Tatuajele şi piercingul – o modă periculoasă

de Oana Mihai

Printre cele mai la modă metode de “înfrumuseţare” din zilele noastre în rândul tinerilor – şi nu numai – sunt tatuarea şi body piercingul. Moda tatuajelor şi a piercing-ului este deja un adevărat curent social, popularizat atât de vedete, media, filme, câte şi de publicaţii “de specialitate”. Pentru mulţi tineri, totul începe ca un simplu joc, cu un ineluş în nas sau cu un mic desen pe piele. Apoi, continuă cu încă un mic tatuaj şi încă unul, devin din ce în ce mai curioşi, cumpără cărţi şi reviste despre acest subiect… şi chiar ajung să fie convinşi că această modă bizară are o raţiune. Şi chiar are – una diabolică. Aceea de a obişnui oamenii cu ideea că e în regulă ca în corpul lor să fie un obiect străin, netezind astfel drumul spre implantarea de microchipuri. În plus, multe din aceste publicaţii încurajează ducerea la extrem a acestei mode prin mesaje cu iz de New Age.

Tatuajele distrug pielea pentru totdeauna

Permanente sau temporare, decorative sau “medicale”, tatuajele au devenit o modă bizară. Un ac la capătul căruia curg infime picături de tuş străpunge pielea cu zeci de bătăi pe minut. Firişoare de sânge amestecate cu tuş îşi fac apariţia pe locul înţepat. Asta trebuie să suporte tinerii care îşi doresc un tatuaj. Durerea este “suportabilă” pentru băieţi, iar fetele o descriu ca fiind aceeaşi durere ca la epilatul cu ceară. Rezultatul? Un însemn care îi face să se simtă în rând cu lumea, acceptaţi şi moderni. Dar un însemn care nu se va şterge niciodată, chiar şi când moda se va schimba. Ce vor face atunci?
Unii tinerii îşi aleg un tatuaj care să reprezinte ceva pentru ei: numele iubitei/iubitului, diverse simboluri, numele mamei, al tatălui. Alţii doresc să atragă privirile celor din jur, să impresioneze printr-un model extravagant, să fie în pas cu moda sau, pur şi simplu, consideră că un tatuaj „dă bine la imagine”.

Dacă tatuajele aşa-zis medicale reduc un defect cutanat, celelalte ţin de o modă, şi ca moda sunt trecătoare. Cine doreşte să se tatueze pentru că „se poartă” ar trebui să se gândească la riscuri, costuri şi la faptul că viaţa nu e o tinereţe veşnică. Iar vârstnicii cu tatuaje „sexy” sunt de-a dreptul caraghioşi.

Îndepărtarea tatuajelor nu e o operaţie nici simplă, nici ieftină şi nici lipsită de riscuri. Tatuajul profesionist amplasează tuşul în dermul mijlociu (al doilea strat de piele), pe când la tatuajul neprofesionist, acul înmuiat în tuş intră neregulat la adâncimi variate. Ştergea completă a unui astfel de tatuaj este practic imposibilă. Uneori sunt necesare 4-6 şedinte la 4 săptămâni pentru a evita arsura pielii. În urma tratamentului persistă riscul de cicatrizare vicioasă, pe piele rămânând desenul, dar în alb-sidefiu. Cu cât tatuajul este mai mare, cu atât sunt necesare mai multe şedinţe de eliminare. Rezultatele nu sunt însă întotdeauna satisfăcătoare. Deşi intervenţia se face cu anestezie locală, senzaţia de arsură ulterioară este extrem de supărătoare.

Body-piercingul a căpătat amploare

Un fenomen asemănător este piercing-ul, a cărui modă ia amploare într-un mod necontrolat. Acest cuvânt derivă din limba engleză, ‘to pierce’ însemnând ‘a perfora’, ‘a găuri’, iar fenomenul indică moda stranie de a-şi orna corpul cu tot felul de inele, prinse în carnea trupului. Asemenea tatuajelor, există diferite niveluri. Mulţi se limitează la a purta un mic inel, dar sunt şi dintre aceia care folosesc enorm de multe inele. Presa a adus în anteţie cazul braziliencei Elaine Davidson (foto) care a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „femeia cu cei mai mulţi cercei”. La sfârşitul anului 2004 corpul ei era străpuns de  2500 de cercei, iar în prezent are nici mai mult, nici mai puţin decât 5000 de cercei, care cântăresc cu totul aproximativ trei kilograme. Numai în zona feţei are 192 de piercing-uri, incluzându-le şi pe cele opt din limba. Întrebată de ce a făcut aceasta, brazilianca a răspuns că iubeşte durerea.

După cum vedem,  rezultatul, atunci când se exagerează, îi şochează până şi pe cei mai nonconformişti. Trebuie să recunoaştem că nu este tocmai plăcut să te bucuri de astfel de spectacole gratuite, să vezi în jurul tău tineri cu nasul, urechile, buzele, buricul… perforate! Unele vedete se laudă că au cercei şi inele în zonele intime şi e foarte probabil că mulţi tineri urmează prosteşte acest exemplu. Este chiar şocant şi înspăimântător.

Ce semnificaţie s-ar putea atribui acestui tip de modă ciudată? Prima reflecţie este că trăim, astăzi mai mult ca oricând, într-o eră a imaginii. Pentru ‘a fi cineva’ este necesar să fii văzut, notat, să atragi atenţia printr-un semn original şi răvăşitor. A fi tu însuţi, din păcate, nu mai este suficient! Non-cultura aparenţei domină clar societatea zilelor noastre.

Piercingul, ca de altfel si tatuajul, se realizează fără anestezie, iar pentru executarea sa este nevoie de pensete speciale pentru fiecare zonă a corpului, cerceii folosiţi fiind realizaţi din oţel medical, titan, acrilic ori uv, un material fosforescent. Chiar dacă în România există norme care reglementează condiţiile igienice şi de urgenţă, aceste reguli nu sunt aplicate în totalitate şi piercingul deseori este realizat de amatori care nu pot avea grijă nici de sănătatea lor. Ce să mai spunem de cea a clientului.

Iată câteva perioade de vindecare completă în urma piercingului, în funcţie de zona în care s-a realizat: pentru ureche între 6 şi 9 săptămâni, pentru  nas 7-9 săptămâni, pentru sprânceană 6-8 săptămâni, pentru organele genitale 2-4 luni; zona mamelară, fiind cea mai dureroasă, se vindecă cel mai greu, între 3-6 luni. În acest timp, cel care şi-a făcut piercing suferă dureri chinuitoare…

Chiar vrei să intri în pas cu moda? Te-ai gândit bine ce presupune un piercing? Ai idee la ce pericole îţi expui sănătatea vrând să intri în pas cu această modă sinistră? Dincolo de disconfortul evident care apare, consecinţele negative asupra sănătăţii corporale şi asupra corpului bionergetic sunt incalculabile.

Studiile medicale confirmă: tatuajele şi piercingul pun în pericol sănătatea

Un studiu efectuat de Directoratul General pentru Cercetare din cadrul Uniunii Europene avertizează asupra pericolului pe care îl prezintă pentru sănătate aplicarea tatuajelor şi montarea cerceilor în diferite zone ale corpului (piercing). Conform studiului, cernelurile şi pigmenţii folosiţi în tatuaje pot declanşa reacţii adverse ale organismului. Mai mult, majoritatea acestor produse au fost produse în alte scopuri, iar datele despre efectele lor asupra sănătăţii lipsesc cu desăvârşire. Aceste practici de “înfrumuseţare” au condus, într-un număr ridicat de cazuri, la probleme serioase de sănătate, printre care infecţii virale, bacteriene, reacţii alergice. Rezultatele studiului vor fi oficializate într-o rezoluţie a Uniunii Europene referitoare la tatuaje, piercing şi machiaje permanente.

Piercingul este şi o sursă de transmitere a bolilor: hepatita B, hepatita C şi SIDA. Recent, o italiancă a riscat să moară pentru o simplă gaură în ureche. De fapt, ea nu fusese vaccinată împotriva hepatitei şi piercingul i-a provocat o comă profundă. A putut fi salvată doar printr-un transplant de ficat. Nu vrem să te speriem, dar “moda” nu este atât de importantă ca sănătatea!

Datorită dezvoltării piercingului şi metodelor sale, a fost permisă studierea practicii pe cardiaci, mai precis pe persoane care au defecte la valvele cardiace (de exemplu insuficienţă). S-a arătat că există riscul dezvoltării unei endocardii – foarte rar, ce-i drept – care este o complicaţie serioasă cauzată de microbi care “pătrund” în sânge prin valve. Astfel se creează un focar de infecţie care distruge ţesuturile şi care poate duce chiar la moarte. Ştiaţi că  piercingul realizat în zona sprâncenei poate duce la orbire dacă este nimerit vreunul din nervii ochiului?

Piercingul din ureche, spre exemplu, poate schimba bunul curs al sănăţii şi poate dăuna armoniei corporale. De fapt, dacă tot vorbim despre urmări negative, îţi putem spune şi că piercingul în această zonă poate aduce agresivitate, poate mări timiditatea şi la adolescenţi poate interveni în dezvoltarea cerebrală, după cum au descoperit oamenii de ştiinţă.

Efectele subtile sunt şi mai grave

În afară de posibilele infecţii care au fost descoperite, s-au adăugat şi tulburări vizuale, perturbarea fertilităţii şi pentru femei creşterea durerilor menstruale. Alarma a fost dată recent de un expert în acupunctură italian, care este şi director al Şcolii medicale chineze din Roma. Specialiştii în acupunctură susţin că toate aceste dereglări se datorează faptului că urechea are mai multe puncte energetice foarte importante, care dacă sunt distruse dăunează sănătăţii. O altă zonă energetică importantă este şi cea a ombilicului. Piercingul în ombilic este din acest motiv deosebit de periculos.

Acupunctura constă în stimularea prin înţepare a anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se află de-a lungul unor meridiane energetice care formează o reţea complexă. Corpul uman are 12 meridiane energetice principale, câte un meridian pentru fiecare organ (plămân, inimă, rinichi, splină-pancreas, ficat) pentru fiecare viscer (intestin subţire, intestin gros, stomac, vezica biliară şi vezica urinară) şi alte două meridiane care răspund de anumite funcţii ale organismului (circulaţia sângelui, activitatea psihică, funcţiile metabolice, termoreglarea etc.) şi o multitudine de meridiane secundare. În momentul înţepării unui punct special de acupunctură pleacă o informaţie spre creier, iar acesta, la rândul lui, transmite informaţia organului afectat (procedeul se numeşte feed-back energetic).

Acupunctura fiind o metodă invazivă, este recomandabil să fie înlocuită cu presopunctura, care acţionează asupra punctelor energetice dar fără a străpunge pielea şi deci fără a crea breşe aurice. Dacă acupunctura are aceste efecte, puteţi realiza ce ravagii subtile crează străpungerea pielii prin piercing. Sunt atacate sau chiar distruse focarele energetice din zonele respective, lucru  ce perturbă definitiv şi ireversibil circulaţia energiei, putând avea efecte precum dureri de cap, alergii, dar şi boli cronice grave.

Urechea, buricul, sprâncenele, obrajii, buzele, sânii, organele genitale au numeroase astfel de puncte energetice, ceea ce creşte posibilitatea ca un piercing să nimerească exact sau în apropierea unui astfel de punct, cu consecinţe dramatice asupra sănătăţii.

Şi tatuajele sunt periculoase din punct de vedere subtil. Chiar dacă ne imaginăm că un simplu desen pe piele nu poate avea consecinţe energetice, influenţele se vor fi simţi din plin chiar dacă noi nu ne dăm seama de ele. În primul rând, respectivele substanţe injectate în piele ne afectează direct structura bioenergetică prin mecanismul explicat anterior. În plus, culoarea, forma şi conţinutul desenului, precum şi cuvintele scrise ne pun în rezonanţă cu anumite energii specifice. Mai ales desenele ciudate şi simbolurile malefice pot deveni pentru toată viaţa focare de energie perversă, malefică, dăunătoare, care ne vor marca întreaga viaţă şi ne vor transforma în veritabile “antene” care recepţionează continuu energii malefice. (În imaginea alăturată personajul masculin şi-a creat coarne prin introducerea în piele a unor obiecte metalice.)

Ai cochetat vreodată cu ideea tatuajului sau piercingului? Gândeşte-te la toate aceste informaţii înainte de a lua o decizie ireversibilă. Fiecare decizie are un preţ.

yogaesoteric
8 iunie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More