Teoria universurilor multiple paralele. Cinci teorii care fac matematic posibilă existenţa unor astfel de universuri

 

În ciuda vastei înţelegeri la care a ajuns ştiinţa, multe mistere rămân încă spre a fi rezolvate. Iată, spre exemplu, cinci motive principale datorită cărora universurile paralele ar putea exista cu adevărat:

– Noi nu ştim care este forma exactă a continuumului spaţio-temporal, dar o teorie proeminentă afirmă că el nu prezintă curburi (teoria universului plat) şi că se întinde la nesfârşit. Aceasta ar prezenta posibilitatea ca în acest spațiu să existe multe universuri. Dar, pornind de la această idee, este posibil ca universurile să înceapă să se repete, deoarece particulele pot fi combinate în foarte multe feluri, dar nu într-o infinitate de posibilități.

– O altă teorie care susține potențiala existență a universurilor multiple vine de la „eterna expansionare”. Pe baza cercetării cosmologului Alexander Vilenkin de la Universitatea Tufts din SUA, când privim spaţiul-timp ca pe un întreg, unele zone din spaţiu se opresc (relativ) din expansiune (așa cum BigBang-ul a expansionat universul nostru), iar altele vor continua să se mărească. Astfel, dacă ne închipuim universul nostru ca pe o bulă, acesta se află într-o reţea de universuri-bule de spaţiu. Alte universuri ar putea avea legi ale fizicii foarte diferite față de universul nostru, din moment ce universurile nu sunt corelate.

– Existența universurilor multiple poate fi susținută prin teoria mecanicii cuantice (modul în care se comportă particulele subatomice), ca parte a teoriei „universului fiică”. Dacă urmăriţi legile probabilităţilor, acestea sugerează că pentru orice rezultat care ar putea apare în urma uneia dintre deciziile dvs, ar exista o gamă de universuri – fiecare dintre ele fiind un rezultat în devenire. Astfel că într-un univers acceptaţi un anumit loc de muncă în China. Într-un altul, puteți fi pe drum şi avionul să aterizeze în altă parte, iar dvs. să decideți să rămâneți acolo. Şi aşa mai departe.

– O altă teorie posibilă explorează universurile matematice, care explică faptul că structura matematicii se poate modifica în funcţie de universul în care eşti. „O structură matematică este ceva ce poţi descrie într-un mod care este complet independent de bagajul uman”, spune Max Tegmark, de la Massachusetts Institute of Technology din SUA. Într-un articol din 2012, el afirmă: „Eu chiar cred că există un univers acolo în spaţiu care poate exista independent de mine şi care va continua să existe chiar dacă nu ar mai exista fiinţe umane”.

– Întorcându-ne la ideea că spaţiul-timp este plat, numărul de posibile configuraţii ale particulelor în universurile multiple ar fi limitat. Astfel, cu un număr infinit de zone cosmice, aranjamentele particulelor în interiorul lor trebuie să se repete – de infinit de multe ori. Aceasta înseamnă că există infinit de multe „universuri paralele”: zone cosmice exact la fel ca ale noastre (conţinând fiinţe exact ca noi), precum şi zone care diferă doar prin poziţia unei particule, zone care diferă prin poziţia a două particule, şi aşa mai departe până la zone care care sunt total diferite de ale noastre.


Citiţi şi:

Comunicaţii cu fiinţe din lumi subtile paralele

Știința față în față cu universul – «Lentila timpului» și fenomene misterioase care apar în diferite locuri de pe glob

Spațiul-timp în… timp și în spațiu (I)

 

yogaesoteric
5 iulie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More