Top limbi pe care să le învețe copilul tău ca să aibă succes când va fi mare
Când noi eram mici, America era hegemonică, Europa de Vest era puternică și la fel coloniile Vestului Colectiv, iar cultura dominantă era Hollywood. Cea mai importantă limbă pe care o învățam era engleza, și alte limbi care asigurau succesul erau cele din „colonii”: germana, japoneza, alte limbi vest-europene. În România pătrundea masiv capital vestic și românii se infuzau masiv de cultura americană.
Totul e pe cale să se modifice dramatic, iar această răsturnare se accelerează de la zi la zi. Pe măsură ce yuanul înlocuiește dolarul ca monedă a tranzacțiilor comerciale (și implicit monedă de rezervă), China își ia încet locul de „primul între egali” la conducerea lumii multipolare. Dacă nu citești presa vestică, unde se difuzează muzică populară pentru a masca revoluția de afară, afli cum în fiecare zi noi și noi țări aderă la instituțiile eurasiatice (SCO) și ale lumii nealiniate (BRICS+), iar dolarul se retrage din ce în ce mai mult din comerțul internațional, lăsând locul yuanului și monedelor naționale.
Însemnătatea acestora este că centrele de putere din jurul României încep să se modifice. Americanii nu vor putea susține un război pe două fronturi așa că vor fi nevoiți să se concentreze pe China, hegemonul aspirant, și să nu mai irosească resurse pe frontul antirusesc. Asta înseamnă că România va deveni vecină cu o țară pe care a învățat să o urască și este nevoită brusc să învețe să o iubească, așa cum s-a petrecut și în secolul trecut.
De asemenea, două alte țări NATO din zonă, Ungaria și Turcia, care știu să își joace suveranitatea și au fost dez-invitate recent de la Summitul Democrațiilor pentru deficit de conformare, se bucură de relații bune cu Rusia și abia așteaptă să și le poată extinde. De Serbia nu mai vorbesc, rusofilă și antiamericană istoric, iar Bulgaria va bascula repede, tefelismul și userismul clădite cu greu de Open Society Foundation și National Endowment for Democracy fiind o pojghiță subțire peste o mare simpatie panslavistă.
Prin urmare, regiunea urmează să își schimbe puternic polii de greutate, de la America și vest-europeni la China și vecini. Limbile viitorului vor fi chineza, pentru a interacționa cu Marele Licurici al vremurilor ce vin, și limbile regionale, în funcție de importanța lor. Pentru zona noastră, rusa și turca vor fi foarte importante, pe măsură ce ne întoarcem la 1830 și încheiem cele două secole de occidentalizare o dată cu apusul Apusului.
Va fi necesar să ne cunoaștem vecinii, să pricepem ce vor sârbii și bulgarii și ungurii, căci va fi nevoie să tratăm direct și nu prin medierea marelui licurici vestic căruia cu toții ne zbatem să îi împlinim porunca.
Sârba, bulgara și maghiara vor fi mai importante decât germana sau italiana, pentru că spațiul german și peninsula italică nu vor mai avea ce să ofere după propria implozie, în schimb vecinii noștri vor avea linie directă la hegemonul regional, Rusia, și vor face proiecte de dezvoltare care vom dori să ne includă.
Rusa va fi mai importantă decât franceza sau spaniola, pentru că deși toate sunt limbi globale, rusa va fi lingua franca regională din punct de vedere economic, în rusește vor veni banii de investiții și infrastructură, așa cum acum vin în bruxelleză. Iar chineza va fi Marea Limbă Planetară, cu care te vei descurca și în Africa și în America Latină, în care vom comunica cu extratereștrii când or veni să vorbească cu mica și belicoasa planetă albastră, a treia de la Soare.
Citiți și:
Divide et impera: până când? ‒ „Limba moldovenească” pe traseul politic Moscova ‒ Kiev ‒ Tiraspol ‒ Odesa (I)
Limbajul comunist (newspeak). Caz actual
yogaesoteric
19 iulie 2023