Mâncaţi prea repede?

 
Când erai copil şi înfulecai repede prânzul astfel încât să poți părăsi masa și să te întorci la joacă, mama ta ți-a spus vreodată să mănânci mai încet? Dacă da, studiile dovedesc (fără nicio surpriză) că avea dreptate.

Mâncatul prea rapid poate duce la supraalimentare și la creșterea în greutate, ca să nu mai vorbim de probleme digestive. Înfulecarea rapidă a alimentelor poate contribui chiar la dezvoltarea unor afecțiuni metabolice.

Într-un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, cercetătorii au descoperit că participanții au consumat mai puține calorii în timpul unei mese la care au mâncat încet. Încetinirea servirii mesei are o multitudine de efecte benefice pentru trupul dvs., inclusiv provocându-vă să mâncați mai puțin. Mâncatul lent induce anumite modificări biochimice care te fac mai puțin înclinat să te alimentezi excesiv.

Iată ce mai arată cercetările despre servirea mesei într-un ritm lent:
• mestecarea prelungită ajută la prevenirea diabetului;
• mestecarea prelungită a prânzului scade nevoia de a lua o gustare mai târziu;
• cu cât mestecați mai mult, cu atât se pierd mai puțini nutrienți;
• mestecarea mai îndelungată duce la consumarea a mai puține calorii și la niveluri mai favorabile de hormoni de reglare a apetitului, care spun creierul când este necesar să te opreşti din mâncat;
• mâncatul mai încet scade aportul alimentar și favorizează senzaţia de sațietate.

A mânca până când te simţi plin și mâncatul rapid triplează riscul de a deveni supraponderal. Acest aspect se datorează faptului că atunci când mănânci rapid, trupul tău nu are timp să treacă prin procesul natural de semnalizare, care implică o varietate de hormoni și bucle de feedback între intestin și creier.

Acești hormoni îți spun când ai ingerat suficientă mâncare și sunt produşi în timp ce mănânci, dar este nevoie de un timp pentru ca acest feedback să apară. Dacă mănânci prea repede, poți mânca cu ușurință prea mult înainte ca trupul tău să aibă șansa de a semnala că ai ingurgitat deja suficientă hrană.

Majoritatea oamenilor mestecă și înghit mâncarea fără să se gândească deloc la asta – este aproape un reflex inconștient. Mestecarea inadecvată îți afectează nutriţia, deoarece digestia începe în gură. Procesul de mestecare este de fapt un pas extrem de important în digestie, care face să fie mai ușor pentru intestine să absoarbă nutrienții din particulele alimentare, pe măsură ce acestea trec prin tubul digestiv.

Deci câte mestecări sunt suficiente? Majoritatea studiilor indică un număr de 40 de mestecări pentru fiecare mușcătură. În cele din urmă, savurarea mâncării și a tot ceea ce ea vă aduce este fără îndoială benefic pentru minte, trup și spirit!

Citiţi şi:

Șapte sfaturi pentru a reduce porţiile de mâncare fără să te simți flămând

Combinarea corectă a alimentelor – garanţia unei sănătăţi de fier

yogaesoteric

19 martie 2020

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More