Terapia cu ventuze, beneficii si riscuri
Poveştile cu vindecări „miraculoase” datorate ventuzelor fac parte din folclorul copilăriei, din vremuri în care oamenii nu aveau prea multe mijloace să îşi trateze durerile şi junghiurile. Părea de-a dreptul o practică la limita superstiţiei, tipică poveştilor „bătrâneşti”.
Şi totuşi, metoda a fost redescoperită în ultimii ani şi este din nou apreciată în medicina alternativă. Pe lângă ameliorarea durerilor de oase şi a senzaţiilor neplăcute asociate răcelii, terapia cu ventuze este populară şi pentru beneficiile ei cosmetice.
Ventuzele sunt nişte vase, de regulă din sticlă, asemănătoare unor pahare, care se aplică pe piele ca nişte ventuze. În prealabil zona se masează cu alcool sau substanţe cu rol adeziv. Ventuzele se lasă o anumită perioadă şi se scot uşor, rând pe rând. După înlăturarea lor rămân pe piele urme ca nişte vânătăi. Nu arată bine şi durează ceva până dispar, însă mai întotdeauna terapia are efecte imediate.
Legendele din bătrâni spun că ventuzele au proprietatea de a absorbi printr-un soi de vidare tot ce este rău în organism.
Cum funcţionează terapia cu ventuze
Rădăcinile acestei metode de tratament se trag din practicile medicinale tradiţionale din China. În acest context, se crede că ventuzele acţionează similar acelor utilizate în acupunctură, echilibrând anumite coordonate ale trupului.
Aplicarea ventuzelor în anumite puncte ale trupului ar putea să restabilească echilibrul unor sisteme ale organismului. Fenomenul ar duce apoi la dispariţia ca prin farmec a unor dureri şi senzaţii neplăcute.
Ce putem trata prin terapia cu ventuze
Terapia cu ventuze este folosită pe scară largă în rândul celor care fac sport de performanţă. Se aplică de către specialişti după eforturi intense şi au ca rezultat eliminarea unor blocaje şi dureri de muşchi, articulaţii şi oase.
Terapia cu ventuze elimină durerile lombare, pe cele intercostale, de tip reumatismal sau pe cele sâcâitoare provocate de spondiloza cervicală. Aplicate în anumite moduri, ventuzele pot alunga simptomele răcelii, ale pneumoniilor, gripelor, virozelor sau ale astmului. De asemenea, terapia cu ventuze poate grăbi recuperarea celor afectaţi de accidente vasculare, şi este utilă în tratamentul unor dereglări hormonale, gastrite, nevralgii, infecţii urinare, anemii sau insomnii.
Se fac chiar şi masaje cu ventuze, care extind aria vindecată. Ventuzele pot elimina şi durerile de cap, în urma unor proceduri care implică acurateţe şi experienţă din partea terapeutului. Mai mult, se pot face tratamente cu ventuze şi în timpul curelor de detoxifiere. Prin antrenarea circulaţiei şi echilibrările energetice pe care le provoacă procesul de vidare, se ajunge la o eliminare accelerată a toxinelor din organism.
Ventuze pentru masaj anticelulitic
O utilizare tot mai apreciată a terapiei cu ventuze vizează ameliorarea celulitei. Micile pahare au „darul” de a stimula circulaţia sanguină, dar şi de a antrena depozitele de grăsime de sub piele, care se „topesc” mai rapid. Există, aşadar, şi ventuze pentru masaj anticelulitic.
Există cabinete cosmetice în care se utilizează un anumit tip de ventuze din silicon pentru masaj anticelulitic. Un alt tip de ventuze şi proceduri are ca rezultat, de asemenea, un efect de întinerire a tenului. Masajul facial cu ventuze se poate face şi acasă, iar rezultatele sunt vizibile pe termen lung.
Contraindicaţiile terapiei cu ventuze
Cu toate acestea, există şi categorii de persoane cărora le este contraindicat să recurgă la terapia cu ventuze. Astfel, este interzisă pentru cei diagnosticaţi cu tulburări de coagulare a sângelui sau care au o mare fragilitate a capilarelor. Nici persoanele care au varice nu este indicat să recurgă la această terapie. Contraindicaţiile terapiei cu ventuze se referă şi la persoanele însărcinate sau cele care au afecţiuni dermatologice de orice fel. Acestea le mai sunt interzise celor care au grave probleme psihice sau au febră mare în mod constant.
Nici vârstnicii care au tensiunea arterială prea mare sau au suferit un infarct nu au voie să recurgă la tratamente cu ventuze. În altă ordine de idei, acestea nu se aplică înainte ca persoana în cauză să fi mâncat ceva în ziua respectivă. Ventuzele sunt contraindicate celor care au tumori, care se confruntă cu orice tip de hemoragii sau suferă de tuberculoză.
Oricare ar fi scopul pentru care vă propuneţi să recurgeţi la terapia cu ventuze, este bine ca aceasta să fie efectuată de persoane experimentate, pe cât posibil specialişti atestaţi.
Citiţi şi:
Terapiile naturale, medicina viitorului
«Larvoterapia» – O metodă terapeutică străveche, ce este redescoperită de medicii contemporani
yogaesoteric
19 martie 2020