Timmermans: UE este în pragul prăbuşirii din cauza modului de abordare a imigraţiei

 

 
Frans Timmermans

„UE este în pragul dezintegrării şi totul se rezumă la modul greşit în care politicienii europeni gestionează problema imigraţiei”, a recunoscut adjunctul lui Jean-Claude Junker.
Frans Timmermans a lansat un avertisment şocant către colegii din Uniunea Europeană, declarând că blocul este „la marginea prăpastiei” şi că „inimaginabilul a devenit posibil”.

Prim vicepreşedintele Comisiei Europene, ţinând locul şefului său, Jean-Claude Juncker, a susţinut un discurs surprinzător de onest în care a atacat modul UE de a aborda problema imigraţiei şi a avertizat că dezintegrarea blocului este acum o perspectivă realistă, relatează Express.co.uk.

După apelul premierului olandez Mark Rutte pentru luarea de măsuri, Timmermans a declarat: „Inimaginabilul a devenit posibil. Cine ar fi spus în urmă cu cinci ani că Uniunea Europeană s-ar putea dezintegra? Nimeni!
Uniunea Europeană nu este indestructibilă, ci este ceva care se poate desfiinţa, ceva extrem de valoros. Care este problema care a împins Uniunea Europeană la marginea prăpastiei? Problema imigraţiei.
Problema imigraţiei a jucat un rol esenţial în toate statele noastre membre, oricare ar fi ele.
Doar noi, ca Uniune Europeană, putem convinge cetăţenii că avem un răspuns la această situaţie – nu să negăm imigraţia, nu să pretindem că poate fi rezolvată prin construirea de garduri şi ziduri, nu să pretindem că o putem rezolva lăsându-i pe toţi să intre.”

UE se vede ameninţată și s-ar putea dezbina din cauza imigraţiei, în condiţiile în care Italia, Spania, Franţa şi Bruxelles-ul se află în dificultate în ceea ce priveşte potenţialele răspunsuri la o nouă criză.

Unele naţiuni încep să se răzvrătească împotriva planurilor preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a include fonduri suplimentare pentru refugiaţi în următorul buget al UE, opoziţia venind în principal din partea noului guvern de coaliţie al Italiei format din partidele Liga şi Mişcarea Cinci Stele.

Tensiunile au atins cote ridicate când noul ministru de Interne şi vicepremier al Italiei, Matteo Salvini, a întors din drum o ambarcaţiune care transporta 630 de imigranţi, inclusiv şapte femei însărcinate, după ce rămăsese blocată în Mediterană.

În condiţiile în care şi Malta a refuzat să accepte ambarcaţiunea Aquarius, operată de organizaţiile umanitare Medecins Sans Frontières şi SOS Mediterranee, noul premier al Spaniei, Pedro Sanchez, a solicitat oficialilor portuari să primească nava în Valencia.

Ungaria a lăudat decizia Italiei de a respinge imigranţii, acest gest fiind un semn suplimentar al diviziunii tot mai mari în cadrul Uniunii Europene cu privire la modul de gestionare a unei viitoare crize a imigraţiei precum cea din 2015, precizează Express.co.uk.

Comisarul european pentru Imigraţie, Dimitris Avramopoulos, a avertizat Bruxelles-ul că blocul „nu îşi permite o repetare a [situaţiei] din 2015”. Avramopoulos a declarat că statele membre este necesar să împartă responsabilitatea, întrucât „criza imigraţiei este cea care a pus în pericol proiectul european”.

Discutând cu reporterii după dezvăluirea planului UE de a tripla fondurile pentru apărarea graniţelor externe ale blocului, comisarul grec a precizat: „Munca noastră nu s-a terminat şi nu se va termina prea curând. Trebuie să fim pregătiţi, deoarece nu ne putem permite o repetare a anului 2015, nici politic şi nici financiar.
Nu ar trebui să permitem imigraţiei să fie un element care să ne dezbine, deoarece, din păcate, unele poziţii adoptate de partidele politice ale unor guverne sunt foarte îngrijorătoare, nu pentru viitorul politicii noastre privind imigraţia, ci pentru viitorul casei noastre europene comune.”

Citiți și:

Cartierele de tip «no-go area» din Europa Occidentală și utopia asimilării imigranților

Polonia, Ungaria și Cehia, sancționate drastic de Uniunea Europeană pentru că nu au primit migranții repartizați

 

yogaesoteric
9 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More