Spectacol cosmic. Două stele se vor contopi şi vor exploda, nova roşie devenind vizibilă pe cerul nopţii în 2022, susţin astronomii

 
 Două stele se vor contopi şi vor exploda, oferind un spectacol cosmic unic ce va fi vizibil pe cerul nopţii în jurul anului 2022, susţine o echipă de astronomi americani care a studiat îndelung sistemul solar binar.

Prezicerea unui astfel de eveniment cosmic este foarte greu de realizat, scrie sciencemag.org, dar această pereche de stele este implicată într-un dans al morţii foarte bine documentat, iar finalul exploziv se apropie inevitabil şi va avea loc în următorii ani. Cercetătorii au început să studieze cuplul astral, cunoscut sub indicativul KIC 9832227, în anul 2013, înainte de a şti cu siguranţă dacă ceea ce observă este o stea binară (sistem solar în care două stele sunt aflate pe orbită în jurul centrului comun de masă) sau un pulsar (stea neutronică, rămăşiţă a unei stele care a colapsat, ce emite energie sub forma unui flux de particule electromagnetice concentrat la polii magnetici ai astrului).

Astronomii au descoperit că viteza deplasării pe orbită a obiectului cosmic urmărit devenea din ce în ce mai mare, ceea ce înseamnă că stelele se apropie tot mai mult una de cealaltă. Cele două stele sunt atât de apropiate una de cealaltă, încât au o atmosferă comună. Comportamentul lui KIC 9832227 a amintit cercetătorilor de un alt sistem binar, V1309 Scorpii, care prezenta, de asemenea, o atmosferă contopită, se rotea din ce în ce mai repede şi a explodat în mod neaşteptat în 2008. Acum, după doi ani de studiu amănunţit pentru a confirma accelerarea vitezei de rotaţie şi pentru a elimina explicaţii alternative, astronomii au anunţat, în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Astronomice Americane, că perechea stelară va exploda în circa cinci ani, dând naştere unui fenomen cunoscut sub numele de novă (explozie cauzată de contopirea a două stele).

Cercetătorii vor continua să monitorizeze în anii următori sistemul KIC 9832227, aflat la 1.700 de ani lumină de Terra, în constelaţia Lebăda (Cygnus), atât pentru a-şi întări predicţia, cât şi pentru a învăţa mai multe despre acest tip de fenomene care se încheie cu o nova roşie (numită astfel datorită culorii predominante ce va fi observată în momentul exploziei). Astronomii amatori pot studia, de asemenea, sistemul binar, măsurând fluctuaţiile în luminozitate care au loc cu o frecvenţă tot mai mare. Când sistemul va exploda, luminozitatea sa va creşte de o mie de ori şi va fi la fel de vizibil pe cer ca Steaua Polară (Polaris), deşi doar pentru scurt timp.


Citiţi şi:

Cea mai misterioasă stea din galaxia noastră. Singura explicaţie este o civilizaţie extraterestră
Teoria universurilor multiple paralele. Cinci teorii care fac matematic posibilă existenţa unor astfel de universuri
A fost descoperită originea unui semnal radio misterios provenit din spațiu…

yogaesoteric
31 iulie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More