UE pregătește pașaportul de carbon, care limitează călătoriile: fiecare cetățean va avea o cotă anuală fixă

Salvarea planetei necesită sacrificii, iar sacrificiile este necesar să fie suportate de mase. Această paradigmă este avută în vedere de oficialii Uniunii Europene atunci când se gândesc să limiteze călătoriile cetățenilor din statele membre. Bineînțeles că aceste limite nu se vor aplica elitelor care zboară în continuare la bordul avioanelor lor private.

Cu cât călătorește mai mult un cetățean, cu atât crește și poluarea asociată cu deplasarea dintr-un punct în altul. Iar cele mai poluante, în acest context, se dovedesc avioanele.

În mod concret, alocarea cotei anuale de carbon per călător european va fi consemnată pe o cartelă care, în mod implicit, va limita călătoriile, relatează Antena 3 CNN.

Sursa citată notează că, la nivel global, amprenta medie anuală de carbon a unei persoane se apropie de patru tone. Însă pentru a salva planeta, se afirmă că cetățenii ar fi nevoie să emită maxim două tone de carbon anual, până în 2050.

Asta echivalează cu aproximativ două zboruri dus-întors între Londra și New York.

Cum a apărut ideea distopică a „pașaportului de carbon”

Ideea unui pașaport de carbon presupune ca fiecărui călător să i se atribuie o cotă anuală de emisii pe care să nu o poată depăși. Aceste cote urmează apoi să raționalizeze călătoriile.

Amprenta medie anuală de carbon a unei persoane din Statele Unite ale Americii este de 16 tone, fiind printre cele mai ridicate rate din lume.

În Regatul Unit, acest indicator se situează la 11,7 tone, adică de peste cinci ori mai mult decât nivelul recomandat de Acordul de la Paris pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. Pe ce se bazează aceste estimări nu este foarte clar, din moment ce numeroase studii demontează mitul încălzirii globale generate de om.

Raport: vom vedea pașapoartele de carbon până în 2040

Un raport Intrepid Travel citat de CNN preconizează că vom vedea pașapoartele de carbon în vigoare până în 2040.

Deja există în anumite țări europene legi și restricții care arată că obiceiurile de călătorie sunt forțate să se schimbe.

Asta, în contextul în care, între 2013 și 2018, cantitatea de dioxid de carbon emisă de avioanele comerciale din întreaga lume a crescut cu 32%.

Pentru o reducere semnificativă a emisiilor, prețul biletelor ar fi nevoie să crească cu 1,4% în fiecare an, descurajându-i pe oameni să zboare. În realitate, prețurile biletelor au scăzut, estimează sursa citată.

Ce țări europene pun stavilă călătoriilor civile cu avionul

Unele țări europene au început să ia măsuri pentru a reduce călătoriile cu avionul încă înainte ca pașaportul de carbon să fie oficializat la nivel comunitar.

Începând cu 1 aprilie 2023, în Belgia, pasagerii care zboară pe distanțe scurte și cei de la bordul aeronavelor mai vechi suportă taxe majorate, pentru a-i determina să ia în calcul forme alternative de călătorie.

Două luni mai târziu, Franța decide să interzică zborurile interne pe distanțe scurte, în situația în care aceeași călătorie poate fi făcută cu trenul în două ore și jumătate sau mai puțin.

O schemă similară se profilează la orizont și în Germania. Un sondaj YouGov a arătat că 70% dintre germani ar susține astfel de măsuri de combatere a schimbărilor climatice dacă ar fi disponibile variante de transport alternative, cum ar fi trenurile sau călătoriile pe apă.

Citiți și:
Marea Resetare, revoluția IA și „fierberea globală”: Dezvăluirea planului secret de depopulare – Tu ești amprenta de carbon pe care vor să o elimine (I)
Vin taxele pe carbon. Comisia Europeană vrea să știe câtă carne consumă fiecare cetățean și cât timp folosește mașina

 

yogaesoteric
25 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More