Tehnologia actuală smartphone are un secret cât se poate de murdar. Raport devastator pentru produsele Apple, Samsung, Sony și Microsoft

 

Un secret criminal răzbate dintr-un raport dat publicităţii de organizaţia Amnesty International. Bateriile tabletelor şi telefoanelor inteligente conţin materiale obţinute în condiţii dubioase. Publicul larg nu cunoaşte aceste informaţii, foarte periculoase pentru cei mai mari producători din lume. Cumpărătorii celor mai căutate şi apreciate produse IT&C ar fi îngroziţi dacă ar cunoaşte acest secret.

Amnesty International a publicat un raport devastator pentru companiile cele mai puternice de pe piaţa dispozitivelor inteligente pentru comunicaţii personale. Raportul arată existenţa unui secret murdar, chiar criminal, în bateriile dispozitivelor pe care le produc şi comercializează companii precum Apple, Samsung, Sony sau Microsoft. Profiturile de miliarde se bazează pe materii prime obţinute la preţuri derizorii prin exploatarea copiilor în mine din Africa.

Conform raportului Amnesty International, în bateriile folosite de aceşti producători s-a descoperit cobalt provenit din minele existente pe tot teritoriul statului african Republica Democrată Congo.

În statul din Africa Centrală funcţionează, arată raportul citat, foarte multe companii miniere care exploatează minori ca sclavi pentru a extrage metalele preţioase necesare producţiei bateriilor. Acest tip de sclavie provoacă drame şi chiar crime oribile, se mai explică în raportul Amnesty International.

FOTO: Prima pagină a raportului devastator pentru marile companii din IT&C. 

Click

pentru a vedea documentul.

„Mai mult de jumătate din cobaltul din lume, un ingredient principal în bateriile populare litiu-ion, vine din Congo. Mare parte din exportul de cobalt din această ţară este realizat de companiile de minerit artizanal care folosesc şi minori pentru a extrage materia primă”, se arată în raport.

„Milioane de oameni se bucură de beneficiile noilor tehnologii, dar rareori întreabă cum se fac ele. Reclamele pline de farmec afişate în magazin şi valorile clienţilor acestor companii sunt în contrast flagrant cu imaginile copiilor care cară saci cu pietre prin tuneluri înguste şi se îmbolnăvesc grav astfel”, a spus Mark Dummett, un cercetător pentru drepturile omului al organizaţiei Amnesty International.

Preţurile tot mai accesibile pentru clienţii din ţările civilizate, care cumpără tablete sau telefoane inteligente, sunt posibile şi pentru că materiile prime se obţin pentru sume derizorii. Conform raportului citat, lucrătorii minori primesc unul sau doi dolari pe zi pentru munca grea pe care o prestează. Este vorba de săpături cu instrumente rudimentare în tuneluri improvizate, fără măsuri de siguranţă.

„În 2014, UNICEF a estimat că în jur de 40.000 de minori au lucrat timp de până la 12 ore pe zi în minele de cobalt”, se mai arată în raport.

După ce este extras şi prelucrat primar, minereul este „spălat” prin companii din China, informează Amnesty. 
Cercetătorii organizaţiei au mers pe urma materiei prime folosind documente oficiale dar şi acte emise de importatorii şi de producătorii de baterii din China şi Coreea de Sud care furnizează piese marilor companii din industria IT&C, apoi a cerut un punct de vedere giganţilor la care au ajuns prin aceste investigaţii.

Mai multe companii, printre care Samsung şi Sony, fie au negat orice legătură cu minele de cobalt din Congo, fie au refuzat să confirme sau să infirme orice legătură cu acest subiect. Apple a declarat că face o evaluare a materialelor folosite pentru producerea bateriilor din dispozitivele sale, pentru a determina dacă lanţul său de aprovizionare se putea intersecta cu activitatea companiilor miniere care folosesc minori ca sclavi pentru a extrage cobalt.

O anchetă realizată în 2012 descria războiul înfiorător care se consuma în Congo pentru mineralele vândute apoi marilor giganţi din IT&C:

Aici puteți viziona un scurt film care prezintă o anchetă AFP despre folosirea copiilor în minele din Congo.

„Nicio companie nu poate pretinde în mod valabil că responsabilii săi nu sunt conștienți de abuzurile legate de extracția de minerale din regiune. Oricine are un smartphone ar fi îngrozit să afle că pentru produsul pe care l-a cumpărat au fost exploataţi minori care sunt forţaţi să care în cârcă minereu, 12 ore pe zi, în condiţii foarte periculoase”, a mai spus Mark Dummett.

Citiți și:

Organizații pentru drepturile omului afirmă că Israelul torturează copiii palestinieni ținându-i închiși în cuști de fier, afară, pe timp de iarnă!

Lituanienii acuză Norvegia că răpește copii pentru a fi folosiți drept material genetic. Cazul Bodnariu, la indigo

 

yogaesoteric
9 februarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More