Te-au dresat să fii prost

 

Trist dar adevărat, societatea este plină de profitori, care au nevoie de fraieri! Iar ca aceşti fraieri de care să se profite să mai poată exista, este nevoie de o spălare serioasă pe creier! Altfel, de unde ar mai exista oameni dispuşi să facă, din proprie iniţiativă, muncile murdare, toxice, dăunătoare? Sau să lucreze întreaga noapte, sau să se trezească la ore imposibile pentru a ajunge la timp la serviciu, după ore de navetă?

De exemplu, în Occident, multe munci pretins necalificate nu mai găsesc candidaţi! Construcţiile, agricultura şi munca în trei schimburi încep să ducă lipsă de personal! Iar motivul este simplu, orice tânăr occidental are nişte aspiraţii în ceea ce priveşte viaţa proprie şi mai ales sănătatea lui. Câştigul financiar este important numai atâta vreme cât nu pune în pericol starea de sănătate! Iar această concepţie este o dovadă de maturitate şi de respect faţă de propria persoană!

Însă occidentalii, care refuză să accepte acest gen de munci, sunt tocmai cei care pun pe primul plan câştigul financiar cu orice preţ, fiind dispuşi să sacrifice orice: familie, sănătate, somn, odihnă şi viaţă personală. Iar aceştia nu sunt deloc puţini! Dovada cea mai clară fiind avalanşa de pensionări anticipate pe motiv de boală – și este vorba de boli grave la persoane relativ tinere.

Azi nu mai este un motiv de glorie să munceşti în fabrică în trei schimburi. Nici să tragi 10-12 ore pe zi în construcţii, indiferent de vreme. Şi nici să-ţi petrece toată ziua, ca agricultor, în soarele tot mai arzător şi mai periculos, având în vedere deteriorarea stratului de ozon. Şi nici să fii poliţist, pompier sau soldat profesionist. Uzura morală, sacrificiile impuse şi acceptarea benevolă a riscurilor acestor profesii indică adesea existenţa unor deficienţe emoţionale, lipsă de grijă pentru propria sănătate şi chiar un proces parţial ascuns, neconştientizat, de autosabotare, manifestat şi prin excesul de ţigări, alcool, mâncare, jocuri de noroc şi evidentă lipsă de grijă pentru propria sănătate.

Diabetul de tip 2 este doar una dintre manifestările externe, numite somatizări, ale problemelor emoţionale ascunse, reprimate și tot mai frecvent întâlnite la autosabotorii tineri.

Însă fricile, grijile, creditele împovărătoare şi nesiguranţa indusă mediatic cu privire la viitor ne determină să ignorăm bunul-simţ şi chiar propria sănătate şi să devenim „workahoolici”. Ba chiar să căutăm profesiile „toxice” doar pentru că ele sunt mai bine plătite, vizând beneficiile pe termen scurt şi nicidecum costurile lor pe termen mediu şi lung.

Uneori, banii pe care îi câştigi sunt mult prea scumpi! Te costă mai mult decât îţi poţi permite să plăteşti, adică propria ta sănătate!

Dresajul social, bazat pe frică, încă funcţionează. Altfel, firmele din Occident nu s-ar mai muta în România, unde încă găsesc forţă de muncă foarte ieftină şi mai ales dispusă să lucreze intens, în medii toxice, chiar şi întreaga noapte, în intervalul orar 23-07.

Partea bună este că acest dresaj social este învăţat, şi el poate fi uşor dezvăţat. Cel dresat poate fi uşor eliberat. Dacă el doreşte asta cu adevărat.

Citiți și:

Studiu. Ce riscă cei care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână

Un oraș din Suedia a realizat un experiment inedit: a redus orele de muncă la 6 pe zi. Ce s-a constatat după un an de zile

Semnal de alarmă pe piaţa muncii din România. Sociologii vorbesc despre un nou tip de angajat

 

yogaesoteric
2 noiembrie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More