Transcrierea celei de-a doua discuţii cu producătorul filmelor

Continuare la: Manevrele detractorilor MISA au ieşit din nou la iveală. Două discuţii cu producătorul filmelor Erotic Art fac lumină asupra scandalului filmelor porno întreţinut de ziarul Gardianul
 
Ascultaţi şi înregistrările audio originale la:

/mp3/discutiiB/Voice004.wav

/mp3/discutiiB/Voice005.wav

/mp3/discutiiB/voice006.mp3

/mp3/discutiiB/Voice007.wav

 
Voice004

K:  De la ultima noastră discuţie, cineva a încercat tot mai mult să profite de situaţie. Am putea spune – aşa cum am vorbit atunci în ceainărie – că cineva încearcă să ne atace pe noi cu asta. Eu personal de exemplu nu am avut niciodată nimic de-a face cu aşa ceva. Cred că aceste filme sunt ok, dar eu nu am fost implicat în aşa ceva. Eu sunt responsabil de imaginea şcolii şi mă preocupă foarte mult aceste lucruri. Imaginea noastră este legată de YOGA, dar şi de TANTRA şi erotism. Uneori este greu să îi facem pe oameni să înţeleagă asta.

Voice005

K: Când am vorbit ultima dată, ţi-am spus că în aceste filme apar unele scene pentru care actorii nu şi-au dat acordul să fie folosite în filmele difuzate public. Acum problema este şi mai serioasă, pentru că cineva a postat aceste filme pe internet. Un danez a uploadat filmele pe un server şi în acelaşi timp un ziar din România care hărţuieşte continuu şcoala românească de YOGA şi în special pe Mihai (n.n. Stoian), foloseşte aceste filme în campania de presă.

Barney: Asta e o problemă imensă. Noi încercăm să prevenim downloadarea filmelor de pe Internet dar asta este practic imposibil de realizat. Dacă am produs azi un film nou, el poate fi uploadat pe Internet într-o oră. Şi apoi oamenii îl downloadează şi îl vizionează. Este o problemă imensă în zilele noastre. Acum am început să scriem pe DVD-uri că cerem 1 milion de kr. compensaţie pentru daune, dacă oamenii downloadează filmele fără a avea un acord legal. Acesta este un aspect….

Mihai: Dar cum e cu uploadarea filmelor?

Barney: Ar fi posibil să-i găsim pe cei care uploadează filmele pe Internet, dar e foarte dificil.

K: Noi ştim cine a făcut-o. Este un ziar din România. Şi în alt loc se pare că a făcut-o un danez. Este o persoană care vrea să distrugă şcoala din Danemarca. Deci bănuim cam cine a făcut asta.

Barney: Despre ce filme este vorba?

Mihai: „Exaltation of pee” şi ultimele trei. Sunt acelea în care au fost şi problemele cu unele scene.

K: Imaginaţi-vă! Deja există o problemă pe care nu am reuşit să o localizăm. Apoi cineva care este pornit împotriva noastră află despre aceste aspecte şi agravează lucrurile de 500 de ori făcându-le publice. Şi mai şi pune filmele pe Internet. Imaginaţi-vă ce etică au cei care fac aşa ceva. Şi acele persoane care deja aveau o problemă că apar în filme sunt şi mai mult expuse public în România, în Danemarca, în restul Europei.

Barney: Chiar avem probleme cu asta, filmele pot ajunge pe net într-o oră după ce le-am distribuit către magazine. Şi uneori chiar colegii din branşă fac asta numai ca să ne sâcâie.


K: Dar în cazul nostru, cei care fac asta îşi imaginează că ne distrug şi resursele economice şi imaginea. Ceea ce nu e cazul. Pentru că singurul care are de pierdut din punct de vedere financiar eşti tu, care ai copyrightul pentru a le difuza. Până la urmă tu pierzi banii şi ţi se face publicitate negativă.

Barney: Dar ce este de făcut?

K: Părerea mea personală este că lucrurile au ajuns prea departe. Ar trebui să dăm în judecată acest ziar din România precum şi pe danezul respectiv.

Barney: Eu îl cunosc?

K: Nu-l cunoşti, este un tip foarte rău, deja a făcut foarte multe lucruri. E obsedat de ideea de a distruge şcoala de YOGA.

Barney: Bine, dar greşeşte. Dar şi noi am greşit atunci când nu am scris explicit pe DVD-uri care sunt consecinţele încălcării legii copyrightului.

Voice006

Barney: Uite ce scrie aici cu litere mici: „Oricine care foloseşte acest material fără copyright trebuie să plătească 1 milion de kr”. Înainte nu era nevoie să scriem asta.

K: Dar chiar dacă nu scria pe DVD-uri, cred că oricum e valabil şi pentru filmele anterioare, începând cu „Olsen Banden”.

Barney: Tot ceea ce ţine de copyright este reglementat de legile internaţionale. Nu se mai pot copia orice lucruri. Eu nu aş fi putut să le copiez şi să le multiplic pe acestea dacă nu aş fi avut copyrightul pentru ele şi pentru asta am nevoie de un contract, pe care evident că îl am. De aceea vă zic că am început să punem acest anunţ legat de copyright pe tot ceea ce am publicat recent. Şi este scris chiar şi în interiorul filmului în daneză şi în engleză şi de asemenea pe marginea discului.

K: Aici nu e vorba de un grup care acţionează ascuns pe Internet şi postează filmele. Este chiar un ziar care în mod făţiş violează legea copyrightului.

Barney: Există amatori şi profeşionişti. Dacă sunt profesionişti, ei se provoacă reciproc: „Iată noi am pus filmul ăsta nou pe Internet. Îndrăzniţi şi voi să faceţi asta?”. Dar amatorii şi toţi ceilalţi preferă să se ţină deoparte de astfel de lucruri. Ei, şi acum profesioniştii văd că am scris avertismentul pe filmele noastre. Iar compania de avocaţi ne-a spus că e greşeala noastră că nu am scris asta de la bun început. Aşa că am modificat procedura. E scris şi pe disc şi la începutul filmului: „Atenţie, atenţie!”

K: Aici cei care au făcut asta au făcut-o în special pentru a face rău cuiva. Şi chiar şi aşa ar fi interesant dacă am putea obţine un verdict în favoarea noastră. Acesta i-ar speria pe ceilalţi. Deci aici avem un interes comun. Pe mine mă interesează imaginea şcolii şi pe tine te interesează drepturile de autor. Ne putem ajuta reciproc. Noi avem avocaţi care vor pregăti cazul. Nu e necesar să te ocupi tu de asta cu avocatul tău.

Barney: Dacă îl solicit pe avocatul meu, contorul va începe să ruleze şi rulează foarte repede. Trebuie să privesc lucrurile ca un om de afaceri şi să văd cât voi cheltui şi cât e posibil să câştig. Şi dacă aş putea obţine un exemplu în acest domeniu, creând un precedent în ceea ce priveşte consecinţele încălcării dreptului de autor, ar fi distractiv.

Barney: Deci, să mă exprim direct. Voi aveţi avocat?

K: Avem persoane care se ocupă de pregătirea cazului şi avem unii experţi care vor pleda cazul pentru noi, de exemplu un avocat suedez care este foarte experimentat. Şi mai avem o echipă de avocaţi în România care pot pregăti cazul pentru noi.

Mihai: Exact. Ar trebui să fie un caz foarte uşor pentru că este vorba de un ziar naţional. Mii de oameni îl downloadează. Ei au pe homepage un articol şi un link unde doar faci click şi apoi (filmul rulează)…

K: Nu ar trebui să fie permis aşa ceva! Se conectează la youtube?

Mihai: Nu, este propriul lor server. Ei chiar şi-au pus propriul titlu „Dosarele X ale ziarului” la început.

K: Ei încalcă copyrightul, dacă prezintă filmele în felul acesta. Pe altă pagină ei afirmă că au filmele de la un individ pe nume Kim din Danemarca.

Mihai: Noi ştim deja că Kim a uploadat aceste filme, deoarece ştim adresa serverului lui.

Barney: Întrebarea este acum: au mai schimbat altceva în filme? Au folosit alte modele decât cele din filmele pe care le-au cumpărat eu?

K: Aici sunt două lucruri diferite: 1. Drepturile de autor şi 2. Manipularea.Vreau să te întreb: este posibil ca, după ce ai primit tu filmele, cineva să mai adauge materiale în interiorul filmului? În locul unde se face producţia, de exemplu.

Barney: Noi aveam anumite standarde de securitate şi un anumit mod de a face producţia. Aceste filme au fost copiate în Germania în ODS. Este aproape sigur că e imposibil să se intervină, este un loc foarte securizat, dar desigur orice e posibil. N-ar trebui să fie posibil, pentru că eu le dau banda Master să fie codată. Deci avem masterul, care merge apoi la copiere. Masterul este dat la codificator şi nu merge nicăieri mai departe.

K: Deci singurul loc posibil ar fi la codificator.

Barney: Desigur poţi să iei DVD-ul deja terminat, să îl copiezi pe calculator şi să faci unul nou!

Mihai: Probabil asta nu se poate.

Barney: Ei bine, eu am masterul, dar nu îl putem viziona aici, deoarece este nevoie de un aparat special (DV-cam). Aşa că trebuie să mergem la Birkerød. Dar am aici DVD-urile.

K: Am putea merge la Birkerød la codificator?

Barney: Dar eu niciodată nu dau din mână masterurile. Cine vine, cine le manevrează, asta se controlează foarte strict.

Mihai: A doua posibilitate este că benzile care au ajuns la tine să fie deja mixate de o terţă persoană.

K: De unde ai primit benzile master pentru ultimele trei filme?

Barney: De la Mihai şi Mihail. 
K: Mihai a fost acolo?

Barney: Da, ne-am întâlnit la reşedinţa Hansen în Frederiksberg. Ţi-am dat un cec şi am primit benzile.

Mihai: Nu, era vorba de contractele anterioare.

Barney: Tu nu îţi aminteşti că ne-am întâlnit în Frederiksberg.

Mihai: Probabil a fost o altă persoană.

Barney:  Şi v-am dat un cec, cred că de 40.000 kr pentru care am distribuit filmul. Putem să facem şi altfel. Verificăm DVD-ul, care este o copie a masterului, şi îl comparăm cu filmele de pe Internet. Atunci vom şti dacă e ceva greşit. Nu e posibil ca DVD-ul să fie diferit de master.

Mihai: Este posibil ca masterul care ţi-a fost dat de Mihail şi cealaltă persoană să fi fost deja modificat.

K: Dar cine ar fi putut să fie acolo dacă nu Mihai? O fi fost Iacob?

Barney: Cu siguranţă, Mihail a fost acolo. Pe el îl ştiu de la început şi îl cunosc foarte bine.

Mihai:  Eu m-am întâlnit cu Barney într-un teatru, unde era şi o cafenea.

Barney: Ah, da , teatrul Aveny.

K: Şi aceea a fost prima dată.

Mihai: Ne-am întâlnit în teatru pentru primul contract, dar apoi eu nu m-am mai întâlnit cu tine nicăieri.

Barney: Da, cu ultimele trei filme am semnat contractul în grădină, cu Mihail şi… cine ar fi putut fi cealaltă persoană?

Mihai: Altcineva, probabil.

Barney: Cineva mi-a dat chitanţele…

K: Probabil că au fost Mihail şi Iacob. Îmi amintesc că mi-au cerut o dată maşina ca să meargă acolo.

Mihai: Ceea ce e important este că eu nu am fost acolo în grădină, când ţi-au fost înmânate ultimele trei filme. A fost altcineva.

Barney: De fapt, e teribil că nu-mi pot aminti. Eram sigur trei persoane. Am scris un cec, am mâncat ceva…

Mihai: De exemplu, eu am contractele pentru celelalte filme, dar nu şi pentru ultimele trei.

Barney: Deci banii s-au dus unde trebuia, şi eu am primit ce trebuia să primesc.

K: Da, da. Ceea ce este important aici este să ne lămurim… (înregistrarea se opreşte)

Voice007

Barney: Dar de ce nu-l putem contacta pe Mihail? El ar putea să confirme şi în plus el ar trebui să ştie cu cine a venit atunci în locul acela.

Mihai: Ceea ce mă interesa acum este doar să clarific că acolo a mai fost o altă persoană. Asta e tot. Eu eram singurul care mă ocupam cu Erotic Art şi aceste lucruri s-au petrecut după ce eu…

K: Este acelaşi lucru pe care l-a spus anterior.

Barney: Ei bine, Mihail poate confirma că noi ne-am întâlnit aici. Eu nu sunt nici senil şi nici nu sufăr de amnezie. Îmi amintesc chipurile oamenilor ca şi cum ar fi fost ieri şi îmi amintesc clar că stăteam aici trei oameni. Dar nu-mi amintesc cine era a treia persoană.

Mihai: Eu măcar mă bucur să aflu că a fost o a treia persoană.

Barney: Era Mihail, eram eu şi era cu siguranţă şi o a treia persoană la acea întâlnire.

K: Îţi aminteşti cine ţi-a dat filmul?

Mihai: Probabil Mihail a purtat discuţia şi s-a ocupat de partea financiară.

Barney: Probabil mai am în contul de email corespondenţa cu Mihail sau cu cealaltă persoană. Nu am şters nimic.

Mihai: Faptul că acolo mai era o a treia persoană este foarte revelator pentru noi, pentru că noi credem că acea persoană a adus materialul şi probabil este o persoană care cunoaşte şcoala de YOGA…


Barney (către soţia lui care a intrat în cameră): E o poveste amuzantă. Nişte tipi se folosesc de filmele noastre. Le-au pus pe internet ca să facă rău şcolii de TANTRA, pe care eu o susţin şi de care îmi place foarte mult. Avem prin urmare un interes comun. Eu nu sunt membru al şcolii, dar o susţin, pentru că eu cred că ideea este bună. Am avut ceva probleme cu vânzarea, dar eu cred că filmele sunt incitante şi interesante. Din păcate nu putem opri abuzurile privind copierea, toată lumea o face…

K: Dar puteţi să îi taxaţi măcar pe unii dintre ei.

Soţia: Dar cum se poate modifica ediţia master?

Barney: Se poate transfera pe calculator şi poţi adăuga sau edita materialul.

K: Ceea ce e clar e că ei au luat filmul şi l-au pus pe pagina de internet a ziarului şi au scris „Extra Bladet Film prezintă”. Nu este youtube sau alt hosting. Este o persoană privată care i-a ajutat şi a uploadat filmele pe serverul ei.

K: Este un caz foarte documentat care poate fi câştigat şi putem obţine şi o dezminţire în ceea ce priveşte şcoala. Asta e cel mai important.

Barney: Am vrea foarte mult să vă ajutăm cu asta, dar nu vreau să-mi implic avocatul, pentru că preţurile lui încep de la 50.000, fiind cel mai bun avocat din ţară în domeniul marketingului. Ar trebui să avem un caz despre încălcarea dreptului de autor.

K:  Desigur

Barney: Am mai încercat şi altă dată şi totul s-a încheiat pentru că acuzatul a susţinut că nu a uploadat el filmul şi tot aşa…

K: Nu vorbim aici de banii dumneavoastră. Doar să vă susţineţi punctul de vedere privind copyrightul şi cazul va merge uşor.

Barney: Dacă aveţi un background juridic ca să puneţi cazul pe rol, eu voi veni oricând să depun mărturie şi să îmi susţine dreptul la copyright pentru ca această persoană care a abuzat să fie condamnată.

Barney: Scrie pe dosul coperţii că eu deţin toate drepturile pentru acest produs şi puteţi să mergeţi cu asta în instanţă.

Mihai: Aceste persoane nu vor bani şi riscă foarte mult cu ceea ce fac. Şi fac totul numai ca să le facă rău atora. Ei încalcă legea copyrightului, chiar şi acel danez. Nu se aşteaptă să reacţionăm.

Barney: Deci ei îl au pe acest tip (Kim) care din anumite motive a fost exclus din şcoală şi caută acum să facă rău acestei şcoli.

K: Ei nu ştiu că noi am înţeles cum au procedat cu aceste contracte şi cred că acum nu vom reacţiona. Oamenii cred că sunt filmele noastre şi nu ne putem apăra în niciun fel, dar nu este aşa…

Barney: Ei bine, aveţi drepturile asupra filmelor…

Barney: Va trebui verificat de asemenea şi masterul la studioul Erotic Art să vedem dacă acolo au fost manipulate.

Barney: La primele filme pe care le-am cumpărat, era un contract foarte detaliat. Cu celelate trei filme cu fete era practic doar un titlu acolo şi materialul filmelor.

K: Deci nu prea era documentaţie pentru dreptul de autor asupra lor.

Barney (găseşte contractul în raft): Este semnătura ta aici?

Mihai: Nu…
 
Barney: Ei bine, semnătura asta este pe trei dintre cele şase filme.

Mihai (îi arată lui Barney pagini downloadate de pe internet: forumuri şi ziarul Gardianul): Sunt nouă articole în ultimele două luni cu linkuri la aceste filme şi download-uri.

Barney: Deci un tip pune toate aceste filme?

Mihai: Da. Şi este un site oficial.

K: Sunt multe filme, e o chestiune importantă.

Barney: Da, orice avocat ar putea să vadă asta…

K: Uite un titlu: „Pornografie cu moştenitorul imperiului MISA”. (titlu exact este «Pasajul magic», manifestul porno al moştenitorului «imperiului» MISA).

Notă: Reproducerea (integrală sau parţială) a acestui articol  în alte publicaţii este permisă numai cu acordul scris al redacţiei yogaesoteric şi fără a aduce niciun fel de modificări textului original. 

yogaesoteric
octombrie 2008

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More