Gestul unui român amărât din Spania a făcut înconjurul lumii

 

Gestul unui român din orăşelul spaniol Grado (Asturias) s-a transformat într-o ştire virală în Peninsula Iberică după ce ziarul local Grado Noticias a publicat un articol despre fapta acestuia.

Totul a început în dimineaţa zilei de 25 martie 2018 când Adela, o femeie care fusese însărcinată de compania pentru care lucrează să facă mai multe treburi, a scos 2.100 de euro de la Banca Populară din localitate. După ce a scos banii femeia şi-a văzut de drum, însă la aproximativ 45 de minute de la ieşirea din bancă a realizat că a pierdut plicul cu cei 2.100 de euro.

„Am început să caut ca o nebună. Eram disperată”, a declarat femeia pentru presa din localitate.

Povestea femeii putea să se încheie cu o concediere sau cu o sancţiune economică din partea superiorilor săi dacă în mijlocul acestui scenariu nu ar fi apărut Radu Buliga, un român în vârstă de 46 de ani care se află în Spania din 2004, iar de patru ani locuieşte în Grado, un orăşel de 10.000 de locuitori situat la 20 de km de Oviedo, capitala Principatului Asturias.

Românului i-a fost sortit să găsească cei 2.100 de euro pierduţi de Adela şi, având în vedere că trăieşte din ceea ce îi dăruiesc zilnic cetăţenii oraşului Oviedo, unde ajunge cu trenul în fiecare dimineaţă, ar fi fost poate „îndreptăţit” sau cel puţin tentat să considere acest plic cu bani ca fiind un dar divin pentru un om sărman ca el. Românul nostru însă, văzând plicul plin cu bancnote de 50 de euro, nu s-a gândit la altceva decât să afle cine a pierdut o asemenea sumă de bani.

„Mergeam spre casă când am dat cu ochii de plic. L-am luat în mână şi când am văzut că e plin cu bancnote de 50 de euro m-am gândit cum să fac să îi înapoiez persoanei care i-a pierdut. În niciun moment nu mi-a trecut prin cap să păstrez banii pentru mine”, spune umil românul.



Radu Buliga

Până şi jurnaliştii care l-au intervievat au recunoscut că nu oricine ar fi înapoiat aceşti bani.

„Nu erau banii mei. Mă gândeam cât de rău trebuie să se simtă persoana care a pierdut plicul. Când găseşti un plic ca acesta te pui în locul persoanei care l-a pierdut”, a adăugat Radu Buliga.

Neştiind ce să facă cu banii găsiţi, românul a apelat la Emilio López, directorul organizaţiei Cáritas din localitate, la care, în cei patru ani de când locuiește în Grado, Radu Buliga a apelat de mai multe ori în momente mai delicate.

„Nu ştiam ce să fac cu banii. Cum îl cunoşteam pe Emilio m-am gândit să merg la Cáritas”, mărturiseşte protagonistul acestei frumoase întâmplări.

La rândul său, Emilio López a avut doar cuvinte de laudă la adresa românului. „Suntem o organizaţie care nu doar ajutăm din punct de vedere economic, ci îi şi ascultăm pe oameni. Radu a trăit momente grele în viaţa petrecută pe stradă. Din felul în care a ştiut să ţină piept momentelor de dificultate mi-am dat seama că e un om cinstit, însă gestul său de azi este unul care arată măreţia umanităţii sale”, mărturiseşte directorul Cáritas din Grado.

López i-a telefonat şefului poliţiei locale, iar acesta, văzând că pe plic apărea sigla Băncii Populare şi ştiind că în localitate există o singură sucursală a acestei bănci, a luat legătura cu directorul sucursalei, care la rândul său a recunoscut că Adela sunase deja la bancă pentru a întreba dacă nu cumva au vreo veste despre banii pierduţi.

Legea din Spania spune că atunci când cineva înapoiază o sumă pierdută are dreptul la o recompensă. Articolul 616 din Codul Civil stipulează că persoana care a pierdut banii în cauză are obligaţia de a-l recompensa pe cel ce-i găseşte cu 10% din suma pierdută, dacă e vorba de mai puţin de 12 euro. În cazul în care suma pierdută este mai mare, recompensa este de 5%.
Uimirea autorităţilor a fost şi mai mare când au văzut că românul nu vroia să primească recompensa.

„După întocmirea procesului verbal s-a stabilit ca recompensa pentru Radu Buliga să fie de 106,2 euro, însă acesta nu a vrut să îi primească. El se încăpăţâna, susţinând că banii aceia nu erau ai săi. A fost un gest de om cinstit cum rar se poate vedea. A trebuit să îi explic încă o dată că banii acela îi aparţineau prin lege şi că acceptându-i nu comitea nicio ilegalitate”, a spus uimit José Cuevas, şeful poliţiei locale din Grado.

La un moment dat, femeia care pierduse banii, emoţionată la maxim de onestitatea lui Radu, a izbucnit în plâns, iar românul crezând că femeia plânge pentru că legea o obligă să-l recompenseze cu această sumă a refuzat să ia cei 106,2 euro. Văzând cât de departe merge onestitatea şi sensibilitatea românului nostru, femeia i-a întins 120 de euro, cu 14 euro mai mult decât prevedea legea.

„Imigranţii şi persoanele defavorizate sunt deseori criticate de cei din jur, iar întâmplarea de azi este o lecţie pentru toţi aceşti intoleranţi şi demonstrează cât de buni putem ajunge să fim”, a adăugat Emilio López.

Deşi la adresa lui s-au spus doar cuvinte de laudă şi respect, iar povestea lui a făcut ocolul Peninsulei Iberice, Radu Buliga spune cu smerenia-i caracteristică: „Sunt un om normal ca oricare altul. Tot ce îmi doresc este să pot continua cu viaţa mea şi să pot trăi cât mai frumos posibil”.

Citiți și:

Dobri Dobrev – Bătrânul cerşetor ctitor de catedrală

Vasile şi odaia lui Dumnezeu

Bunătatea la români

 

yogaesoteric
17 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More