Trump amenință China după ultimul tir cu rachetă lansat de Coreea de Nord

 
Preşedintele american Donald Trump a atras atenţia sâmbătă, 29 iulie, că nu va mai permite Chinei „să nu facă nimic” în privinţa Coreii de Nord, după ce Phenianul a efectuat vineri cu succes un nou tir cu rachetă intercontinentală, potrivit AFP.

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong-Un a susţinut că de acum întregul teritoriu al SUA „se află sub raza de tir (…), oriunde şi oricând”, după acest nou tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM), al doilea într-o lună. Racheta este considerată de experţi capabilă să atingă coasta americană de est, inclusiv New York-ul.

„Sunt extrem de dezamăgit de China. Foştii noştri lideri stupizi le-au permis să facă miliarde de dolari din comerţ pe an, şi totuşi ei nu fac NIMIC pentru noi în privinţa Coreii de Nord, doar vorbe”, a scris Trump pe Twitter.

„Nu vom permite ca acest lucru să continue. China ar putea uşor să rezolve această problemă”, a adăugat preşedintele american, conform Agerpres.

Ambiţia Coreii de Nord de a deveni o putere nucleară reprezintă o problemă sensibilă pentru Donald Trump, care este în dezacord cu Beijingul în legătură cu modul de gestionare a relaţiei cu regimul de la Phenian. În mai multe rânduri, preşedintele american a presat China să contracareze ambiţiile recalcitrantului său vecin, însă Beijingul a răspuns că dialogul este singura cale de a influenţa poziţia Phenianului.

China, principalul aliat al Phenianului, a condamnat tirul cu rachetă, subliniind că ea „se opune încălcării de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”. Beijingul „speră că toate părţile vizate vor da dovadă de prudenţă şi vor evita intensificarea tensiunilor”.

Însă secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat la rândul său că, „în calitate de susţinători economici ai programului nuclear balistic” al Phenianului, Beijingul şi Moscova au o „responsabilitate specială” în agravarea acestei ameninţări.

Ca răspuns la testul nord-coreean, două bombardiere americane ale Air Force au zburat sâmbătă, 29 iulie, într-o misiune de 10 ore deasupra Peninsulei Coreene, au anunţat Forţele Aeriene din Pacific, potrivit DPA.

Cele două bombardiere B-1B s-au alăturat unor avioane de luptă din Japonia şi Coreea de Sud în această misiune.

Regimul de la Phenian a efectuat deja mai multe tiruri de rachete de la alegerea lui Moon Jae-in la Seul, în mai, în pofida faptului că noul preşedinte sud-coreean a spus în mai multe rânduri că intenţionează să reia dialogul cu vecinul său de la nord.
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală chiar pe 4 iulie, de ziua marelui rival, Statele Unite. Anterior, pe 8 iunie a avut loc un test de rachetă de croazieră de tip sol-mare, iar în luna mai alte trei tiruri de rachete balistice şi un test de rachetă de tip sol-aer.

În jurul datei de 22 iunie, Coreea de Nord ar fi testat şi un mic motor de rachetă, potrivit 38 North, un site de supraveghere. Un oficial american a sugerat că ar putea să fie vorba despre o etapă în dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale.

„Poate că statul chinez va face ceva important cu privire la Coreea de Nord şi va pune capăt acestei absurdităţi o dată pentru totdeauna”, a afirmat preşedintele american Donal Trump.

Reacţia dură a Rusiei după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Federaţia Rusă a condamnat cele mai recente lansări de rachete ale Coreei de Nord, dar a îndemnat totodată comunitatea internaţională la reţinere, informează RIA Novosti şi Reuters.

„Fără îndoială, condamnăm (recentele lansări de rachete) şi suntem îngrijoraţi de evoluţia evenimentelor. Totodată, îi îndemnăm şi pe partenerii noştri, cu care colaborăm în această problemă, să manifeste reţinere”, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Vladimir Titov, citat de RIA Novosti.

Citiţi şi:
Consiliul pentru Relații Externe: În 2017 SUA ar putea începe un război cu Rusia şi Coreea de Nord
Statele Unite versus Coreea de Nord

yogaesoteric
31 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More