„Turnătoria fiscală”, propusă de ministrul Finanțelor. Mircea Coșea: Înseamnă că e disperare mare. E ceva oribil

Mircea Coșea a vorbit despre „turnătoria fiscală”, metoda prin care poţi primi un procent din amenda dată de Fisc, propusă de ministrul Finanțelor.

Românii care își denunță angajatorii evazioniști ar putea primi o recompensă de 1% din amenda dată de Fisc patronului. Metoda, denumită de media drept „turnătoria fiscală”, este propunerea ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, în tentativa de a strânge mai mulți bani la bugetul de stat pentru creșterea pensiilor.

Întrebat despre această idee, profesorul Mircea Coşea, analist economic, a spus că această metodă a fost folosită la un moment dat și în Italia, devenind unul dintre motivele reformării ANAF-ului italian.

„Mi se pare ceva oribil pur şi simplu. Ideea asta a mai fost propusă de cineva în România, un fost ministru de Finanțe care e acum pe la Banca Națională.

A fost o discuție clară atunci și s-a ajuns la concluzia că este ceva oribil ca delațiunea, turnătoria securității să o înlocuim cu turnătoria financiară. Mi se pare oribil. S-a petrecut în Italia asta, prin anii ’50-’60.

Mircea Coșea: Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației

Deci atunci această metodă, pâra pe care vecinii erau invitați să o facă pentru că cel de lângă ei nu-și plătise impozitul sau își cumpărase mașină prea scumpă pentru veniturile lui, a devenit unul dintre motivele unei adevărate schimbări politice în Italia, o reformă importantă a gărzii financiare, a ANAF-ului italian.

Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației. Pâra aceasta, turnătoria nu e bună. Se zice că ministrul de Finanțe este preot la bază. Cred că morala creștină nu permite așa ceva!

Dar dacă domnul preot ministru Boloş a recurs la o astfel de măsură, înseamnă că e disperare mare la Ministerul de Finanțe, înseamnă că au ajuns să practice sau să propună astfel de metode, pentru că practic nu au nicio posibilitate de reglementare a deficitului prin metode adevărate, tehnice, așa cum se petrece în toată lumea, printr-un buget gândit corect și printr-o relație cu cei care plătesc impozite și taxe, repet, de parteneriat, nu de poliţie”, a spus profesorul Mircea Coşea la Antena 3 CNN.

Citiți și:
Klaus Iohannis a semnat legea care permite „turnătoria” anonimă fără indicii temeinice!
Fiscul francez începe să-i vâneze pe contribuabili pe Facebook. Și România s-a gândit la un astfel de sistem: Taxe și consultanță
Ce vrea Ciolacu din 2024 pentru români: fără mașină, fără bani în buzunar, cu laptopul luat de Servicii și închis dacă protestează

 

yogaesoteric
14 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More