Transumanismul, minciuna nemuririi. Un miliardar american vrea să-şi stocheze creierul pe calculator. Operaţia va fi însă o sinucidere asistată

 

Un startup american promite să uploadeze creierele clienților la cloud utilizând o tehnică de pionierat ce a fost testată pe iepuri.
Singura șmecherie, potrivit co-fondatorului companiei? Procesul e „100% fatal”.

Nectome, fondată în 2016 de o pereche de cercetători IA de la MIT, speră să confere o aplicație comercială pentru procesul inovativ de a conserva creiere, denumit „aldehyde-stabilised cryopreservation”. Procesul, ce rezultă în „vitrificarea” creierului – termenul utilizat de startup pentru transformarea acestui organ în sticlă – promite suficient, încât a câștigat două premii de la Fundația de Conservare a Creierului, pentru conservarea creierului unui iepure în 2016 și al unui porc în 2018.

Influentul accelerator de startup-uri Y Combinator a preluat Nectome, directorul Sam Altman devenind unul dintre cele 25 de persoane care au achitat 10.000 de dolari pentru a se înscrie pe lista de așteptare. „Presupun că și creierul meu va fi uploadat la cloud”, a spus Altman pentru MIT Technology Review.

Dar există un dezavantaj. Pentru ca procesul de vitrificare să conserve un creier într-o măsură suficientă pentru a lăsa loc speranței unei reînvieri sau unei uploadări precise, aceasta trebuie să aibă loc în momentul morții. Sau mai exact, trebuie să fie cauza morții: subiectul/clientul/victima are fluxul sanguin înlocuit cu substanțe chimice de îmbălsămare ce conservă structura neuronală, în timp ce ucid pacientul.

Nectome e de părere că serviciul său este legal în anumite state americane cu reglementări robuste în ceea ce privește eutanasia, incluzând California, unde legi cu privire la „moartea cu demnitate” sunt în vigoare de doi ani. Chiar și așa, compania nu anticipează o utilizare reală a serviciilor sale până în 2021.

Celălalt dezavantaj al Nectome este că, la fel ca în cazul majorității afacerilor de crioconservare, compania nu deține modalități reale de a reînvia sau uploada creierele stocate. Speră totuși să pună la punct o simulare a unei „rețele neuronale biologice” cândva în jurul anului 2024, potrivit website-ului startup-ului. Nu există însă un termen estimativ la care unui creier uploadat să i se asigure ceva apropiat de abilitatea de a interacționa cu lumea exterioară.


Citiți și:

Longevitatea ființei umane (I)

Liderii mondiali deja au decis: Următorul pas sinistru în Inteligența Artificială este augmentarea oamenilor

Cipul pentru «augmentarea» creierului, disponibil în 3-5 ani. Dimensiuni între 1,9 şi 2,2 milimetri
 

yogaesoteric
16 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More