Tratamente cu miere de albine

 

Mierea de albine deţine proprietăţi dietetice, dar şi terapeutice, care au fost demonstrate de specialişti de-a lungul timpului. Chiar dacă este dulce, este benefică sănătăţii, deoarece conţine un „zahăr invertit”, alături de zeci de nutrienți și substanțe active. Mulţumită acestora, mierea nu se alterează ca toate celelalte produse sau alimente dulci şi din acest motiv intră în compoziția a numeroase remedii şi tratamente celebre pentru păstrarea şi/sau ameliorarea sănătăţii organismului.

Mierea de albine îşi pierde unele proprietăţi dacă nu este naturală, făcută 100% de albine, când este pasteurizată (iar acest aspect nu este menționat niciodată pe etichetele borcanelor cu miere disponibile în comerț), când în compoziţia ei sunt prezente substanţe necunoscute, mici artificii la care a recurs apicultorul, când are mai mult de doi ani şi când este încălzită sau fiartă (adăugată peste lichide calde, când devine toxică).

Iată câteva proprietăți și moduri în care poate fi utilizat în scop terapeutic acest produs excepțional pe care ni-l dăruiesc albinele.

Proprietăţi antibiotice

Cercetările şi studiile în domeniu au arătat că mierea de albine are efect bactericid şi bacteriostatic, ceea ce ajută la combaterea multor virusuri şi bacterii precum streptococi, stafilococi, colibacili, sallmonela, proteus vulgaris.

Proprietăţi diuretice

Consumul zilnic de miere, pe stomacul gol, stimulează activitatea rinichilor şi are totodată efecte curative asupra aparatului urinar.

Proprietăţi cicatrizante

Aplicarea de miere de albine peste răni sau plăgi (care au fost curăţate în prealabil cu apă oxigenată şi rivanol), duce la refacerea mai rapida a ţesutului prin oprirea sângerării, protejarea faţă de o posibilă infectare, stimularea creşterii celulare normale şi refacerea arhitecturii țesuturilor.

Acţiunea la nivelul sistemului circulator

Datorită conţinutului de glucoză (esențială pentru activitatea muşchiului inimii) şi de potasiu, consumul de miere este asemănat cu producerea de acetilcolină, care ajută la dilatarea vaselor de sânge şi sprijină menţinerea nivelului optim al tensiunii arteriale. De asemenea, studii recente au demonstrat că mierea, consumată zilnic, creşte nivelul hemoglobinei, reduce tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte performanţele muşchiului cardiac.

Beneficii terapeutice şi dietetice

– Datorită proprietăților cicatrizante şi antibacteriene, mierea de albine se foloseşte şi în cazul acelor răni care se cicatrizează mai greu. Se utilizează simplă sau în amestec cu un ulei slab, vegetal, în acelaşi timp păstrându-se o igienă impecabilă a suprafeţei afectate.

– Se foloseşte cu succes şi în cazul arsurilor solare, a arsurilor obișnuite, a varicelor şi în caz de răni mai profunde provocate prin tăiere sau înţepare.

– Afecţiunile cavităţii bucale se tratează destul de repede dacă din trei în trei ore, până la vindecare, se păstrează în gură câte o lingură de miere naturală.

– Consumul de miere înainte de masă, dizolvată în lapte călduţ sau apă, are efecte benefice asupra secreţiei gastrice şi în cazul în care urmează să consumaţi o masă copioasă. Această combinaţie poate fi luată în considerare şi de către persoanele suferinde de cancer gastric, dacă vor înlocui laptele cu apa. Nu se va consuma de către cei care au gastrită hiperacidă sau ulcer.

– Mierea, consumată în combinaţie cu 100 ml de apă călduţă, se foloseşte în caz de constipaţie dacă este luată seara, înainte de culcare. Este mult mai bună decât majoritatea laxativelor.

– Consumul zilnic de miere duce la scăderea riscului de apariţie a infarctului miocardic sau a bolilor respiratorii precum viroze, bronşite, faringite şi chiar gripă…


Citiţi şi:

Efectele benefice nebănuite ale consumului de miere cu nuci 
Mierea de ochi – un produs apicol uitat de lume 

 

yogaesoteric
16 decembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More