Televizorul – un baby-sitter dăunător
Televizorul lăsat deschis în permanenţă afectează dezvoltarea limbajului și inteligenţei copiilor, conform unui studiu publicat în ediţia din luna iunie a revistei Archives of Pediatrics.
Studiul, condus de profesorul pediatru Dimitri Christakis de la Universitatea Washington, susţine că numărul cuvintelor pe care copiii le aud și vor să le pronunţe este în mod semnificativ diminuat, chiar dacă aceștia nu urmăresc emisiunile TV care rulează.
În cadrul studiului, echipa condusă de Christakis a echipat 329 de copii cu vârste cuprinse între două luni și patru ani cu dispozitive de înregistrare care captau fiecare sunet auzit de aceștia. Copiii au fost înregistraţi periodic, timp de două săptămâni, pe parcursul a 12-16 ore, pentru a se stabili numărul de cuvinte pe care micuţii le percepeau în timp ce televizorul era lăsat deschis; ulterior, cu ajutorul unui soft, se făcea distincţia dintre sunetele provenite de la copil, de la adulţi și de la televizor.
În urma experimentului, cercetătorii au stabilit că, în fiecare oră în care televizorul este deschis, copiii – care, la vârsta respectivă, nu înţeleg programele TV –, aud cu 500-1.000 de cuvinte mai puţin din partea adulţilor.
„Adulţii pronunţă, în general, circa 941 de cuvinte pe oră. Studiul nostru a arătat că aceste cuvinte sunt aproape complet eliminate atunci când copilul aude televizorul”, a spus Christakis. „Aceste rezultate ar putea explica legătura dintre expunerea copiilor la emisiunile TV și întârzierea în dezvoltarea limbajului”, a adăugat el.
Cum limbajul este un element cheie în dezvoltarea cerebrală, perturbarea dezvoltării acestuia ar putea fi responsabilă și pentru întârzierile în dezvoltarea atenţiei, conform autorului. „Fără niciun dubiu, nevoia primară a copilului este să audă o voce umană și cuvinte provenite de la oameni; creierul nou născutului e în dezvoltare, așa că orice stimulare cognitivă e critică în acest proces; fiecare cuvânt pe care bebelușii îl aud și fiecare ocazie în care îl aud sunt extrem de importante”, spune Christakis.
„Un televizor lăsat deschis în permanenţă în interiorul locuinţei reduce clar capacitatea de exprimare a copiilor și a celor care se ocupă de ei și este potenţial nefast pentru dezvoltarea bebelușilor”, consideră autorul studiului, care îi sfătuiește pe părinţi să nu folosească televizorul pe post de baby-sitter, lăsându-l deschis în permanenţă, chiar și când nimeni nu se uită la el.
Citiţi şi:
Dr. Raluca Teleanu, medic neurolog avertizează: «Peste o oră de privit la televizor pe zi este deja mult pentru un copil»
Cum afectează în rău televizorul creierul copilului
yogaesoteric
8 iulie 2021