Timpul petrecut în apropierea copacilor este profund benefic pentru sănătatea umană

De ce știința bunăstării lăuntrice pare să sugereze întotdeauna că modul în care este structurată societatea noastră este teribil?

Am studiat despre sănătate și bunăstare lăuntrică timp de peste 15 ani. În plus, m-am documentat în domeniul sănătății sistemului nervos și al vindecării traumelor timp de 3 ani. Pe măsură ce am dobândit toate aceste cunoștințe, m-am întrebat în mod constant: de ce modul în care este structurată actualmente societatea noastră este orientat în direcția opusă bunăstării umane? Răspunsul este oarecum evident. Sistemul nostru creează pe baza a ceea ce stimulează. Dacă structurile noastre de stimulare favorizează profitul, alegerile și creațiile noastre vor tinde în această direcție. Și de aceea am afirmat adesea că se pare că învățăm despre bunăstare pentru a face față mai bine sistemului nostru existent, în loc să privim în față realitatea dură care dezvăluie că modul în care este structurată societatea noastră, așa cum este el în prezent, ne distruge.

Bunăstarea ființei umane și copacii

Copacii sunt una dintre multele minuni ale naturii. Din perspectivă umană, sunt frumoși de privit, pot găzdui animale pe care ne place să le admirăm, ne dau umbră și produc fructe de care ne bucurăm. Lăsând oamenii deoparte, copacii sunt o parte integrantă a ecosistemului în care cresc. De la menținerea solului, la curățarea aerului și la oferirea de nutrienți – sunt iubiți de natura însăși. În ce privește binefacerile pe care le oferă copacii, o recenzie sistemică a cercetării de mediu a compilat 201 studii și le-a sortat în trei categorii, pentru a analiza aceste beneficii. Prin urmare, este vorba despre o mulțime de studii care arată aceasta.

(1) Reducerea daunelor, reprezentând 41% din studii, include subiecte precum poluarea aerului, radiațiile ultraviolete, expunerea la căldură și polenul;

(2) Restabilirea capacităților; acest aspect este menționat în 31% dintre studii și include restaurarea atenției, a capacităților cognitive, reducerea stresului și îmbunătățirea rezultatelor clinice;

(3) Dezvoltarea capacităților; apare în 28% dintre studii și se referă la subiecte precum viața activă și greutatea trupească.

Studiile care au fost recenzate sunt foarte eterogene în ce privește obiectivele și metodele abordate, dar indică rezultate importante în ce privește îmbunătățirea sănătății umane asociate cu expunerea la copaci. Această recenzie va contribui la informarea viitoarelor cercetări și practici și arată de ce planificarea și gestionarea pădurilor urbane ar fi necesar să promoveze strategic copacii ca factor determinant al sănătății publice.

Dar să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce se înțelege prin fiecare categorie, pentru a ne face o idee mai clară despre rolul practic pe care copacii îl au în privința bunăstării noastre.

1. Reducerea daunelor (41% din studii). Copacii din orașe elimină o mare varietate de poluanți atmosferici, având astfel drept efect diminuarea unora dintre efectele nefaste ale poluării asupra sănătății (de exemplu, riscul de cancer pulmonar, de probleme respiratorii și astm etc.). Umbra lor conduce la reducerea riscului de accident vascular cerebral și îmbunătățește confortul general atunci când suntem în aer liber în zilele caniculare, contribuind, de asemenea, la reducerea riscului de boli legate de căldură și de deces în timpul valurilor de căldură. Mai multe studii au constatat o reducere a criminalității asociată cu prezența copacilor. Unii cercetători susțin că aceasta se datorează efectului calmant al acestora, în timp ce alții consideră că arborii promovează o mai bună coeziune umană în cadrul comunităților. Este de remarcat faptul că beneficiile copacilor variază în funcție de speciile, dimensiunea, locația și sănătatea acestora.

2. Restabilirea capacităților (31% din studii). În această categorie, studiile arată că atunci când oamenii sunt în contact cu natura sau o pot vedea (de exemplu, o pădure), ei experimentează o îmbunătățire a capacităților lor cognitive și a atenției. Se produce, de asemenea, reducerea anxietății, a depresiei, a furiei și a oboselii.

Cercetătorii consideră că aceste beneficii sunt legate de biodiversitate. Cu cât există mai multe specii de plante, cu atât efectul este mai puternic.

3. Dezvoltarea capacităților (28% din studii). În cele din urmă, s-a constatat că, fie și perioade scurte de timp petrecute în pădure ne pot îmbunătăți sistemul imunitar, precum și integrarea armonioasă în comunitatea umană din care facem parte. Pâlcurile de copaci din orașe stimulează practicarea activităților fizice recreative, ceea ce conduce la scăderea obezității și la reducerea afecțiunilor cardiovasculare.

De aici putem vedea că arborii oferă uneori beneficii directe, în timp ce în alte cazuri prezența lor ne inspiră să facem alegeri binefăcătoare, care conduc la ameliorarea sănătății noastre. În aceste situații, ei practic creează cadrul pentru bunăstarea noastră lăuntrică.

Câteva exemple particulare

Cercetările de la Universitatea din Exeter au concluzionat că simplul fapt de a ne afla în prezența copacilor ne poate face mai fericiți, aceasta funcționând ca un antidepresiv natural. Studiul a constatat că antidepresivele au fost prescrise mai rar în zonele din Londra care au mai mulți copaci. Pentru a obține aceste informații, cercetătorii au adunat date despre prescripțiile de antidepresive din Londra, din diferite zone, în perioada 2009-2010 și apoi au comparat aceste date cu numărul copacilor stradali din acele zone. Ei au descoperit curând că prescripțiile de antidepresive au fost semnificativ mai puține în zonele care adăposteau o concentrație mai mare de copaci.

Ideea că arborii pot avea o influență binefăcătoare asupra capacităților noastre cognitive și a bunăstării psiho-emoționale nu este complet nouă. Conform NatureAndHealth.com:

În Japonia, oamenii practică «băile de pădure», petrecându-și timpul în liniște absorbind înțelepciunea pădurilor străvechi și făcând plimbări lungi printre copaci pentru a-și stimula sistemul imunitar. În taoism, aspiranții sunt încurajați să mediteze printre copaci și se crede că aceștia vor absorbi energiile nefaste, înlocuindu-le cu unele sănătoase. Arborii sunt priviți ca o sursă de vindecare emoțională și trupească, și chiar ca meditatori, ce preiau, înmagazinează și vehiculează energii universale.

Pentru a descoperi motivul din spatele acestor practici, Geoffrey Donovan a comparat ratele mortalității de-a lungul timpului într-o zonă în care o anumită specie de gândaci a decimat populația de copaci.

Ipoteza mea de bază a fost că copacii îmbunătățesc sănătatea oamenilor. Și dacă este adevărat, atunci uciderea a 100 de milioane dintre ei în 10 ani ar urma să aibă un efect. Deci, dacă dispar acești 100 de milioane de copaci, sănătatea oamenilor are de suferit? Am descoperit că da”, spune Geoffrey Donovan.

El a descoperit că, pe măsură ce tot mai mulți copaci au murit, decesele cauzate de bolile cardiovasculare și respiratorii s-au înmulțit în acea zonă.

Serviciul forestier al USDA a compilat, de asemenea, cercetări care arată că oamenii care trăiesc în jurul copacilor sunt mai sănătoși din punct de vedere fizic:

Aproximativ 850 de vieți sunt salvate în fiecare an, numărul simptomelor respiratorii acute este mai mic cu aproximativ 670.000 de incidente în fiecare an, iar economiile totale de îngrijire a sănătății atribuite eliminării poluării de către copaci sunt de aproximativ 7 miliarde de dolari pe an.

Zonele mai bogate au mai mulți copaci

Există o diferență semnificativă în acoperirea cu arbori, în funcție de statutul economic al unei anumite zone. Acest fapt a fost descoperit de Tim de Chant (Per Square Mile), care a folosit Google Earth pentru a examina diferite zone: El a constatat că pentru fiecare creștere de 1% a venitului pe cap de locuitor, cererea de acoperire forestieră a crescut cu 1,76%. Dar când veniturile au scăzut cu aceeași sumă, cererea a scăzut cu 1,26%. Aceasta este o corelație destul de strânsă. Cercetătorii argumentează că orașele mai bogate își pot permite mai mulți copaci, atât pe proprietăți private, cât și publice. Cei înstăriți își pot permite loturi mai mari de teren, care, la rândul lor, pot susține mai mulți copaci. Să ne reamintim că arborii oferă uneori beneficii directe, iar alteori cadrul pentru alegeri mai bune și obiceiuri de viață mai sănătoase.

Aceasta ne duce înapoi la afirmația inițială că designul societății noastre, care creează penurie, conduce la lipsa bunăstării lăuntrice, pe care ne străduim adesea să o evităm. Apoi continuăm să evităm să recunoaștem că designul sistemului nostru este cel care conduce la aceste rezultate, deoarece ar însemna să vorbim despre transformarea lui. De exemplu, sistemul nostru monetar bazat pe datorii produce sărăcie prin însuși modul cum a fost proiectat. De asemenea, stimulează distrugerea naturii, prin construirea unui număr cât mai mare de locuințe pe o parcelă de teren, având în vedere că profitul determină majoritatea deciziilor în afaceri. Să ne gândim, ce stimulente există cu adevărat pentru ca un constructor să profite cu 50% mai puțin, construind mai puține case pe o bucată de teren pe care o cumpără? Aceasta ar aduce mai multă bunăstare pentru oamenii care locuiesc acolo, dar structurile noastre de stimulare nu promovează acest comportament din partea constructorului. În unele cazuri, ele nici măcar nu le permit „constructorilor” să ia în considerare opțiuni mai sănătoase.

Întrucât traversăm o perioadă caracterizată de haos în societate și de implozia multor instituții, dezvoltarea unei înțelegeri holistice a provocărilor cu care ne confruntăm a devenit stringent necesară, dacă dorim să rezolvăm aceste probleme.

De obicei, nu există un singur factor care produce rezultatele slabe care vrem să înceteze. Faptul de a trăi în apropierea unor copaci nu va fi unicul factor decisiv pentru bunăstarea lăuntrică a cuiva, dar se adaugă la asta. Face parte dintr-un sistem complex. De exemplu, de obicei, oamenii din clasele sărace experimentează mai puțină bunăstare lăuntrică, deoarece stresul vieții de zi cu zi este mai mare, calitatea alimentelor este mai proastă, asistența medicală la care au acces este mai slabă, printre o multitudine de alți factori – între care se află și accesul mai redus la copaci și la medii binefăcătoare. Pentru a rezolva această situație, este necesar să ne întrebăm în primul rând cum se ajunge la acest rezultat, pornind de la proiectarea societății în care trăim.

Ce concluzii putem trage de aici?

Dincolo de toate aceste studii, este o evidență faptul că arborii sunt importanți, natura este importantă. Nu se poate nega valoarea terapeutică a petrecerii timpului în aer liber, bucurându-ne de el. Cu toții am experimentat aceasta de mai multe ori și nu avem nevoie de un studiu pentru a ști că este adevărat.

Desigur, poate fi folositor ca aceste sentimente să fie confirmate de știință, dar unele aspecte pe care le cunoaștem și le simțim ca fiind adevărate nu au nevoie să fie confirmate. Uneori, știința este cea care este necesar să se adapteze.

Aceasta ilustrează importanța menținerii zonelor verzi în spațiile urbane cât mai mult posibil, iar verde nu înseamnă iarbă și tufișuri – avem nevoie de mai mulți copaci, râuri, lacuri și pâraie care să fie conservate și proiectate în comunitățile umane de pretutindeni. Este necesar să provocăm constructorii să mențină cât mai mult spațiu verde posibil atunci când construiesc noi cartiere. Am ajuns să acceptăm ideea că e obligatoriu să înghesuim cât mai multe case într-o singură zonă, dar aceasta nu face decât să ne degradeze și mai mult calitatea vieții. Apoi, din nou, ne confruntăm cu stimulentele sistemului, nu-i așa?

Ce puteți face pentru a avea mai multă natură în viața voastră de zi cu zi?

1. Aduceți plante în biroul dvs. sau în locul în care lucrați.
2. Când ieșiți la plimbare, alegeți să vă plimbați prin parcuri sau într-o zonă naturală cu copaci. Puteți merge și cu bicicleta sau cu mașina prin acele locuri, dacă aveți nevoie.
3. Mergeți mai des cu prietenii și cu familia în zone pline de copaci atunci când ieșiți afară sau vă jucați cu copiii.
4. Plantați o grădină de legume. Vă puteți astfel conecta cu hrana voastră și cu pământul.
5. Plantați unul sau chiar mai mulți copaci în propria curte!

Înainte de a căuta ceva în afara noastră, bunăstarea începe cu adevărat din noi înșine. Este necesar să învățăm să ne conectăm cu noi înșine într-un mod profund și semnificativ pentru a ne destresa, a ne regăsi claritatea lăuntrică și a experimenta ușurința în viață.

Autor: Joe Martino

Citiți și:
Copacii sunt vii şi au sentimente, la fel ca oamenii
Ştiința confirmă: şi copacii se odihnesc noaptea
Copacii şi păsările combat depresia şi stresul

 

yogaesoteric
9 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More