Ucraina se rupe în două, cu binecuvântarea SUA

A trecut o lună de la atacul Hamas și, pe frontul european, vedem că Ucraina se prăbușește în topul priorităților Occidentului. Și-așa sprijinul politic pentru continuarea ajutorului militar era în scădere, deci nimic nou sub Soare, să fim sinceri! În același timp, ce se petrece la nord de România dezvelește un adevăr incomod, ascuns publicului – Ucraina și Occidentul pierd războiul cu Rusia lui Putin.

Până și cei mai înflăcărați susținători ai victoriei contraofensivei ucrainene încep acum să admită că strategia NATO-Kiev a eșuat. În ciuda miliardelor de dolari cheltuite și a zecilor de mii de victime, Ucraina abia a recuperat două, trei sate, în timp ce Rusia face progrese semnificative în nord-est.

Rusia avansează în nord-est

Pentru strategii Alianței Nord-Atlantice, situația merge conform planului, fiind evidentă „binecuvântarea” americană pentru expansiunea Moscovei de-a lungul Niprului, în amonte. Practic, Ucraina se rupe în două și doar un singur orb – Zelenski – nu vede asta.

Într-o repetare a campaniei din Bahmut, Rusia își dublează acum eforturile de a captura orașul Avdiivka, care a fost un simbol al rezistenței ucrainene în 2014. Potrivit lui Oleksi Arestovici, fostul consilier prezidențial al lui Zelenski și acum un adversar ferm al acestuia, căderea Avdiivka (ar fi al 7-lea oraș la rând pierdut de Ucraina) este aproape sigură – „Toată lumea din armată știe că trupele de pe frontul sudic au fost transferate la Avdiivka. Aceasta înseamnă adio ofensivei sudice”.

Vorbind pentru The Telegraph, Arestovici a numit contraofensiva „un dezastru” și l-a acuzat direct pe Zelenski că a făcut mai multe greșeli strategice – „Nu va exista nicio întoarcere la granițele din 1991 și nu va exista o revenire a peninsulei Crimeea în viitorul apropiat”.

Această realitate – pe care mulți au prezis-o – începe acum să apară chiar și în analizele experților occidentali pro-Ucraina. Unul dintre aceștia, Max Hastings, a admis că „orice ar spune Zelenski, eliberarea Crimeei și a Donbasului este puțin probabil să se producă”.

Zaluzhni, la cuțite cu Zelenski

Adevăratul șoc este altul – noua realitate a început să fie acum recunoscută, chiar dacă în termeni puțin mai nuanțați, și de comandantul suprem al armatei Ucrainei, generalul Valery Zaluzhni.

La începutul lunii noiembrie, într-un interviu surprinzător de sincer acordat The Economist, Zaluzhni a spus că Rusia a pierdut 150.000 de soldați, o estimare mult mai mică decât cifrele vehiculate anterior de sursele ucrainene și occidentale. Dacă dezvăluirea sa este adevărată, înseamnă că Rusia a pierdut aproape la fel de multe trupe ca Ucraina, în ciuda faptului că are o populație mult mai mare. Cu alte cuvinte, șeful armatei recunoaște că, de fapt, Ucraina a înregistrat pierderi mari de trupe, în mare parte ca urmare a contraofensivei prost gândite. „Mai devreme sau mai târziu vom descoperi că pur și simplu nu avem destui oameni pentru a lupta”, a recunoscut Zaluzhni.

Războiul a ajuns la un impas. Având în vedere rangul generalului Zaluzhni, nu este surprinzător să aflăm că această evaluare a sa este împărtășită de majoritatea oamenilor din anturajul președintelui Zelenski. Singura persoană care pare să nu vrea să înfrunte realitatea este Zelenski însuși. Vorbind pentru NBC, liderul de la Kiev a respins ideea că războiul se află într-un impas și chiar l-a mustrat public pe Zaluzhni pentru afirmațiile sale. New York Times a reacționat prompt – „Reacția lui Zelenski semnalează o ruptură emergentă între conducerea militară și cea civilă a Ucrainei”.

Unul dintre consilierii președintelui Ucrainei a vorbit, sub protecția anonimatului: „Credința lui Zelenski în victoria finală a Ucrainei s-a întărit într-o formă care îngrijorează. Se amăgește. Nu mai avem opțiuni. Nu mergem înainte. Nu câștigăm. Dar încearcă tu să-i spui asta!”.

Pe front, situația e disperată. Unii comandanți din prima linie au început să refuze ordinele de avansare în teren, chiar și atunci când acestea au venit direct din biroul președintelui.

Imaginea lui Zelenski este aceea a unui lider disperat și delirant, din ce în ce mai izolat pe scena internațională, care se plimbă de colo-colo în buncărul său cerând o victorie militară despre care toată lumea știe că este imposibilă. Câte vieți au fost sacrificate în urmărirea unui scop militar imposibil? Câți ar fi putut fi salvați dacă Occidentul ar fi fost mai dispus să tolereze o discuție deschisă despre situația reală și obiectivă din Ucraina și regiune?

Ce urmează acum? Având în vedere situația, nu sunt multe opțiuni pentru Ucraina. Cel mai probabil, Kievul va fi împins de Washington să negocieze un armistițiu cu Moscova, care va implica în mod evident un compromis teritorial. NBC transmite chiar că Occidentul a început discuții secrete cu Ucraina despre ce ar putea implica negocierile de pace cu Rusia. Public, însă, subiectul este încă tabu și asta numai pentru că ar fi o recunoaștere de facto a înfrângerii NATO. În plus, SUA ar trebui să explice și de ce a interzis Kievului să negocieze pacea cu Moscova, în martie 2022, când Turcia a mediat dialogul.

Citiți și:
Jurnalist american: Știm cum se va termina acest conflict. Ucraina va pierde accesul la mare, Polonia va invada vestul țării cu ajutorul Statelor Unite, iar Rusia își va atinge obiectivele militare
Cinic, dar adevărat. Ucraina pierde, SUA câștigă, Europa plătește factura

 

yogaesoteric
30 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More