Tratamente naturiste cu nuci verzi şi coji verzi de nuci

Nucile verzi sunt un deliciu. Ne bucurăm să le ronţăim ori de câte ori avem ocazia atunci când este sezonul lor. Cine poate să reziste gustului lor uşor lăptos şi texturii lor crănţănicioase?

Pe lângă încântarea gustativă pe care ne-o aduc, vin în plus cu o mulţime de beneficii pentru sănătate. Un tratament pe bază de nuci verzi… este cu siguranţă lesne de urmat!

Cojile verzi de nucă sunt şi ele foarte valoroase ca remediu, având o multitudine pe proprietăţi:
– hipoglicemiante, uşor hipotensive, hemostatice, depurative, hipocolesterolemice, hepatoprotectoare;
– stomahice, antidiareice, antiseptice intestinal, bactericide, antifungice, dezinfectante gastro-intestinale, astringente, vermifuge, antiscorbutice, tonic-amare;
– antileucoreice, antiinflamatoare, antisudorifice, dezinfectante renal, antisifilitice, antialergice, antibacteriene;
– cicatrizante, antimicotice, emoliente, calmante, antieczematoase;
– anticancerigene, antitumorale, imunostimulente.

Toate aceste însuşiri se datorează substanţelor active din compoziţia lor, şi anume: iod natural, vitamine (B1, B2, C, E şi PP), substanţe flavonoide, uleiuri esenţiale, omega 3, juglon, proteine, tanin, caroten, calciu, fosfor, potasiu, cobalt, magneziu şi fier. Coaja verde de nucă mai conţine aminoacizi esenţiali precum: arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilanina, treonina, triptofan, valina.

Juglona are proprietăţi antibacteriene şi antifungice, inclusiv împotriva Candidei albicans. Juglona este activă faţă de bacterii, levuri, mucegaiuri şi ciuperci.
Taninul din coaja verde de nucă are efect anticancerigen, antibacterian, antihepatotoxic, antihipertensiv şi, nu în ultimul rând, antitumoral.
Iodul din coaja verde de nucă stimulează creşterea imunităţii şi are rol antiseptic şi antibacterian.
Agenţii anti-tumorali din coaja verde de nucă sunt utili cu precădere în tratamentul cancerului intestinal.

Preparatele din coji verzi de nucă sunt eficiente în:
– fortificarea stomacului slăbit şi a intestinelor leneşe;
– îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastro-intestinal;
– purificarea sângelui şi normalizarea consistenței sângelui îngroşat;
– incontinența urinară;
– infecţii streptococice şi stafilococice.

În uz extern, cojile tocate se aplică sub formă de cataplasmă:
– în cazul micozelor cutanate şi pitiriazis pe faţă;
– contra sciaticii, a nevralgiilor dentare;
– pentru vopsirea părului.

Uz intern:
– pentru convalescenţi, nevralgii dentare şi paraziţi intestinali;
– pentru creşterea rezistenţei sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, stimularea poftei de mâncare, anemie, astenie şi oboseală.

Nucile verzi curăță ficatul şi sângele

Nucile verzi sunt benefice în:
– înlăturarea leneviei stomacului;
– colita de putrefacţie;
– lipsa poftei de mâncare, anemie, astenie;
– curăţarea ficatului şi a sângelui prea îngroşat.

Preparate uimitoare din nuci verzi

Pastă din nuci energizantă:

Se macină 6-8 nuci, se amestecă cu o lingură de miere polifloră într-un pahar de suc natural şi se obţine astfel o pastă care este un energizant de excepţie. Se consumă prin înghiţituri mici, cu efecte în arterioscleroză şi reducerea colesterolului.

Pastă din nuci pentru infecţii:

Câţiva mieji măcinaţi se amestecă cu făină şi smântână sau iaurt gras. Se aplică de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile consecutiv pe zonele cu răni infectate, având rol în colectarea puroiului sau ca protector cutanat în caz de arsuri, insolaţie şi bronzare excesivă.

Pastă din nuci pentru păr şi ten:

Se iau 2-3 nuci mari, se pisează uniform şi se amestecă cu câteva linguriţe de apă caldă până se formează o pastă albă. Se aplică pe faţă şi decolteu, masând pielea prin mişcări circulatorii.

Tinctură din nuci verzi:

Se recoltează nucile verzi înainte de Sânziene, când pot fi înţepate uşor. Se aleg 20 de nuci mari, se curăță de coajă, se taie în sferturi şi se pun într-o sticlă cu gât larg cu un litru de alcool de 40 de grade. După 2-3 săptămâni de expunere la soare sau la un loc călduţ, se strecoară şi se adaugă 2-3 cuişoare, o bucată de scorţişoară, 1 baton de vanilie, coaja de la o portocală şi 500 g miere dizolvată într-un litru de apă. Tinctura se depozitează în sticluţe de culoare închisă şi se consumă câte o linguriţă plină, înainte de mesele principale, într-o cură de o lună, pentru a trata anemia.

Lichior stomahic din coji verzi:

Se macerează 500 g coji verzi într-un litru de rachiu timp de 3 luni. După filtrare se amestecă cu 3 litri vin şi se îndulceşte cu miere de albine. Se consumă într-o cură de o lună.

Miezul de nucă este un superaliment  

Miezul de nucă este un aliment complet, foarte bogat în calorii, grăsimi şi săruri minerale. De aceea poate avea o mare importanţă în alimentaţia vegetarienilor şi a diabeticilor, deoarece conţine o cantitate foarte redusă de glucide solubile. Pentru oamenii cu posibilităţi materiale mai reduse, nuca poate reprezenta un aliment de bază, astfel că un pumn de nuci şi o bucată de pâine pot asigura hrana pe zile întregi. Bogăţia în fosfor şi în alte minerale asigură o sursă principală de aprovizionare a organismului cu elemente necesare păstrării echilibrului nervos şi bunei funcționări la nivelul muşchilor, oaselor şi a diverselor organe.

Vindecă bolile mintale

Încă din Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru virtuţile ei de vindecare a bolilor mintale, datorită asemănării dintre forma fructului şi creierul omenesc. Treptat, s-a dovedit că, într-adevăr, nuca este un bun remediu pentru îmbunătăţirea memoriei, un energizant de excepţie şi un leac minunat contra oricăror boli mintale sau a durerilor de cap.

Ajută părul şi tenul

Preparatele pe bază de miez de nucă sunt mult folosite în cosmetică la revigorarea părului şi pentru întreţinerea tenurilor grase. Aplicând prin masare pastă din nuci, se constată că apar efecte benefice de împrospătare a tenului, irigarea cu sânge şi curăţirea în profunzime, cu îndepărtarea stratului de celule epidermice moarte.

Uleiul din nuci este bun în anemii

La copiii rahitici, anemici sau cu boli de oase se recomandă frecţii zilnice pe trup cu ulei din miez de nucă. Uleiul extras prin presare din miezul de nucă este bogat în acizi graşi (din care peste 50% acid linoleic) şi de aceea este recomandat în alimentaţia dietetică pentru:
– prevenirea arteriosclerozei coronariene;
– reducerea colesterolului;
– ameliorarea bronșitei cronice;
– reducerea constipației, a paraziților intestinali (inclusiv teniaza);
– litiază renală, leucoree şi sifilis.

Ştiaţi că?

– Frunzele de nuc absorb metalele grele din atmosferă şi purifică aerul;
– Cojile de nuci verzi au de 40 de ori mai multă vitamina C decât sucul de portocale şi de 10 ori mai multă decât sucul de lămâie;
– S-a constatat că femeile care consumă săptămânal minimum 5 nuci, atât separate cât şi în diferite preparate de patiserie, prezintă 35% mai puţine riscuri pentru accidente coronariene;

– Efectul benefic al nucilor verzi în vindecarea unor maladii grave a fost constatat cu ocazia epidermei de ciumă din oraşul Rostock (1603), când au supravieţuit numai persoanele care au băut zilnic suc din nuci verzi;
– Frunzele verzi au rol insecticid, alungând ploşniţele, puricii, moliile, muştele, furnicile şi alte insecte nedorite în locuinţă. În acest scop se introduc în saltelele sau cuştile câinilor ori se atârnă în încăperi;
– Decoctul concentrat din frunze şi coji de nuci servea odinioară la sate pentru vopsirea lânii, a bumbacului şi mătăsii, fiind considerat netoxic şi foarte rezistent la decolorare. De asemenea, decoctul este utilizat la spălarea blănii animalelor, pentru a le apăra de muşte şi tăuni;

– Uleiul de nucă este un component utilizat frecvent la prepararea săpunurilor de lux, a şampoanelor pentru păr, precum şi în pictură şi la fabricarea cernelii tipografice;
– În anumite zone ale globului, miezul de nucă se folosea ca valută de schimb;
– Nucii izolaţi şi cei din plantaţii masive au un rol esenţial în protejarea solului contra eroziunilor şi a alunecărilor de teren. Rădăcinile lor puternice pot să reţină straturile de pământ până la adâncimea de 10-15 metri.


Citiți și:

Aproape totul despre nuci

Ce nu ți-a spus nimeni despre nuci! Cum se activează acestea înainte de a fi consumate

Rețete minunate de dulciuri cu miere și fără foc

 

yogaesoteric
11 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More