Copacii sunt vii şi au sentimente, la fel ca oamenii

Un caz interesant a avut loc în împrejurimile Nijni Taghil la începutul anilor ’90, în timp ce se tăia o fâșie de pădure. În brigada tăietorilor de lemne era un nefumător, care avea și conştiinţa ageră. În timpul pauzei pentru fumat, el, pentru a-și ocupa timpul, a inventat o „distracție” – să numere inele copacilor tăiați.

Număra și se minuna – acest copac are deja 80 de ani, iar acesta și mai mult. Apoi a observat că toți copacii aveau periodic niște inele defecte. Culoarea acestora era nesănătoasă și nu erau nici la fel de late și de uniforme. Toți copacii avuseseră o „boală” pronunțată – erau câte 5-6 astfel de inele afectate dispuse consecutiv.

Tăietorul de lemne a căzut pe gânduri și a decis să calculeze în ce ani au fost „bolnavi” copacii. Rezultatul l-a uimit! S-a dovedit că toți copacii au fost „bolnavi” în anii 1941-1945. 

Se pare că şi copacii au simțit că în acele vremuri se petrecea ceva teribil şi împreună cu oamenii au suferit oroarea războiului.

Pe Insulele Solomon, atunci când localnicii doresc să curețe o porțiune de pădure și să o transforme în teren plat, ei nu taie copacii, ci pur și simplu se adună acolo toate triburile și îi ceartă. După câteva zile, copacii încep să se usuce. Încet, dar sigur. Și în cele din urmă… mor. 

Experimentele efectuate de biologi au condus la un rezultat uimitor: plantele sunt capabile să „vadă”, să simtă gustul, să miroasă, să atingă și să audă. Mai mult decât atât, ele pot comunica, pot suferi, pot percepe ura și dragostea, pot să memoreze și să gândească. Cu alte cuvinte, ele au o formă de conștiință și sentimente.

Citiţi şi:

Plantele suferă de stres, întocmai precum oamenii

Ele gândesc! Descoperiri despre inteligenta planteloryogaesoteric

13 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More