Turbarea diavolului prin uneltele sale: Grecia a devenit prima țară care a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex cu dreptul de a adopta copii, în ciuda opoziției Bisericii Ortodoxe

Lumea nu lucrează de la sine, ci este ațâțată de stăpânitorul său, satana, ale cărui proiecte le-a stricat Domnul și continuă să le strice în cei credincioși și prin cei credincioși. Diavolul nu-I poate face nimic Domnului; ca atare, își întoarce turbarea asupra celor ce cred în El, pentru ca, supărându-i, să-I facă supărare Domnului.

Nici aici nu lucrează de-a dreptul, ci prin uneltele sale, care alcătuiesc lumea. Aceasta nu înseamnă că el este puternic; nu vă temeți de el, ci mai degrabă îndrăzniți, căci Domnul a biruit lumea și pe stăpânitorul ei. Celui ce nu se dă singur bătut, diavolul nu are ce să-i facă.” (Sfântul Teofan Zăvorâtul)

Grecia a legalizat în data de 15 februarie 2024, căsătoriile între persoane de același sex și drepturile parentale egale pentru cuplurile de același sex, în timp ce parlamentarii au adoptat un proiect de lege care a divizat societatea greacă și a atras o opoziție vehementă din partea puternicei Biserici Ortodoxe a țării.

Deși Grecia a devenit a 16-a țară din Uniunea Europeană care a permis căsătoria între persoane de același sex, este prima națiune creștină ortodoxă care a adoptat o astfel de lege. Țara a extins parteneriatele civile cuplurilor de același sex în 2015, dar nu a mai extins drepturile parentale egale la acea vreme.

Premierul Kyriakos Mitsotakis s-a angajat să adopte noile măsuri după realegerea sa zdrobitoare de anul trecut. El a spus cabinetului său luna trecută că de fapt căsătoria între persoane de același sex este o chestiune de drepturi egale, a remarcat că o legislație similară este în vigoare în peste 30 de țări și a spus că nu ar fi cazul să existe „cetățeni de clasa a doua” sau „copii ai unei persoane”.

Pe lângă recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, legislația eliberează calea pentru adopție și oferă aceleași drepturi ambilor părinți de același sex ca și tutorele legal al copilului, în timp ce până în prezent aceste drepturi se aplicau numai părintelui biologic. De asemenea, ar afecta viața de zi cu zi a cuplurilor de același sex, a spus dl Mitsotakis Parlamentului, permițând celor cu copii „să-i ridice de la școală, să poată călători cu ei, să-i ducă la medic”.

Legea nu oferă cuplurilor de același sex acces la reproducere asistată sau opțiunea de sarcini surogat. De asemenea, nu oferă persoanelor transgender drepturi ca părinți.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 176 de voturi pentru și 76 împotrivă în Parlamentul cu 300 de locuri, după mai mult de 30 de ore de dezbateri aprinse pe parcursul a două zile. Sprijinul puternic din partea partidelor de opoziție de centru-stânga și de stânga a promovat măsura. (Din cei 300 de membri ai corpului au votat un total de 254 de persoane. Doi dintre ei au votat prezenți, restul s-au abținut.)

Domnul Mitsotakis a salutat votul într-o postare pe rețelele de comunicare virtuală, descriind noua lege drept „o piatră de hotar pentru drepturile omului”.

Când rezultatul a fost anunțat, zeci de oameni, ținând steaguri curcubeu, au izbucnit cu bucurie în fața Parlamentului din centrul Atenei.

Pentru asociațiile LGBT+ și cuplurile homosexuale cu copii, Grecia a trăit „un moment istoric” cu acest vot , în timp ce premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis, vorbind înainte de vot în fața deputaților, a văzut „o zi de bucurie” pentru țara sa.

Kyriakos Mitsotakis

Încă o barieră între noi (cetățenii) este înlăturată și devine o punte de conviețuire într-un stat liber între cetățeni liberi”, a judecat el.

Nu exista nicio îndoială că proiectul de lege va fi aprobat datorită sprijinului mai multor partide de opoziție de stânga. Dar Kyriakos Mitsotakis s-a confruntat cu o rebeliune din partea celei mai conservatoare aripi a partidului său Noua Democrație (ND), care s-a opus acestei reforme. Reales cu ușurință anul trecut, el a făcut din căsătoria între persoane de același sex o măsură emblematică a celui de-al doilea mandat.

Îmbunătățește considerabil viețile concetățenilor noștri” care sunt homosexuali și copiilor lor, a apreciat el, amintind că aceasta este „o realitate socială existentă” și că, votând pentru căsătoria homosexuală, parlamentarii urmau să ridice „o gravă inegalitate pentru democrația noastră” .

Susținătorii drepturilor omului au salutat perspectiva căsătoriei între persoane de același sex pentru Grecia. Maria Gavouneli, președintele Comisiei Naționale Grece pentru Drepturile Omului, un organism public independent, a numit măsura „întârziată”. Iar Stella Belia, fondatorul Rainbow Families, o organizație care sprijină familiile de același sex, a numit legislația „o victorie majoră pentru care ne luptăm de ani de zile”.

Face viața mult, mult mai ușoară pentru mulți oameni și protejează copiii care au trăit într-o stare de precaritate”, a spus doamna Belia, adăugând că noile măsuri vor pune capăt și practicii de a lua copii din cupluri de același sex în grija statului după moartea unui părinte biologic. Fără noua protecție legală, a spus ea, „și-ar pierde nu pe unul, ci pe ambii părinți”.

Biserica Ortodoxă s-a opus total proiectului

Într-o țară cu o majoritate ortodoxă covârșitoare, Biserica s-a opus în totalitate proiectului. „Copiii au o nevoie înnăscută și, prin urmare, dreptul de a crește cu un tată bărbat și o mamă de sex feminin”, asigură Sfântul Sinod care a trimis o misivă tuturor deputaților.

Studiile de opinie au arătat că grecii sunt în general în favoarea căsătoriei homosexuale, dar s-au opus adopției de către cuplurile de același sex.

Citiți și:
„Brațele deschise pentru homosexuali”: Biserica Ortodoxă merge pe urmele Vaticanului
Franța și Germania s-au alăturat Comisiei Europene și altor 15 țări la Curtea de Justiție Europeană cerând renunțarea la legea maghiară de interzicere a propagandei homosexuale în școli

 

yogaesoteric
25 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More