Tirania minorităților: Atât democrații, cât și republicanii au dreptate: Democrația SUA este sub asediu

Astăzi auzim foarte mult despre „protecția democrației”. Pentru democrați, este vorba despre suprimarea votanților și negarea alegerilor, iar pentru republicani, despre fraudă electorală. Dar marea ironie și amenințarea mult mai mare la adresa democrației vine din partea ambelor partide politice, care în mod obișnuit zădărnicesc voința majorității poporului american pentru a satisface alegătorii lor de bază și interesele speciale care le finanțează partidele, scrie Bill King într-un articol pe tema democrației, preluat de ZeroHedge.

Niciunul dintre cele două partide nu dă cu adevărat doi bani pe ceea ce vrea majoritatea americanilor.

Un exemplu concret. În 2019, Texas a adoptat o interdicție aproape totală a avortului după fertilizare. Legea a intrat în vigoare odată cu anularea hotărârii Roe vs. Wade. Există o excepție pentru un risc grav pentru sănătatea mamei, dar nu există nicio excepție pentru cazurile de viol sau incest. Un sondaj recent al Universității din Texas a arătat că doar 13% dintre texani consideră că nu ar fi cazul să existe nicio excepție în cazurile de viol sau incest. 87% au susținut o astfel de excepție până la șase săptămâni de sarcină și 64% până la douăsprezece săptămâni. Doar 29% au susținut excepția în orice moment al sarcinii.

Cu toate acestea, legislativul texan a adoptat un proiect de lege fără o excepție pentru viol/incest, în ciuda faptului că 87% dintre texani consideră că legea ar fi necesar să includă una. Cum poate fi descris acest aspect altfel decât nedemocratic? Desigur, este valabil și în cazul democraților. Sondajele de opinie au arătat în mod constant că o supermajoritate a americanilor se opune politicilor de imigrare ale președintelui Biden de când a fost ales. Cu toate acestea, i-a luat doi ani ca să recunoască măcar că există o problemă și apoi să ofere doar măsuri timide.

În legătură cu fiecare problemă în parte, contrar narațiunii populare din mass-media potrivit căreia americanii sunt iremediabil divizați și polarizați, adevărul este că majoritatea americanilor sunt de acord cu politicile centriste, de bun-simț. Morris Fiorina, în cartea sa, Unstable Majorities (Majorități instabile), folosește datele American National Election Survey (Sondaj electoral național american) de pe parcursul a cinci decenii pentru a arăta că „americanii obișnuiți continuă să fie centriști”.

Atât democrații, cât și republicanii au dreptate: democrația noastră este sub asediu. Dar nu este sub asediu din cauza suprimării votanților, a negării alegerilor sau a fraudei electorale. Este sub asediu pentru că sistemul nostru istoric bipartidist a fost pervertit de primarele care încearcă să descurajeze participarea tuturor celor care nu sunt „credincioși adevărați”, de o manipulare computerizată și de o industrie mediatică care profită de pe urma unei oferte de sprijin pentru extremele spectrului ideologic. După cum a explicat atât de clar Jason Altmire în cartea sa Dead Center (Centru mort), orice oficial ales care îndrăznește să contrazică sistemul este pedepsit, deseori prin excluderea din funcție de către alegătorii primari. Ca urmare, cele două partide moștenite de noi reprezintă opiniile alegătorilor care se prezintă la alegerile primare, nu opiniile majorității americanilor.

Când vine vorba de amenințările la adresa democrației noastre, ambele partide ar fi indicat să recite cuvintele marelui filozof american Pogo (alias Walt Kelly): „Ne-am întâlnit inamicul și el suntem noi.

Citiți și:
Dan Diaconu: Democraţie şi civilizaţie
Un studiu al Universității Princeton arată că SUA nu mai este, de fapt, o democrație!
Esenţa democraţiei

 

yogaesoteric
5 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More