este cel mai bun mijloc natural de curăţire şi regenerare a tubului digestiv. Consumat în cantitate de 0,5 l pe zi vindecă cele mai grave constipaţii în câteva zile sau săptămâni. Combinat cu suc de morcovi, are un efect valoros asupra dinţilor şi gingiilor.
 

18. Sucul de sparanghel – conţine un alcaloid, „sparanghina”, cu acţiune diuretică, mai ales combinat cu suc de morcov (nu se bea simplu). Folosit în: tulburări renale, reglarea glandelor endocrine, tulburări de prostată (împreună cu sucul de morcov, sfeclă şi castravete), descompunerea cristalelor de oxalaţi în nefrite.
 

19. Sucul de ţelină – este preferat sucul din frunze de ţelină, dar şi rădăcina are proprietăţi asemănătoare. Poate fi folosit ca atare sau combinat cu cel de morcovi, lămâie, etc. Are numeroase indicaţii: drenor hepatic şi renal, tonic al sistemului nervos şi al suprarenalelor, depurativ, antireumatismal şi antigutos, antiseptic. Combinat cu sucul de morcov ajută la îndepărtarea unor afecţiuni nervoase. Prin conţinutul de Fe şi Mg este preţios pentru sânge.
 

20. Sucul de usturoi – este bogat în uleiuri volatile foarte puternice şi pătrunzătoare, încât ajută la dispersia acumulării mucozităţilor în cavităţile sinusurilor, bronhii şi plămâni. Ajută la eliminarea toxinelor din corp prin pori; elimină paraziţii intestinali; măreşte peristaltismul şi diureza.
 

21. Sucul de varză – este un excelent curăţitor, prin acţiunea combinată a S şi Cl pe care le conţine, dar numai dacă sucul este crud şi fără sare. Conţine de asemenea Ca, I şi vitamina C. Este util în ulcere, constipaţii şi erupţii pe piele. Singurul dezavantaj este balonarea datorată acţiunii lui de descompunere a deşeurilor în tubul digestiv; balonarea arată însă o situaţie anormală în stomac şi intestin. În acest caz, este bine să se înceapă cura cu suc de morcov sau spanac, cu 2-3 săptămâni înainte.

Înapoi …                           Sucuri de fructe …
 

yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More