Cele mai sărace țări din lume, după PIB-ul pe cap de locuitor. Unele sunt pline de resurse și zăcăminte, însă populația trăiește într-o sărăcie lucie

 

Pentru a înțelege diferențele dintre țările sărace și cele bogate, să începem cu cele bogate și să precizăm care este venitul pe cap de locuitor în acestea:
– SUA – 57.000 de dolari/cap de locuitor/an;
– Germania – 42.000 de dolari/cap de locuitor/an;
– Canada – 42.000 de dolari/cap de locuitor/an;
– Marea Britanie – 40.000 de dolari/cap de locuitor/an;
– Japonia – 39.000 de dolari/cap de locuitor/an;

Ca să aveți o reprezentare și mai bună, este util să știți cum stă și țara noastră, în condițiile în care ne plângem de venituri mici și sărăcie: România: 9.500 de dolari/cap de locuitor/an. Nu-i așa, destul de puțin față de țările bogate. Doar că față de alte state suntem foarte bine, după cum se poate vedea din lista de mai jos – există țări care au chiar și 650 de de dolari/cap de locuitor/an, adică de 14-15 ori mai puțin decât noi, românii.

Mozambic – 1.215 dolari pe cap de locuitor, pe an

Mozambicul se află în sud-estul Africii, având o populație de 21,7 milioane de locuitori și o medie de vârstă de 17,4 ani. Corupția este consideră a fi o problemă uriașă în această țară, împiedicând dezvoltarea economică și implicit bunăstarea oamenilor. Din nefericire, pe lângă corupție, statul african se mai confruntă și cu o infrastructură foarte proastă, cu lipsa accesului la educație sau internet și cu o problemă majoră în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă.

Malawi – 1.134 dolari pe cap de locuitor, pe an

Malawi este o țară africană fără ieșire la mare, situată la marginea de sud-est a continentului. Peste 85% din populația țării de 16 milioane de locuitori trăiește în zone rurale unde accesul la educație, curent electric sau apă potabilă lipsește sau este foarte dificil. În 2013, președintele Joyce Banda a vândut avionul prezidențial și o flotă de 60 de mașini de lux pentru a le putea oferi celor săraci din țara sa de mâncare. Din păcate, demersul său a fost unul care le-a permis celor mai săraci locuitori un trai puțin mai bun doar pentru câteva săptămâni. Pe lângă problemele economice, Malawi se luptă și cu o pandemie de HIV/SIDA.

Niger – 1.107 dolari pe cap de locuitor, pe an

Chiar dacă Niger este cea mai mare țară din Africa de Vest, cea mai mare parte a teritoriului său este acoperită de deșertul Sahara, limitând activitățile economice pe care populația le poate desfășura. În plus, țara nu are acces la mare și este foarte săracă în resurse. Din cauza amplasării, și această țară se confruntă cu o lipsă acută de apă potabilă.

Liberia – 855 dolari pe cap de locuitor, pe an

Situată în Africa de Vest, economia Liberiei a fost distrusă de epidemia Ebola. Rata de ocupare a forței de muncă în Liberia a fost estimată la un nivel de doar 15% din populație. Țara are circa 4 milioane de locuitori și a fost afectată de două războaie civile majore (1989-1996 respectiv 1999-2003).

Burundi – 814 dolari pe cap de locuitor, pe an

Burundi este o altă țară africană fără ieșire la mare și cu o istorie plină de conflicte interne care au încetinit în mod constant perspectivele de dezvoltare pe termen lung. Potrivit datelor FMI, peste 80% din populația țării trăiește sub pragul sărăciei.

Republica Democrată Congo – 773 dolari pe cap de locuitor, pe an

Nu există în nicio altă țară un sistem economic mai disfuncțional decât cel al Republicii Democratice Congo (RDC). Deși în RDC se află unele dintre cele mai mari depozite de diamante și alte pietre prețioase din lume, deceniile de războaie civile au limitat capacitatea economiei de a profita de pe urma acestor resurse. Ca și în celelalte state africane subdezvoltate, și RDC are o infrastructură foarte rudimentară, iar cei mai mulți copii nu au acces la educație.

Republica Centrafricană – 652 dolari pe cap de locuitor pe an

Economia Republicii Centrafricane depinde în mare măsură de exportul diamantelor, ceea ce reprezintă între 40 și 55% din veniturile din export ale țării. Cu toate acestea, se estimează că până la jumătate dintre aceste diamante sunt vândute pe piața neagră, ceea ce face ca statul să piardă anual câteva miliarde de dolari. Și aici corupția este generalizată, iar șanse de eradicare a acesteia sunt destul de slabe în viitorul apropiat.

Citiți și:

Paradoxul românesc: Economia creşte, sărăcia se accentuează

Fondurile-şacal şantajează naţiunile sărace din Lumea a treia

China împovărează naţiunile sărace cu datorii, susţine un oficial american de top

 

yogaesoteric
9 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More