Isteria climatică ajunge și la bănci

Banca Centrală Europeană a avertizat 20 de creditori că va impune amenzi dacă nu vor remedia „deficiențele în gestionarea riscului climatic”.

În scrisorile trimise în lunile octombrie și noiembrie, BCE a dat băncilor termene individuale, cum ar fi sfârșitul lunii martie, pentru a remedia problemele identificate, potrivit surselor Bloomberg.

BCE a avertizat în repetate rânduri că instituțiile de credit nu fac suficiente eforturi pentru a se pregăti pentru consecințele șocurilor meteorologice extreme asupra valorii activelor sau pentru riscul ca clienții cu amprente de carbon mari să își înceteze activitatea.

În septembrie, cel mai înalt oficial de supraveghere al băncii centrale a declarat că sancțiunile devin din ce în ce mai mult un instrument preferat pentru a impune respectarea normelor în anumite domenii.

Amenzile cu care amenință acum BCE s-ar acumula în fiecare zi și pot ajunge la 5% din veniturile medii zilnice ale băncilor. O bancă cu venituri anuale de 10 miliarde de euro, de exemplu, ar putea fi penalizată cu până la 1,4 milioane de euro.

Este cel mai recent semn că autoritățile din Uniunea Europeană își intensifică presiunea asupra industriei financiare pentru a îmbunătăți modul în care gestionează riscurile de mediu, sociale și de guvernanță. În luna octombrie, Autoritatea Bancară Europeană a declarat că revizuiește cadrul care stabilește cerințele de capital la nivelul întregului sector pentru a încorpora mai bine ESG.

BCE, care, pe lângă stabilirea ratelor dobânzilor, este responsabilă și de supravegherea bancară în zona euro, are la dispoziție o serie de pârghii. Printre acestea se numără competențele de executare care pot continua până la șase luni, dacă o bancă nu remediază în mod corespunzător încălcarea inițială.

BCE supraveghează direct cele 109 bănci cu cea mai mare importanță sistemică din Europa, iar autoritățile naționale se ocupă de supravegherea zilnică a creditorilor mai mici.

Frank Elderson, membru al Comitetului executiv al BCE, a anunțat că „o serie de bănci nu au respectat” un termen intermediar stabilit pentru luna martie a acestui an.

El a citat exemplul creditorilor care „nu au efectuat încă o evaluare adecvată a pragului de semnificație” a impactului riscurilor climatice și de mediu în portofoliile lor, pe care a descris-o ca fiind „punctul de plecare de bază pentru gestionarea oricărui tip de risc”.

Aceste avertismente vin în contextul în care alte studii arată că băncile europene rămân în urmă în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de finanțare ecologică.

O analiză realizată de ShareAction, o organizație non-profit cu sediul în Marea Britanie, care a examinat declarațiile de finanțare ecologică ale celor mai mari 20 de creditori din UE, Regatul Unit, Elveția și Norvegia, a constatat că „obiectivele și informațiile nu sunt adecvate scopului și ar putea duce la declarații înșelătoare”.

Pe de altă parte, țările europene se mobilizează pentru a excepta băncile de la noile norme ecologice. O majoritate a votat luna trecută în favoarea unei propuneri a președinției spaniole a Consiliului UE de a exclude sectorul financiar din domeniul de aplicare al normelor și de a „amâna extinderea acestora pentru o etapă ulterioară prin adăugarea unei clauze de revizuire”.

Citiți și:
Cum vor funcționa cu adevărat amprenta ta de carbon și portofelul tău de carbon în lumea distopică pe care a planificat-o Forumul Economic Mondial?
Cea mai mare bancă din Australia urmărește acum emisiile de carbon ale clienților săi prin intermediul tranzacțiilor financiare ale acestora
Marea Resetare, revoluția IA și „fierberea globală”: Dezvăluirea planului secret de depopulare – Tu ești amprenta de carbon pe care vor să o elimine (I)

 

yogaesoteric
14 decembrie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More