Ucraina a provocat Rusia în Marea Neagră pentru ca incidentul să fie speculat de Occident

 

Una dintre zonele strategice principale în care escaladează în prezent tensiunile dintre forțele militare ale Statelor Unite și cele ale Federației Ruse este Marea Neagră. Tensiunile apar pe fondul faptului că NATO s-a tot extins spre est după încheierea Războiului Rece, iar Federația Rusă, în urma unor tentative eșuate de colaborare cu puterile vestice, s-a simțit amenințată și a anexat în anul 2014 peninsula Crimeea din Marea Neagră.

Așa-zisa „comunitate internațională” – formată mai exact din SUA și aliații săi occidentali – numesc anexarea Crimeei drept „act de agresiune” împotriva Ucrainei și consideră că aceasta este dovada incontestabilă că Rusia reprezintă un pericol față de care NATO trebuie să apere Europa și lumea întreagă. De partea cealaltă, Federația Rusă constată că Statele Unite au înarmat și finanțat masiv grupările anti-ruse din Ucraina și au amplasat numeroase baze militare în coasta Rusiei. Anexarea Crimeei, care era vizată de NATO pentru amplasarea unor alte baze militare, a fost justificată de Moscova prin faptul că peninsula este un vechi teritoriu rusesc. În plus, în urma unui referendum, populația majoritar rusă a Crimeei a votat în proporție de 95% revenirea la Rusia, alipire care s-a realizat apoi fără a fi tras niciun singur foc de armă.

La administrarea Ucrainei a fost instalată – prin influența determinantă a SUA – o conducere pro-atlantistă. Ca urmare, președintele actual Petro Poroșenko nu recunoaște validitatea referendumului din Crimeea și pretinde dreptul de a controla peninsula și apele teritoriale din proximitatea acesteia.

Statele Unite și aliații săi din NATO continuă să înarmeze Ucraina, unde se desfășoară încă din 2014 lupte între susținătorii Occidentului și separatiștii pro-ruși. În același timp, nave de război americane patrulează sistematic prin Marea Neagră. De exemplu, în februarie 2018 distrugătorul american DDG-64 Carney a intrat în Marea Neagră pentru a se alătura distrugătorului DDG-71 Ross. Conform site-lui de știri Starea Presei, Bryan Gallo, căpitanul distrugătorului Ross, declara atunci pentru serviciul de presă al Flotei a 6-a a Marinei SUA că „Ne angajăm să creăm legături puternice în regiunea Mării Negre, care sunt indispensabile pentru sprijinirea păcii și stabilității. Prezența noastră aici îi asigură pe aliații noștri că vrem să menținem securitatea în regiune”.

În lunile următoare au mai intrat în Marea Neagră navele USS Oak Hill (LSD-51), USNS Carson City (T-EPF-7) și din nou USS Carney. Toate acestea sunt nave de luptă foarte puternice, de mare tonaj, echipate cu multiple sisteme de rachete. De exemplu USS Carney are o greutate de 9000 tone și este echipată cu sistem de apărare antirachetă Aegis, similar celui de la Deveselu. Mai are în dotare un sistem de interceptare și atac subacvatic, precum și rachete „Tomahawk” și „Harpoon”, care se ghidează spre țintă prin sisteme GPS sau direcționare prin satelit.

Incidentul din strâmtoarea Kerci

În dimineața zilei de 25 noiembrie 2018, trei nave ale marinei ucrainene (Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu) au intrat cu echipament de luptă din Marea Neagră în Marea Azov, în apele teritoriale ale Federației Ruse. Conform agenției de presă RIA Novosti incidentul a avut loc la coordonatele de 44 grade latitudine nordică și 23 longitudine estică. Adică la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și aproximativ 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor de-a lungul strâmtorii Kerci, pe sub podul Crimeei. Poziția respectivă se situează în interiorul graniței ruse, chiar și considerând granița dinainte de alipirea Crimeei.

Navele ucrainene nu au reacționat la cerințele de oprire imediată formulate de serviciul de frontieră rusesc al Flotei Mării Negre. În consecință, toate cele trei nave, cu cei 24 de marinari aflați la bord, au fost reținute de forțele militare navale ale Federației Ruse. Nu au existat victime, dar trei marinari ucraineni au fost răniți ușor deoarece cursa navelor ucrainene a fost oprită prin tamponare.

Rusia a deschis a doua zi, 26 noiembrie 2018, o cauză penală privind încălcarea frontierei de stat și a propus ca situația să fie analizată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Dezbaterea pe această problemă a fost însă blocată de majoritatea membrilor Consiliului, care au votat împotriva introducerii chestiunii pe ordinea de zi. Pornind de la declarațiile acuzatoare ale politicienilor din țările NATO, mass-media vestică a inflamat opinia publică scoțând din nou în evidență „agresiunea inadmisibilă a Federației Ruse”.
 
Imediat după incident, președintele Poroșenko a acuzat Rusia de agresiune și a decretat instituirea legii marțiale în Ucraina, punând țara pe picior de război. Poroșenko a făcut apel la intervenția forțelor NATO și a solicitat ca acestea să trimită nave de luptă în Marea Neagră și Marea Azov. Conform unor știri transmise de AFP Poroșenko a declarat pentru cotidianul german Bild că ,,Nu putem accepta această politică agresivă a Rusiei. A fost mai întâi Crimeea, apoi estul Ucrainei. El (Vladimir Putin) vrea acum Marea Azov”. Deloc subtil, Poroșenko a formulat apoi o întrebare instigatoare: „Germania trebuie să se întrebe: ce va face Putin dacă nu îl oprim?”.

Ca urmare a incidentului, președintele american Donald Trump a anulat o întâlnire importantă cu Vladimir Putin, ce era programată la summitul din Argentina, ce a avut loc în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2018. Pentagonul a anunțat că va trimite încă o navă de război în Marea Neagră. De asemenea, președintele Consiliului European, Donald Tusk, precum și liderii Germaniei, Marii Britanii și Spaniei au declarat că se impune prelungirea sancțiunilor economice îndreptate împotriva Rusiei datorită incidentului din strâmtoarea Kerci.

Reacțiile vehemente ale Occidentului vin în pofida faptului că la câteva zile după incident marinarii ucraineni reținuți de forțele ruse au început să recunoască natura provocatoare a incursiunii lor în apele rusești. Agenția RIA Novosti a publicat trei filmări cu declarațiile militarilor ucraineni. În imagini pot fi văzuți căpitanul de gradul al treilea Vladimir Lesovoy, locotenentul Andrei Drach și marinarul Serghei Tsybizov, care au recunoscut că au primit ordin să intre ilegal în apele teritoriale ale Rusiei și să încalce legislația acesteia. Fiecare dintre ei face parte din unul dintre cele trei echipaje ale navelor ucrainene și a fost filmat separat, fără a se consulta cu ceilalți doi. Căpitanul Lesovoy a admis că „Am ignorat cu bună ştiinţă cererile radio (ale pazei de coastă ruse). La bord, aveam arme de infanterie şi muniţie. Sunt conştient că aceste acţiuni au avut un caracter de provocare”.
Andrei Dratch, ofiţer pe vedeta „Nikopol”, a declarat şi el că vasul pe care era îmbarcat a pătruns în apele teritoriale ale Rusiei şi că ucrainenii au fost avertizaţi „de mai multe ori” de paza de coastă rusă că trebuie să se întoarcă în apele internaţionale. Declarațiile lor indică așadar că nu a existat o intervenție ilegală și neautorizată a forțelor navale ruse, așa cum prezintă lucrurile Poroșenko și presa afiliată NATO.

președintele Petro Poroșenko

Pentru a înțelege mai bine contextul evenimentului este util să observăm că în perioada actuală Petro Poroșenko este în dificultate serioasă în fața alegerilor care urmează în Ucraina în martie 2019. Conform agenției de presă Rador, rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în decembrie 2018 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev arată că Poroșenko efectiv nu are nicio șansă să câștige în alegeri. Tocmai de aceea el încearcă acum să își construiască o imagine de „erou salvator” al Ucrainei și caută să impresioneze populația țării arătând că are susținerea Occidentului. Mai mult, în cazul declanșării unui război deschis între Ucraina și Federația Rusă, alegerile din Ucraina ar fi anulate și astfel Poroșenko, candidatul preferat al NATO și UE, ar rămâne în continuare în funcția de președinte, fiind util unei încercări de slăbire a puterii Federației Ruse în zonă.


Citiți și:

Adevărul despre Rusia și situația actuală din Ucraina – o nouă încercare masonică de a declanșa un conflict mondial

«Vestul promovează minciuna agresiunii ruse pentru a întări forțele NATO în Europa»

Adevărul despre Rusia, ceea ce elita nu vrea ca tu să știi

 

yogaesoteric
17 decembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More