Sunt cu adevărat ecografiile complet lipsite de pericole?
Principiul ecografiei
Ecografia constă în emiterea unui fascicul de ultrasunete spre o anumită structură biologică şi în analizarea undelor reflectate. Caracteristicile undelor reflectate depind de proprietăţile mediului analizat. Rezultatul investigaţiei este o imagine pe un monitor.
Efectele ultrasunetelor
Ultrasunetele sunt unde mecanice cu frecvenţa cuprinsă între 20 kHz – 10 MHz. Energia transportată de ultrasunete este mult mai mare decât cea a sunetelor. În plus, ele nu ocolesc obstacolele (precum sunetele), ci se propagă în linie dreaptă, ca un fascicul de lumină, datorită lungimii de undă foarte mici.
Un fenomen important – foarte periculos pentru celulele vii – care apare la propagarea ultrasunetelor în lichide, este cavitaţia. Acest fenomen constă în producerea unor bule microscopice care se ridică la suprafaţă şi se sparg. Dilatările şi comprimările extrem de rapide care se succed în lichid, duc la apariţia unor mari tensiuni în anumite zone, producând vapori şi eliberând gazele dizolvate. Bulele mici se contopesc în bule mai mari care se sparg, generând presiuni locale foarte mari, manifestate sub formă de şocuri hidraulice. Cavitaţia are o mare putere de distrugere. Ea cauzează deteriorarea paletelor turbinelor şi a elicelor vapoarelor.
Prin cavitaţie, gazele şi vaporii din interiorul bulei sunt puternic comprimate, generând o căldură intensă care măreşte temperatura lichidului imediat înconjurător, creând un punct fierbinte. Acesta prezintă temperaturi de peste 5000 K în faza gazoasă şi de peste 2000 K în stratul de lichid învecinat, presiuni depăşind 500 atm. şi viteze de încălzire şi răcire de peste 109 K/s. Prin comparaţie, în interiorul lichidului iradiat de o sondă ultrasonică se poate crea temperatura de la suprafaţa soarelui, presiunea din gropile oceanice şi rata de răcire a unui metal topit imersat în heliu lichid.
Din cauza frecvenţei mari şi a energiei mari pe care o transportă, ultrasunetele produc şi alte efecte:
– distrugerea stărilor labile de echilibru;
– formarea de sisteme disperse (emulsii şi suspensii) şi distrugerea de astfel de sisteme (coagulări);
– voalarea plăcilor fotografice;
– modificarea potenţialelor electrochimice şi a pasivităţii metalelor;
– creşterea vitezei unor reacţii chimice;
– polimerizări şi depolimerizări;
– degradarea compuşilor organici;
– generarea de radicali liberi (cu efect toxic);
– explozia substanţelor instabile.
Este cunoscut faptul că ultrasunetele dau naştere unor forţe capabile să producă dispersia şi dislocarea substanţei, ruperea legăturilor chimice sau cvasichimice la nivel biopolimeric, supramolecular sau chiar celular.
În procesul de propagare, o parte din energia transportată de ultrasunete se poate transforma în lucrul mecanic al forţelor de frecare, contribuind astfel la încălzirea mediului şi/sau la intensificarea mişcării dezordonate a particulelor în mediul de propagare.
Folosirea ultrasunetelor în scopuri medicale impune o bună cunoaştere a procesului de propagare şi a efectelor acestora asupra mediului biologic, în vederea evitării aplicării acţiunii distructive a acestora asupra ţesuturilor din organism.
Minciunile sistemului oficial
Institutul American de Ultrasunete în Medicină declara în 1998 că nu au fost raportate vreodată efecte biologice confirmate ale ultrasunetelor la frecvenţe obişnuite de lucru şi că, deşi există posibilitatea ca acestea să apară în viitor, se consideră că beneficiul pentru pacient este mai mare decât riscul.
Părinţii care doresc să se informeze pe internet (ziarullumina.ro, sfatulmedicului.ro, sanatateatv.ro, csid.ro, despreboli.ro, desprecopii.com, copilul.ro), găsesc minciunile sistemului oficial:
„Examenul ecografic în obstetrică a devenit indispensabil pentru buna urmărire a unei sarcini. Avântul extraordinar al ecografiei, ca metodă de diagnostic şi supraveghere în obstetrică şi ginecologie, se datorează beneficiului real al metodei, raportat la costul relativ redus şi la lipsa oricăror efecte adverse.”
„Ecografia este o metodă de imagerie medicală puţin costisitoare, care nu necesită nici pregătirea specială a pacientului, nici spitalizarea sa. Ea nu comportă riscul razelor X. Nu există vreun efect secundar cunoscut.”
„Ecografia reprezintă un examen indispensabil, în special în cazul femeilor însărcinate, oferind avantajul de a fi o investigaţie neinvazivă, precisă, nedureroasă şi accesibilă. Este esenţială în urmărirea prenatală, ajutând la depistarea sarcinilor cu risc crescut.”
„Ecografia de sarcină (2D, 3D, 4D, Doppler spectral și color) reprezintă o examinare obligatorie în urmărirea evoluţiei sarcinii.”
„Ecografia nu are efecte negative nici asupra ta, nici asupra lui bebe, expunerea la ultrasunete fiind de numai o fracţiune de secundă.”
„Trupul femeii este expus la ultrasunete pentru o fracţiune de secundă. Nu se cunosc efecte negative ale acestei proceduri.”
„Ecografia în sarcină este cea mai folosită metodă de explorare, pentru că nu dăunează mamei sau fătului.”
„S-au efectuat nenumărate studii care au încercat să demonstreze care este efectul ultrasunetelor asupra embrionului sau fătului în dezvoltare. Studiile din ultimii 35 de ani au arătat faptul că ecografia nu are efecte nocive asupra dezvoltării fătului şi că nu există un efect cumulativ nociv după mai multe expuneri la ultrasunete.”
Realitatea
Ultrasunetele îl deranjează pe copilaş, atât prin efectele mecanice, cât şi prin cele termice. Se ştie faptul că aproape toţi copilaşii devin agitaţi la ecografia fetală. Cercetări recente au arătat că pruncuşorul percepe ultrasunetele ecografului ca fiind asemănătoare cu zgomotul unui tren. Să ne gândim ce înseamnă să ţii un prunc în acest zgomot, timp de o jumătate de oră, cât durează ecografia. În plus, prin cavitaţie, ultrasunetele pot afecta membranele celulare, perturbând fluxul de ioni şi activitatea intracelulară.
Se ştie însă că există efecte biologice ale ultrasunetelor: experimental, după expunerea de lungă durată, chiar şi la frecvenţe obişnuite de lucru, pot apărea arderea sau încălzirea ţesuturilor, producerea de radicali liberi, chiar hemoragii sau modificări genetice. Se ştie şi că nu este recomandat să se folosească ecografia Doppler cu emisie continuă în ecografia obstetricală, iar metoda nu are o vechime chiar atât de mare încât să se poată afirma categoric că este absolut inofensivă. Pentru asta ar fi nevoie de studii epidemiologice, biologice, toxicologice pe termen lung şi pe un număr foarte mare de cazuri.
Nu există date suficiente privind eventualele efecte datorate expunerii repetate şi cumulative la doze mici şi repetate.
Un studiu, realizat la Universitatea Yale în 2006, a arătat că expunerea la ultrasunete afectează dezvoltarea creierului fetal la şoareci. În 2008, AIUM (American Institute of Ultrasound in Medicine) a publicat un raport de 130 de pagini, intitulat American Institute of Ultrasound in Medicine Consensus Report on Potential Bioeffects of Diagnostic Ultrasound, declarând că există într-adevăr, anumite riscuri potenţiale pentru investigarea cu ultrasunete în timpul sarcinii (efecte mecanice şi termice asupra embrionului).
Să nu uităm faptul că pruncuşorul se află în mediu lichid! La interfaţa lichid-solid, cavitaţia are un efect puternic. „În apropierea unei suprafeţe solide, anizotropia mediului induce o deformare a bulei în timpul imploziei, care generează un microjet de lichid cu o viteză de peste 100 m/s. Energia potenţială a cavităţii supradimensionate este convertită în energie cinetică a jetului lichid care pătrunde prin cavitate şi loveşte puternic suprafaţă solidă. Acest microjet, laolaltă cu undele de şoc create de implozia cavităţii, duce la eroziunea solidului” – Eugen S. Andreiadis. Este evident că această stare este nocivă pentru pruncuşor.
Tocmai pe acest efect mecanic foarte puternic se bazează metoda de curăţare cu ultrasunete a obiectelor solide. Tehnologia de curăţare cu ultrasunete constă în iradierea cu ultrasunete a unui obiect plasat într-un recipient cu lichid. Prin fenomenul de cavitație apar milioane de bule microscopice care implodează degajând o mare cantitate de energie. Impulsul provocat de implozie duce la dislocarea impurităţilor de pe suprafața obiectului.
Specialiştii sistemului oficial afirmă că „trupul femeii este expus la ultrasunete pentru o fracţiune de secundă”. Aceasta este o altă minciună. Se cunoaşte faptul că o ecografie fetală durează 20-45 minute. Pe sanatateatv.ro se găseşte un film din care se poate constata timpul mare de expunere. Fracţiunea de secundă pe care o prezintă sistemul, se referă la una din cele 20 de expuneri pe secundă, nu la timpul total de expunere. Însă părinţii nu cunosc aceasta.
Intenţiile sistemului se văd bine din recomandarea de a se face ecografie fetală de rutină, înainte de 10 săptămâni. Cu cât copilaşul este mai mic, cu atât este mai vulnerabil la ultrasunete. Specialiştii, conştienţi de acest fapt, nu recomandă ecografia de rutină înainte de 10 săptămâni: „Deşi ecografia este cea mai fidelă metodă pentru determinarea vârstei gestaționale şi a analizei BCF, efectuarea acesteia înainte de 10 săptămâni de sarcină în cadrul îngrijirilor prenatale de rutină nu se justifică dacă nu există acuze”.
Interesul sistemului oficial de a promova ecografia fetală se vede şi din faptul că femeile însărcinate beneficiază de examene ecografice gratuite, adică suportate integral din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dacă se internează într-o secţie de obstetrică-ginecologie.
Divertismentul cu imagini ecografice prenatale
În mod viclean, pentru prelungirea expunerii la ultrasunete, părinţii sunt îndemnaţi să nu se limiteze la scopul medical, ci să înregistreze copilaşul pe casetă video, ca divertisment, ca să aibă amintire. Tehnica a evoluat atât de mult, încât în zilele noastre îţi poţi vedea copilul înainte ca acesta să se nască. Ecografele 3D şi 4D oferă imagini fidele ale bebeluşului, astfel încât îl poţi privi cum clipeşte, cum înghite, cum doarme, cum zâmbeşte sau cum îşi suge degetul. Poţi păstra aceste imagini, primele fotografii din albumul micuţului, şi chiar îl poţi înregistra pe o casetă video.
Nici mai mult, nici mai puţin, părinţii sunt invitaţi la film: „Imaginile captate pot fi înregistrate pe CD sau DVD, astfel încât viitorii părinţi pot avea oricând la dispoziţie un prim film al bebeluşului lor”. „Filmuleţele şi pozele obţinute prin ecografia 4D sunt apreciate în special de către părinţi.” Pe forumuri găsim multe intervenţii ale unor femei care, căzând în capcana acestei mode, consideră imaginile ecografice fetale drept un divertisment. De exemplu: „Hi, hi, hi, noi avem album cu ecografiile făcute în fiecare lună de sarcină şi chiar îmi dădea câte 2-3 poze, asta la dr. din Bacău. La cel din Iaşi avem caseta video. Deci eco multe…”
Ca răspuns la acest spectacol ciudat, prezentăm intervenţia binevenită a unei doamne, medic radiolog: „Eu nu sunt mămică şi doar din întâmplare am dat peste acest forum. Însă, fiind medic, sunt şocată de faptul că unele mămici sau viitoare mămici cred că o examinare ca ecografia este o metodă de divertisment. Spun asta, pentru că, radiolog fiind şi efectuând zilnic ecografii, am avut ocazia de multe ori să constat că deşi teoria şi cărţile spun că ecografia nu este dăunătoare fătului, pot spune că bebelușii voştri nu se omoară după ea. În timpul examinării, aparatul emite ultrasunete care se răsfrâng de pe copilaşul vostru şi astfel se creează imaginea pe care o vede medicul. În timpul examinărilor îndelungate, energia cedată se manifestă prin căldură, pe care copilul vostru o sesizează. De multe ori el încearcă să împingă cu mânuţele, picioruşele pe burta mamei, sau se întoarce cu spatele să se ferească. Aveţi grijă să fie controlat copilaşul, să nu aibă malformaţii sau voi să nu aveţi probleme (ex. hidronefroză, s.a.m.d) dar vă rog, nu consideraţi asta un divertisment!”
Concluzii
Sistemul oficial – întemeietor al dictaturii pseudo-științei – răspândeşte minciuni pe toate căile, prezentând ecografia fetală ca pe o investigaţie fără efecte negative. Însă adevăraţii cercetători au dovedit faptul că ecografia este periculoasă pentru pruncuşori. În ultima vreme, ecografia 3D şi 4D a ajuns un divertisment; părinţii vizionează un spectacol care li se pare amuzant, dar care pentru copil este un chin.
Numărul pierderilor de sarcină şi al copiilor cu malformaţii a crescut abia acum, în epoca necredinţei, a ecografiei, a surselor de radiaţii, a medicamentelor nocive, a alimentelor artificiale şi a stresului. Adoptarea unui stil de viață sănătos, natural, în armonie cu legile dumnezeiești ale creației este necesar pentru a redobândi și a ne menține sănătatea trupească şi sufletească!
Citiți și:
Poluarea electromagnetică dăunează grav sănătății
Chiar şi numai 15 minute de convorbiri ce sunt efectuate la telefonul mobil pot să afecteze dramatic nu numai structură, ci și funcționarea creierului
yogaesoteric
29 iunie 2018