Supraveghere financiară totală în SUA: se dorește ca toate tranzacțiile să fie raportate în mod automat către IRS (fisc)

Imaginați-vă că trăiți într-o lume în care toate tranzacțiile dumneavoastră financiare fără numerar – o masă la restaurant, un transfer Venmo către un prieten, poate niște bitcoin cumpărat pe piață – ar fi raportate în mod automat la IRS (Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite), un Fisc consolidat și avid de audit.

Această distopie va deveni realitate dacă președintele Joe Biden va reuși să obțină ceea ce dorește. Biden, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și alți aliați cheie de la Capitol Hill, precum senatoarea democrată Elizabeth Warren, promovează un sistem de supraveghere financiară vast și intruziv în numele a ceea ce se numește „taxgap” (sau reducerea „decalajului fiscal”, „taxgap” reprezintă diferența dintre taxele plătite și taxele datorate conform legii).

Dar nu vă faceți griji, nu este cazul să vă temeți dacă nu aveți nimic de ascuns, țin ei să liniștească publicul și să îl facă să accepte controlul generalizat.

Pentru contribuabilii care respectă deja legea, singurul efect al acestui regim este acela de a oferi un acces facil la informații sumare despre conturile financiare și de a reduce probabilitatea unor controale costisitoare «fără a avea vreo vină», a declarat Departamentul Trezoreriei în luna mai 2021, într-un document cu un caracter autoritarist, intitulat „The American Families Plan Tax Compliance Agenda” (sau „Agenda Planului de Conformitate Fiscală a Familiilor Americane”). „Dar pentru contribuabilii care nu se conformează”, continuă departamentul – „acest regim ar încuraja conformarea voluntară, deoarece evazioniștii își dau seama că riscul ca evaziunea să fie detectată a crescut simțitor”.

Regimul cuprinzător de raportare a conturilor financiare” propus de administrație, ar crește în mod dramatic tipurile de instituții financiare și de tranzacții expuse ochilor curioși ai federalilor. „Toate conturile de afaceri și personale ale instituțiilor financiare, inclusiv conturile bancare, de împrumut și de investiții”, ar fi obligate să „raporteze intrările și ieșirile brute” către IRS. Și nu doar conturile bancare. În acest fel, ar urma să fie incluse PayPal, companiile de decontare și „schimburile de active criptografice (schimburile de criptomonede)”, pentru început.

Noul program de supraveghere internă, care necesită aprobarea Congresului, este pentru IRS unul dintre pilonii unei strategii trilaterale de transformare a întregului sistem financiar global într-o pâlnie de colectare a taxelor și fără paradisuri fiscale. Cea de-a doua parte, care a acaparat până recent cea mai mare parte a diplomației lui Biden, a fost axată pe determinarea lumii industrializate să adopte un impozit minim global pe profit de 15%, creând în același timp un sistem care să împiedice companiile multinaționale să își înregistreze profiturile în jurisdicțiile cu cele mai mici taxe (în așa-zisele paradisuri fiscale).

Reducerea impozitului pe profit este „o competiție care se auto-învinge”, a declarat Yellen în aprilie, „și nici președintele Biden, nici eu nu mai suntem interesați să participăm la ea. Vrem să schimbăm jocul”.

În iulie, reprezentanți a 130 de țări, inclusiv miniștrii de finanțe din G-20, care reprezintă cele mai bogate democrații din lume, au convenit în principiu asupra unui impozit minim pe profit la nivel mondial. „Avem acum șansa de a construi un sistem fiscal global și unul intern”, s-a entuziasmat Yellen. „Cursa spre pragul cel mai de jos este cu un pas mai aproape de a lua sfârșit”.

Acordul mai are încă un obstacol semnificativ de depășit – și anume, legislativele din 130 de țări, inclusiv Congresul SUA. Dar Yellen are unele motive să fie plină de încredere, deoarece cel de-al treilea pilon al strategiei Washingtonului a fost deja construit.

În 2009, președintele Barack Obama a promis să genereze venituri fiscale noi de 210 miliarde de dolari în 10 ani prin eliminarea „lacunelor fiscale din străinătate”. În timp ce elementul de impozitare a societăților comerciale al planului a fost rapid eliminat de către grupurile de interese, componenta individuală a rămas sub forma Legii privind Conformitatea Fiscală a Conturilor din Străinătate (FATCA), din 2010. Construită pe o bază de excepționalism american (SUA este una dintre cele două țări care impozitează cetățenii care locuiesc în străinătate), FATCA a impus noi cerințe împovărătoare de raportare anuală pentru americanii care dețin mai mult de 10.000 de dolari în instituții financiare din străinătate. Legea amenință cu nerușinare băncile internaționale dacă nu-și trădează clienții americani către IRS.

Rezultatele au fost previzibile: cetățenii din străinătate au fost excluși de la serviciile bancare, așa că un număr record de americani, majoritatea din clasa de mijloc, au renunțat la cetățenia americană, în timp ce colectările de la IRS au rămas practic neschimbate. Dar pentru un preț politic foarte mic (nimănui nu-i prea pasă de cei aproximativ 9 milioane de americani care trăiesc în străinătate), Washingtonul a reușit să supună un întreg sistem financiar global voinței sale.

Un IRS cu abilitatea de a obliga la furnizarea de date privind tranzacțiile globale pare desprins dintr-un roman de Philip K. Dick. Și totuși, iată-ne aici – doar dacă nu ne acoperim în mod conștient urmele.

O altă preocupare este că [regimul de raportare a informațiilor] va determina contribuabilii să folosească mai mult banii lichizi”, se neliniștește Planul de Conformitate al Departamentului Trezoreriei. De asemenea, acesta notează că criptomonedele „reprezintă deja o problemă semnificativă de detectare, facilitând activitățile ilegale în general, inclusiv evaziunea fiscală”. Numerarul și criptomonedele ar putea fi ultimele mijloace financiare compatibile cu viața privată.

Am promis că voi conduce lumea pentru a oferi o politică externă pentru clasa de mijloc, iar astăzi facem exact aceasta”, a declarat Biden după acordul încheiat cu 130 de țări. Atâta timp cât clasa de mijloc nu are nimic de ascuns.

Citiți și:
Amăgirea taxării multinaționalelor cu 15%
China, războiul împotriva banilor fizici, criptomonedele, dominația mondială și necesitatea rezervelor de aur

 

yogaesoteric
19 februarie 2022

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More