Toate galaxiile din universul nostru par să aibă o trăsătură comună extrem de surprinzătoare

 

Astronomii au descoperit că toate galaxiile, indiferent de mărimea lor, efectuează o rotație completă într-un miliard de ani. Altfel spus, materia de la marginea exterioară a galaxiilor efectuează o rotaţie completă în jurul centrului galactic în aproximativ 1 miliard de ani.

În ceea ce privește galaxia Calea Lactee, oamenii de ştiinţă presupun că în centrul ei se află o gaură neagră supermasivă, denumită Sagittarius A, aflată în apropierea constelaţiei Săgetătorul.

„Nu este o precizie de ceas elvețian. Însă, indiferent dacă este o galaxie foarte mare sau foarte mică, dacă ai putea sta pe marginea extremă a discului în timp ce se rotește, ți-ar lua aproximativ un miliard de ani pentru a ajunge în același punct”, a explicat cercetătorul Gerhardt Meurer de la Universitatea din Australia de Vest a Centrului Internațional de Cercetare pentru Radio Astronomie (ICRAR).

Descoperirea de acum subliniază faptul că materia de la periferia galaxiilor mici se deplasează mai lent decât în cazul galaxiilor mari, deoarece distanța parcursă, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică. Cercetătorii au măsurat vitezele radiale ale hidrogenului neutru în aproximativ 130 de galaxii, de la galaxii pitice neregulate şi până la galaxii spirale enorme. Aceste măsurători le-au permis astronomilor să calculeze timpul necesar fiecărei galaxii pentru a finaliza o rotație completă și acesta a fost, cu aproximaţie, 1 miliard de ani.

De asemenea, au găsit și o corelație între distribuția surselor de lumină precum stelele şi hidrogenul atomic aflat la marginea galaxiilor, ceea ce a confirmat faptul că materia de la periferia galaxiilor parcurge o rotaţie completă în jurul centrului galactic în aproximativ 1 miliard de ani.

Studiul astronomilor a fost publicat în The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citiți și:

A fost descoperită o galaxie uriașă în jurul căreia orbitează alte galaxii pitice, la fel cum planetele orbitează în jurul unei stele

Cea mai mare cameră digitală de pe Terra va fi folosită pentru căutarea… vieții extraterestre

 

yogaesoteric
17 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More